De beste reisbestemmingen voor 2016

Zebra's BotswanaZo tegen het einde van het jaar steken de schrijvers van reisgidsen, reisbladen en reissites weer de koppen bij elkaar: wat zijn de beste reisbestemmingen voor het nieuwe jaar?

De beste reisbestemmingen volgens Lonely Planet

Lonely Planet is traditioneel een van de eerste. De makers van de bekende reisbijbel kwamen eind oktober met de must visits voor 2016. Hieronder de 10 landen die je volgens Lonely Planet zeker niet mag overslaan.

Botswana: democratisch, progressief, verlicht en spannende wilde dieren. Het land heeft de armoede achter zich gelaten en is nu een van de meest stabiele landen van Afrika. In 2016 viert Botswana 50 jaar onafhankelijkheid.

Japan: staat op de tweede plaats in het klassement, maar is volgens Lonely Planet de eerste bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een buitenaardse ervaring. De temperatuur in het al koortsachtige Tokyo neemt verder toe nu de stad de Olympische Spelen van 2020 mag organiseren, maar daar buiten blijft Japan even elegant en verleidelijk als zijn houten tempels.

Bryce Canyon National ParkVerenigde Staten: het beste wat Amerika heeft voortgebracht, de National Park Service, bestaat 100 jaar in 2016. De organisatie beheert 59 nationale parken en honderden historische bezienswaardigheden, van Yosemite tot Bryce Canyon National Park. Dus trek je wandelschoenen aan voor een trip door wonderbaarlijk goed beheerde 340.000 kilometer aan spectaculaire landschappen.

Palau: de eilanden van Palau liggen nogal afgelegen in de Stille Oceaan, maar zijn volgens Lonely Planet een van de meest magische plekken in de wereld om te duiken en te snorkelen. Voordat je het weet laat je duikbril voor altijd groeven na op je gezicht om je niet meer kunt stoppen om de kleurige vissen en het koraal in de zee te bewonderen.

Letland: het heeft 25 jaar geduurd om het communisme van zich af te schudden, maar de Baltische staat is klaar voor zijn zilveren jubileum. Het land heeft oude tradities hersteld en vervallen kastelen en landhuizen die verscholen zijn in dennenbossen schitteren weer als nooit tevoren.

Australië: met de sterke Australische dollar was een trip down under wat moeilijker voor backpackers, maar met een haperende munt en dalende benzineprijzen is een road trip in 2016 weer wat dichterbij gekomen. Wat je zeker niet mag overslaan: de Great Barrier Reef en de ongerepte wildernis van Tasmanië.

Polen: terwijl de rest van Europa kampt met de naweeën van een recessie, klimt Polen uit het slop. Wrocław bereidt zich voor als Culturele Hoofdstad van Europa 2016, Kraków bereidt zich voor op een bezoek van de paus er zijn meer vliegroutes naar Kraków, Szczecin, Katowice en Gdansk.

Uruguay: het ‘Zwitserland van Zuid-Amerika’ ligt ingeklemd tussen Brazilië en Argentinië en wordt nog niet platgelopen door toeristen. Verbazingwekkend eigenlijk, als je ziet wat het land te bieden heeft. Een progressieve samenleving met de kleine, maar perfect onderhouden hoofdstad Montevideo, pampa’s waar je je een cowboy waant en nachtleven op zee te midden van de glamour van Punta del Este.

Groenland: dit kille stuk van onze planeet heeft de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld, maar reizigers kunnen hart ophalen. Verwacht een middernachtzon die op gletsjers schittert, walvissen die om je boot heen varen, hondensleeën die de toendra bedwingen en een noorderlicht dat over de ijskap danst. In maart 2016 is Groenland gastheer van de Arctic Winter Games.

Fiji: de plezierige Fiji eilanden hebben na een staatsgreep en constitutionele crisis hun evenwicht hervonden. De internationale luchthaven krijgt een upgrade,  zodat je weer naar de tropische archipel kunt om te relaxen in een luxe resort of je kunt richten op klassieke activiteiten als duiken, zeilen en vissen.

De beste reisbestemmingen volgens National Geographic

Whale Bay in BermudaHet tijdschrift National Geographic Traveler heeft 20 bestemmingen op de hotlist gezet voor volgend jaar. Hier een samenvatting van de reistips voor 2016, in alfabetische volgorde:

Bermuda: een excentriek Brits eiland voor de oostkust van de Verenigde Staten waar politie- en zakenmannen sokken tot hun knieën dragen. Bij de jaarlijkse  Non-Mariners’ Race gaat het erom welke boot als eerste zinkt.

Bhutan: Bhutan is het laatst overgebleven boeddhistische koninkrijk in de Himalaya. Paro Valley wordt inmiddels overstroomd door toeristen, maar het oosten blijft een onontdekte regio.

Capability Brown’s Gardens, Verenigd Koninkrijk: Capability Brown was een beroemde Engelse landschaps- en tuinarchitect. Zijn 300e sterfjaar in 2016 is een goede reden zijn indrukwekkende landgoed te bezoeken.

Côte d’Or, Bourgondië, Frankrijk: een heilige wijnstreek voor de Fransen, waar de oude Romeinen al de eerste wijngaarden aanlegden. Er bestaan plannen voor een nieuw wijncentrum: Cité des Vins de Bourgogne.

Donau Rivier: de Donau is de middeleeuwse versie van Route 66 en de belangrijkste verkeersader van Midden- en Oost-Europa. De beroemde rivier kronkelt 2900 kilometer van het Zwarte Woud naar de Zwarte Zee.

Filipijnen: in deze natie van 7107 eilanden moet je niet in de benauwde, door het verkeer verstopte hoofdstad Manila blijven hangen. Ga naar een van de duizenden stranden, Ga dan naar een aantal van de duizenden stranden, van de roze zand van Great Santa Cruz Island tot het zwarte zand in de provincie Albay.

Glasgow, Schotland: Glasgow heeft het verval uit de jaren ’80 achter zich gelaten en is nu een stad van architectuur, design, innovatie en muziek, van doedelzakspelers tot sentimentele crooners.

Groenland: aquamarijnen rivieren voeden duizend donderende watervallen die uitmonden in enorme fjorden. Vanuit je kajak kun je spuitende walvissen waarnemen en Groenland is ook de beste plek om ijsberen in het wild te zien.

Hawaii Volcanoes National Park, Verenigde Staten: het park, dat bekendstaat om zijn grote stromen van gestold lava, bestaat in 2016 officieel honderd jaar. Het park wordt groter en groter door gesmolten gesteente dat opwelt vanuit de aarde.

Hokkaido, Japan: Hokkaido is het meest noordelijke eiland van Japan, omringd door een mistige zee en gekoeld door het nabijgelegen Siberië. In de winter valt er dagelijks sneeuw, goed voor een uitzonderlijke skivakantie.

Mazurische Meren, Polen: Mazurië in het noordoosten van Polen telt ongeveer 2000 meren, met elkaar verbonden door de rivieren en kanalen. De regio is populair bij de Poolse vakantiegangers als typisch voorbeeld van de eenvoudige genoegens van het traditionele landleven.

New York City, Verenigde Staten: de meest bezochte stad van de Verenigde Staten heeft er flink wat attracties bijgekregen: de hoogste wolkenkrabber (One World Trade Center), de hoogste woontoren (432 Park Avenue), een nieuwe waterkant in Lower Manhattan en het vernieuwde Whitney Museum.

Okavango Delta, Botswana: de Okavango Delta strekt zich uit van de hooglanden van Angola tot de Kalahari woestijn en is een van de laatste plekken in Afrika om de Big Five te zien: de olifant, de leeuw, de buffel, de luipaard en de neushoorn.

Rio Grande do Norte, Brazilië: deze noordoostelijke regio van Brazilië om eindeloze zandstranden, producten van zeezout en de grootste cashewboom ter wereld. De kust kent jaarlijks 233 zonovergoten dagen.

San Diego/Tijuana, Verenigde Staten/Mexico: het kosmopolitische San Diego kent prachtige zandstranden en een baanbrekende dierentuin. Steek je de drukste grensovergang ter wereld over, dan zie je de opkomende culturele scene in de Mexicaanse stad Tijuana.

Seychellen: op deze archipel van 115 eilanden in de Indische Oceaan kun je terecht voor weelderige vergezichten en zes zeeparken die een toevluchtsoord bieden voor de bedreigde karetschildpad en langsnuitdolfijn.

Tanger en Smith Eilanden, Verenigde Staten: in het midden van Chesapeake Bay, tussen de Amerikaanse staten Maryland en Virginia, liggen twee eilanden tegen over elkaar met eeuwenoude gemeenschappen, die zelfs hun eigen dialecten hebben.

Uruguay: het op twee na kleinste land van Zuid-Amerika is een oase van stabiliteit met modieuze hipsters in Punta del Este en een oude koloniale binnenstad in Montevideo.

Winnipeg, Canada: ‘Peg‘, zoals de lokale bevolking het noemt, is de hoofdstad van Manitoba. Het is een multiculturele en meertalige metropool waar het gonst van de poppodia, galeries, restaurants en hippe winkels.

Zuid-Georgia, Verenigd Koninkrijk: Zuid-Georgia is een Brits eiland voor de kust van Argentinië waar zich op een rotsachtige strand honderdduizenden luidruchtige koningspinguïns verzamelen.

De beste reisbestemmingen volgens The Telegraph

De Britse krant The Telegraph heeft van alle dagbladen misschien wel de meest omvangrijke reisredactie van Europa. Ook de reisredacteuren van The Telegraph hebben dus op een rij gezet welke bestemmingen je in 2016 op je wish list moet zetten.

Park City, Utah, Verenigde Staten: Park City in de Amerikaanse staat Utah is met zijn grote hoeveelheid lichte, zachte poedersneeuw altijd al een perfecte plek voor een wintersportvakantie. Door een nieuwe kabelbaan met het afgelegen skidorp Canyons is nu het grootste skigebied van de Verenigde Staten ontstaan.

Transsiberië ExpressTranssiberië Express, Rusland: De Transsiberië Express van Moskou naar Vladivostok is de moeder van alle treinreizen. Als je de reis nog niet hebt geboekt, moet je dat snel doen: in 2016 bestaat deze bijzondere spoorlijn honderd jaar.

Rome, Italië: De Paus heeft 2016 uitgeroepen tot Heilig Jaar, dus dit betekent een topjaar voor bedevaartgangers. In de Italiaanse hoofdstad Rome is een speciale wandelroute voor pelgrims gecreëerd, van Castel Sant’Angelo naar de heilige deur van de Sint-Pieterskerk in Vaticaanstad.

Hokkaido, Japan: Hokkaido is het noordelijkste eiland van Japan. Vanaf 26 maart kun je het eiland met zijn prachtige natuur snel bereiken (in 4 uur) met de Shinkansen, de hogesnelheidstrein van Japan.

Oost-IJsland: Iedereen gaat naar West-IJsland, met zijn watervallen, vulkanische landschap en borrelende geisers. Maar in het oosten vind je een ruige kust met fjorden, vrolijk beschilderde houten huizen en meren met de kleur van jade.

Australië: Het land is volgens The Telegraph ook geschikt voor een trip over de zee. De Australische kust is bijna 26.000 kilometer lang, dat genoeg mogelijkheden biedt voor een meerdaagse cruise. Wie wil nou niet Sydney binnenkomen via de haven?

Lake District, Engeland: Na de recente overstromingen is het moeilijk voor te stellen, maar het Lake District behoort tot de mooiste natuurgebieden in Engeland. Cockermouth is daar de meest charmante stad, een bezoek waard zodra de modder is opgeruimd.

Nationale parken, Verenigde Staten: de Nationale Parken bestaan honderd jaar, dus 59 redenen om Amerika te bezoeken. Wat dacht je van Pinnacles National Park in Californië, de nieuwste aanwinst uit 2013? Je kunt er wandelen tussen uitgedoofde vulkanische pieken.

Peru: in Peru is altijd veel te beleven, maar zeker in 2016. Halverwege het jaar opent een nieuw archeologisch museum, vanaf juli kun je met een kabelbaan de ommuurde stad Kuelap bezoeken en in het Titicacameer kun je luxueus overnachten op een drijvend rieteiland (zie: www.titilaka.com).

India: India is goedkoop en het land zit barstensvol met culturele schatten. Elke reiziger moet een keer overnachten in een van de gerestaureerde paleizen en forten, waarvan de eigenaren jeepsafari’s, trektochten en wandelingen organiseren.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 januari 2016.

Foto Bryce Canyon National Park © depositphotos.com/Maridav.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!