Tips voor een vakantie in Angola

Angola: een introductie

Een vakantie in Angola beleef je in een van de rijkste landen van Afrika waar meer dan twee derde van de bevolking in armoede leeft. Het land is rijk aan olie en diamanten waar slechts een kleine elite van profiteert. De tegenstellingen kunnen daardoor haast niet groter zijn. Luanda heeft de dubieuze reputatie als een van de duurste hoofdsteden ter wereld waar je een fortuin voor nodig hebt om in een hotel te overnachten, terwijl de veiligheid nog te wensen overlaat en de infrastructuur op het platteland rammelt aan alle kanten.

De meeste reizigers beginnen hun vakantie in Luanda, waar de welvaart aanvoelt als een openbaring. De olierijkdom weerspiegelt zich in glanzende wolkenkrabbers, grootse overheidsgebouwen en met palmbomen omzoomde promenades. Iets verder worden ze verdrongen door sloppenwijken, criminaliteit en slechte wegen. Maar het goede nieuws is dat Angola al jaren in vrede verkeert, na een 27 jaar durende burgeroorlog die tot het einde in 2002 aan anderhalf miljoen mensen het leven kostte. Het heeft de gastvrije Angolezen uit hun schulp gehaald en die delen nu openlijk de  culturele charmes van hun land: kunst, eten en vooral muziek.

Avonturiers vinden er tijdens hun vakantie Portugese koloniale architectuur, art deco steden als Benguela en Namibe, een prachtige kustlijn van 1700 kilometer en afgelegen nationale parken waar steeds meer wilde dieren zijn te zien. Angola is een jeugdige en energieke bestemming die zijn rijke identiteit weer langzaam begint te onthullen, al is het geen land voor beginners en zal je als toerist voorlopig nog wel een zeldzaamheid zijn.

Vlag AngolaAngola in een notendop

– Oppervlakte: 1.246.700 vierkante kilometer (30 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 34.795.287 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 28 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Luanda;
– Talen: Portugees (officieel), Bantoe, inheemse talen;
– Munteenheid: Kwanza (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 6200 (2020).

Informatie over visum Angola

Reizen en vakantie in Angola
Hoofdstad Luanda

Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een bezoek aan Angola, Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Voorts moet je een uitnodigingsbrief hebben van een organisatie in Angola, die is gelegaliseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook dien je in het bezit te zijn van een vliegticket voor de terugreis of voor de vlucht naar een volgende bestemming.

Een toeristenvisum kun je aanvragen bij het Consulaat van Angola in Rotterdam of bij de Ambassade van Angola in Brussel. Je moet het visum persoonlijk aanvragen, omdat er ook vingerafdrukken worden afgenomen. Voor de aanvraag van een visum zijn twee kleuren pasfoto’s. De behandeling van een visumaanvraag duurt ongeveer 8 werkdagen.

Bij een reis naar Angola is iedereen verplicht het gele vaccinatieboekje bij zich te hebben met daarin de vereiste vaccinaties, waaronder Gele Koorts (yellow fever). De douane kan dit bij aankomst controleren. Vergeet dus niet dit vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen.

Bezienswaardigheden in Angola top-10


Door investeringen van de overheid in het toerisme is er steeds meer te zien en te doen in Angola. Je kunt op safari in nationale parken, overblijfselen bewonderen uit de Portugese koloniale tijd en relaxen op stranden. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Angola

Overnachten in Angola

Angola hotels
Angola is geen gemakkelijk land om te overnachten voor de gemiddelde reiziger. Overnachten in het land is extreem duur: de prijs van een hotelkamer behoort tot de hoogste ter wereld en is vergelijkbaar met prijzen van luxe hotels in westerse steden. ► Lees hier meer over overnachten in Angola

Reizen naar Angola

Angola reizen
KLM heeft de vluchten naar Angola geschrapt, maar je kunt nog wel met Brussels Airlines naar Angola reizen. Vanuit Brussel zijn een paar rechtstreekse vluchten per week, met een vliegtijd van ongeveer 8½ uur. ► Lees hier meer over reizen naar Angola

Communicatie in Angola

Internationaal toegangsnummer: +244.
Alarmnummer ambulance: 112.
Alarmnummer politie: 113.
Alarmnummer brandweer: 115.

Tijdsverschil met Angola

Tijdens de winter is er geen tijdsverschil met Nederland. Tijdens de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Angola 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Angola

De elektriciteit in Angola is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. De stopcontacten hebben twee ronde gaten en zijn geschikt voor Nederlandse stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Angola, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam