Tips voor een vakantie in Kazachstan

Kazachstan: een introductie

Een vakantie in Kazachstan beleef je in een van de grootste en dunbevolktste landen ter wereld, een olierijke republiek in Centraal-Azië dat door de fictieve televisieverslaggever Borat ‘op de kaart is gezet’. Het land heeft ‘s werelds grootste steppe, maar ook woestijnen, meren, gletsjers en met sneeuw bedekte pieken waar je kunt skiën. De Kazachen – dat letterlijk rondreizende zwervers betekent – waren de eerste mensen die paarden wisten te temmen en ermee gingen paardrijden om hun uitgestrekte vlaktes te doorkruisen.

Kazachstan heeft zich sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 ontwikkeld tot een verrassend kosmopolitische plek, een cultureel kruispunt tussen de Kaspische Zee en China waar etnische Kazachen op harmonieuze wijze samenleven met Russen, Oekraïners, Oezbeken, Tartaren, Duitsers en nog zo’n honderd andere etnische groepen. Almaty is de voormalige hoofdstad en de grootste stad van het land, een hub van trendy cafés, koele fonteinen, groene parken en brede, drukke boulevards. De huidige hoofdstad Astana treedt in de voetsporen van zijn voorganger, en ontpopt zich steeds sneller als moderne metropool.

Wil je een georganiseerde vakantie boeken naar Kazachstan?
► Bekijk hier de reisorganisaties die reizen aanbieden naar Kazachstan

De meeste reizigers vieren echter vakantie in Kazachstan wegens de natuurlijke wonderen en het Kosmodroom van Bajkonoer, de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. Wandel in het Tian Shan-gebergte, drink een glas paardenmelk (kumis) in het Burabay National Park en maak kennis met de Zijderoute in de zuidelijke woestijnstad Shymkent. Denk eens aan een vakantie naar dit onbetreden en prachtige land en ontdek de uitzonderlijke eigenschappen van de Glorious Nation of Kazakhstan.

KazachstanKazachstan in een notendop

– Oppervlakte: 2.724.900 vierkante kilometer (66 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 18.360.353 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 7 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Astana;
– Talen: Russisch, Kazachs;
– Munteenheid: Tenge (KZT);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 25.700 (2016).

Bezienswaardigheden in Kazachstan

Kazachstan heeft talloze bezienswaardigheden die bijzonder genoeg zijn om te ontdekken. Je vindt er woestijnen, steppen, savannes, kloven, meren en rivieren, maar ook moderne steden als Almaty en Astana. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Kazachstan

Overnachten in Kazachstan

Voor overnachten in Kazachstan kun je vooral terecht in de grote steden, zoals Astana en Almaty. De accommodatie varieert van luxe 5-sterren hotels tot eenvoudige logementen waar je kunt slapen voor € 10 per nacht. Lees hier meer over overnachten in Kazachstan

Reizen naar Kazachstan

Kazachstan is gemakkelijk met het vliegtuig te bereiken. Alle grote steden hebben een eigen vliegveld. KLM vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Almaty, de grootste stad in het zuidoosten van Kazachstan. Lees hier meer over reizen naar Kazachstan

Reisorganisaties Kazachstan

Hier vind je reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in reizen en vakantie naar Kazachstan. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Kazachstan. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Kazachstan

Informatie over visum Kazachstan

Presidentieel paleis in Astana
Presidentieel paleis in Astana

Staatsburgers uit Nederland en België hebben in 2017 geen visum nodig voor een vakantie in Kazachstan. Daarvoor mag je maximaal 30 dagen in het land verblijven en dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Bij aankomst in Kazachstan via een van de 13 internationale luchthavens dien je een immigratiekaart in te vullen die wordt afgestempeld en die je je hele verblijf bij je moet houden. Let er op dat er twee stempels komen op deze kaart. Als je met een voertuig, per fiets, per trein of per bus het land binnenkomt, moet je je binnen 5 dagen melden bij de migratiepolitie en daar een immigratiekaart invullen. Ook hier moet je twee stempels ontvangen.

Voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je een visum aanvragen bij de Ambassade van Kazachstan in Den Haag. De behandeling van een visumaanvraag duurt ongeveer een week. Een visum dien je binnen 3 maanden te gebruiken. Je kunt behalve een single entry visum, ook een double entry of een triple entry visum aanvragen, waarmee je binnen de 3 maanden één of twee keer kunt terugkeren.

Communicatie in Kazachstan

Internationaal toegangsnummer: +7.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer politie: 102.
Alarmnummer brandweer: 101.

Tijdsverschil met Kazachstan

In Kazachstan is het 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Kazachstan 4 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Kazachstan

De elektriciteit in Kazachstan is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Kazachstan, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam