Overnachten in Tunesië

Voor een vakantie in Tunesië heb je volop mogelijkheden om te overnachten. Het Noord-Afrikaanse land heeft een rijk aanbod van hotels, vooral in de hoofdstad Tunis en in de toeristische badplaatsen aan de kust. In het binnenland van Tunesië is de beschikbaarheid van hotels wat minder. De badplaatsen zijn vooral het domein van grote resorts, waar toeristen overnachten die een pakketreis hebben geboekt bij een reisorganisatie.

In het binnenland van Tunesië en in de kleinere dorpen en steden vind je kleinschalige accommodatie. Backpackers en budgetreizigers kunnen overnachten in een groeiend aantal hostels. Een bijzondere ervaring is een overnachting in een berbertent in de woestijn of in een ondergrondse grot in het zuiden van Tunesië. Aan de kust kun je ook steeds vaker een appartement of vakantiehuis huren.

De maanden juli en augustus gelden als het hoogseizoen in de badplaatsen. Het is vrij warm met een gemiddelde temperatuur van 30°C, maar je hebt een verkoelend briesje van de zee en de Middellandse Zee is lekker warm in te zwemmen. Het is het raadzaam tijdig te reserveren als je in de zomer aan de Tunesische kust wilt overnachten.

In de lente (april tot en met juni) en de herfst (september tot en met november) is de temperatuur ook aangenaam, waardoor nog steeds veel toeristen vakantie vieren in Tunesië. De prijzen van hotels liggen dan niet veel lager dan in de zomermaanden. Je kunt wel goedkoper aan de kust overnachten tijdens de koele winter, van december tot en met maart. De gemiddelde temperatuur overdag bedraagt dan 18 °C. In de Sahara-woestijn in het zuiden van Tunesië geldt het omgekeerde: daar zijn de prijzen van hotels het hoogste in de winter. In de hete zomer kan accommodatie dan gesloten zijn.

Hotels en resorts in Tunesië

Hotels in Tunesië zijn er in alle prijsklassen, van grootste resorts tot goedkope guesthouses. Hotels worden door de overheid geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 5 sterren (luxe) tot 1 ster (eenvoudig). Accommodatie die niet is geïnspecteerd, valt onder de noemer nonclassifié. Je kunt bij vrijwel alle hotels gemakkelijk van tevoren een kamer boeken via internet.

De meeste keuze heb je in toeristische oorden als Sousse, Djerba, Hammamet en Monastir. In de badplaatsen bevinden de resorts en grote toeristenhotels zich vaak in een aparte wijk, die bekendstaat als een Zone Touristique. Het zijn luxe en comfortabele hotels dichtbij stranden en met vele faciliteiten, zoals een buitenzwembad, één of meerdere restaurants, een kids club, entertainment en een wellness centrum. De kamers hebben airconditioning en eventueel uitzicht op de Middellandse Zee.

In een all-inclusive resort zitten alle maaltijden en drankjes bij de prijs inbegrepen. Overnachten in een resort in Tunesië is niet heel duur. Voor minder dan € 100 heb je al een tweepersoonskamer in een 4- of-sterrenresort. Je bent nog goedkoper uit als je een pakketreis hebt geboekt bij een Nederlandse reisorganisatie, waarbij de vlucht en de accommodatie zitten inbegrepen. Veel resorts aan de kust zijn onderdeel van een hotelketen. Enkele grotere ketens zijn Marhaba Hotels (www.marhabahotels.tn) en Seabel Hotels (www.seabelhotels.com).

In de centra van de steden en in dorpen zijn hotels wat karakteristieker en kleinschaliger. Ze zijn minder luxueus, maar je hebt hier eerder het gevoel echt in Tunesië te zijn (en niet in een willekeurige toeristische badplaats aan de Middellandse Zee). De hotels en pensions worden vaak gerund door een Tunesische familie en bevinden zich meestal in of nabij de medina, de oude wijk met smalle straatjes en winkeltjes. Deze hotels worden niet beoordeeld volgens het sterrensysteem. Je kunt zoeken naar een auberge of een Hôtel Tunisien.

Overnachten in een holwoning in Tunesië

Tunesië heeft enkele bijzondere plekken om te overnachten, vooral in het zuiden van het land. In het Berber-dorp Matmata aan de rand van de Sahara-woestijn kun je de nacht doorbrengen in een holwoning onder de grond. Berberse nomaden hebben deze woningen al lang geleden uit de grotten gehouwen, waarschijnlijk om te ontsnappen aan de hitte van de woestijn. Ze maakten de traditionele bouwwerken door het graven van een diepe kuil. Rond deze binnenplaats werden grotten gegraven om als kamer te worden gebruikt.

De holwoningen waren lange tijd onbekend voor de buitenwereld. Ze werden pas rond 1969 ontdekt toen het gebied getroffen werd door overstromingen. Er zijn nog steeds Berberse families die in deze grotwoningen wonen. Sommige van deze families laten er nu toeristen overnachten of holwoningen zijn omgevormd tot hotel. Hou rekening met eenvoudige kamers zónder badkamer, want dat is lastig te bouwen in een ondergrondse grot.

De bekendste holwoning is het Sidi Driss Hotel. Deze locatie werd in 1976 gebruikt voor de opnames van de film Star Wars Episode IV: A New Hope. Dit was toen de thuisbasis van Luke Skywalker en zijn familie. Tegenwoordig kun je hier in je eigen privégrot slapen en de attributen bewonderen die van de originele filmset zijn overgebleven.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Tunesië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/zhuzhu; Pixabay/Alphahamster; Pixabay/Ulysse.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam