Zes trends voor de wintersport in 2015

Trends voor de wintersport in 2015
Nieuwe trend: short break in de sneeuw

Amsterdam, 26 november 2014 – Komende winter zullen waarschijnlijk minder Nederlanders op de pistes staan. Toch heeft trendbureau Cherry Picker nieuwe trends gespot op het gebied van wintersportvakanties. Zo zijn we op zoek naar een gezonde lifestyle én goedkopere of exotische en minder voor de hand liggende wintersportbestemmingen. Hier staan de zes trends voor de wintersport in 2015 op een rij.

#1 Shortbreak in de sneeuw

Vanwege ons drukke leven gaan we steeds vaker, korter en dichterbij op vakantie. Zo ook naar de sneeuw. Hoewel ook dit winterseizoen weer, mede dankzij de crisis, minder Nederlanders op wintersport gaan, zal er een stijging zijn in het aantal short ski breaks. Reisorganisaties spelen hierop in door weekend- en midweekskivakanties aan te bieden met accommodaties die gemakkelijk en snel te bereiken zijn per auto of vliegtuig. Ondanks de hogere kosten, wordt het steeds populairder om het vliegtuig te pakken. Vakantiegangers willen hun tijd namelijk zo goed mogelijk benutten en dus zo kort mogelijk onderweg zijn. Het liefst brengen we al onze kostbare tijd door op de piste.

#2 Wintersport on a budget

Hoewel wintersport voor velen een dure extra vakantie is, blijft het ook een hele geliefde vakantie. Dus wie de portemonnee voelt slinken, wordt creatief en gaat op zoek naar betaalbare opties. Lowbudget wintersportbestemmingen in Oost-Europa, zoals Tsjechië, Slowakije en Polen, zijn dan ook sterk in opkomst. De trend dat we steeds korter en dichterbij de sneeuw opzoeken, hangt ook vaak samen met het lagere budget. Met een weekendje skiën in Duitsland bespaar je bijvoorbeeld veel geld op de reiskosten. Ook gaan we steeds meer mensen in het laagseizoen, buiten de schoolvakanties, een wintersport boeken om zo de kosten te drukken. Verder wordt het populairder om voor een appartement of chalet te gaan in plaats van een hotel, waarmee je bespaart op de kosten voor maaltijden door zelf boodschappen uit Nederland mee te nemen. Tot slot wordt verwacht dat we dit seizoen in grotere groepen naar de sneeuw gaan. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat dit leuke groepskortingen met zich meebrengt.

Wintersportgebied in Californië, VS
Wintersportgebied in Californië, VS

#3 Van de Alpen naar Scandinavië en overzee

Lange tijd was Frankrijk wintersportbestemming nummer 1, maar sinds afgelopen winter staan de Verenigde Staten winter aan kop als het land waar wereldwijd de meeste wintersportvakanties plaatsvinden. Ook voor Nederlanders wordt het steeds populairder om naar exotische bestemmingen af te reizen voor een vakantie in de sneeuw. Voor wie even iets anders wil dan Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland, gaat op zoek naar wintersportgebieden in China, Chili, Marokko, Hawaii, Zuid Korea, Griekenland, Nieuw-Zeeland en zelfs Lesotho. Vanwege klimaatveranderingen is er veel potentie voor de noordelijke Scandinavische gebieden. Hoewel de berghellingen hier niet zo steil zijn als in de Alpen, ben je in Noorwegen, Zweden en Finland aan het juiste adres voor veel meer dan alleen skiën en snowboarden. Langlaufen door de ruige natuur, ijsklimmen, een hondensleetocht maken, Nordic walking, op pad met een sneeuwscooter of slapen in een iglo: het kan in het Scandinavische winterwonderland.

#4 Luxe en sfeer: in groepen en met familie

Behalve aan het sportieve aspect, hecht de Nederlandse wintersporter steeds meer waarde aan luxe en sfeer. We willen optimaal kunnen genieten en onthaasten tijdens de vakantie en kiezen dan ook voor een luxueus verblijf met prachtige ligging, uitgebreide wellness en excellente keuken, óf een authentieke chalet met veel charme en sfeer. Uit de cijfers blijkt dat wintersport een echte groepsactiviteit is: slechts 15 procent gaat alleen of met de partner. Zowel vriendengroepen als families gaan samen op wintersport. Hoewel volgens dit onderzoek tijdens de wintersport minder sprake is van een multigeneratietrend (opa en oma blijven eerder thuis vanwege de fysieke inspanning die nodig is op de piste), steken steeds meer wintersportmogelijkheden de kop op voor families die het wel aandurven mét kinderen én opa en oma op pad te gaan. Zo zijn er niet alleen skiklasjes voor de jongsten maar ook voor de ouderen. Daarnaast worden alternatieve dagbestedingen zoals sleeën, zwemmen, naar de dierentuin gaan, wandelen of winkelen steeds populairder. Ook zorgen opa en oma vaak voor de kleinkinderen.

Een glas wijn op wintersport
Een glas wijn op wintersport

#5 Foodcation in de sneeuw

Niet alleen foodies, maar ook winterliefhebbers die niet urenlang op de piste willen staan maar het wat rustiger aan willen doen, vinden hun geluk in een culinair hoogstaande wintersportbestemming, zoals Italië of Spanje. Deze zonovergoten landen schenken fijne wijnen en serveren tapas en pasta’s nabij de piste voor een schappelijke prijs. Niet alleen de gastronomie maar ook de authentieke accommodaties op landgoederen van boeren, uitgestrekte natuur en eigen skicultuur spreken de Nederlandse wintersporter aan: do as the locals do.

#6 Extreme winterbelevenissen

Voor de diehard wintersporter die zijn gezonde lifestyle op peil wil houden, spotte Cherry Picker nieuwe sneeuwsporten om uit te kiezen. Heliskiën blijft een groot avontuur, maar we denken dat ook snowkiten in populariteit zal groeien. Snowkiten komt voort uit het kitesurfen, maar in plaats van over het water vlieg je hierbij met je scherm over sneeuwhellingen, vaak bergopwaarts. Voor de iets minder ervaren wintersporter zijn er ook steeds meer alternatieven. Een nieuw sneeuwsportattribuut is bijvoorbeeld het airboard. Dit is een kunststof luchtkussen dat zeer licht maar ook stevig is en oneffenheden absorbeert. Liggend op dit board stuif je keihard de berg af, wat je het gevoel geeft alsof je boven de sneeuw zweeft.

Foto © depositphotos.com/haveseen ; fotoseeker.com/colin-antill ; depositphotos.com/tanya_emsh.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!