Tips voor een vakantie in Oekraïne

Een vakantie in Oekraïne beleef je in het grootste land van Europa, een verbazingwekkende plek waar de gaslamp en het paasei zijn uitgevonden en waar de grootste nucleaire ramp uit de geschiedenis plaatshad. In 1986 haalde de toenmalige Sovjet-republiek het wereldnieuws door de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl in het noordoosten van het land, nu een spookstad die je als toerist gewoon kunt bezoeken. In 2014 haalde het inmiddels zelfstandige Oekraïne wederom de krantenkoppen door de annexatie van de Krim door de kolossale buur Rusland.

Dit schiereiland en het uiterste oosten van het land kun je beter links laten liggen, maar in de rest van Oekraïne kun je gewoon vakantie vieren. Dan ontdek je een bestemming met een geschiedenis die veel verder teruggaat dan de onafhankelijkheid in 1991. De oudste beschavingen gaan al terug tot 4800 voor Christus, waarvan de zeven best bewaarde overblijfselen een plek hebben gekregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Buiten deze oudheidkundige pareltjes heeft Oekraïne een schat aan majestueuze orthodoxe kathedralen, vermengd met lelijke Sovjet-gebouwen en renaissance architectuur. In het westen van het land vind je de bergen van de Karpaten, een magische verzameling van bossen, weiden en schilderachtige dorpjes met goede paden om te wandelen. Kiev is een kosmopolitische hoofdstad met een sterke cultuur en een onuitwisbare geest van hoop. Voor de beste cafés ga je naar Lviv, een van de oudste steden van Europa, terwijl de bijna mediterraan aandoende Zwarte Zee in de zomer een magneet is voor zonaanbidders.

Oekraïne is niet altijd een gemakkelijk land voor een vakantie, met locals die niet allemaal even goed Engels spreken. Als het ijs eenmaal is gebroken, ontvangen ze je met open armen. Laat je niet teveel verblinden door de Russische separatisten aan de oostelijke grens. Vier vakantie in een van de goedkoopste bestemmingen van Europa, een uitgestrekt en mysterieus land met bewoners die ondanks spanningen en tegenslagen altijd doorzetten – ook al is daar soms een glas horilka voor nodig.

Oekraïne in een notendop

– Oppervlakte: 603.550 vierkante kilometer (vijftien keer Nederland);
– Inwoneraantal: 44.209.733 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 73 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Kiev;
– Talen: Oekraïns, Russisch;
– Munteenheid: Hryvnia (UAH);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 8200 (2016).

Informatie over visum Oekraïne

Reizen en vakantie in OekraïneReizigers uit Nederland of België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Oekraïne, mits het verblijf korter dan 90 dagen is. Je moet wel een paspoort of identiteitskaart bij je hebben dat bij vertrek nog minimaal drie maanden geldig is.

Voor informatie over een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Oekraïne in Den Haag.

Tips voor een vakantie in Kiev

Kiev is een van de oudste steden van Oost-Europa, ‘de stad van de gouden koepels’ met een eeuwenoude geschiedenis en een kosmopolitisch sfeertje. De stad biedt een fascinerende mix van historische bezienswaardigheden en architectonische meesterwerken. Lees hier meer over een vakantie in Kiev

Wat te doen en te zien in Lviv: 10 tips

De historische stad Lviv ligt in het westen van Oekraïne, dichtbij de grens van Polen. Geniet van schilderachtige pleinen, geschiedenis, musea en geheimzinnige straatjes. Een bezoek aan Lviv is dé manier om verliefd te worden op Oekraïne. Lees hier alle tips wat te doen in Lviv

Wat te doen en te zien in Odessa: 10 tips

Odessa staat ook wel bekend als ‘De Parel van de Zwarte Zee’ en heeft veel te bieden. Je kunt er naar het strand liggen, mooie architectuur bekijken, een avondje naar de opera of de catacomben onder de stad bezoeken. Lees hier alle tips wat te doen in Odessa

De 10 beste bezienswaardigheden in Oekraïne

Oekraïne is een kleurrijk land met bruisende steden, oude kastelen, kathedralen met gouden koepels en ruige bergvlaktes. Je kunt de steegjes van middeleeuwse binnensteden verkennen en relaxen op stranden. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Oekraïne

Reizen naar Oekraïne

Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Zowel KLM als Ukraine International Airways vliegen van Amsterdam naar Kiev. De vliegtijd is ongeveer 2 uur en 50 minuten. Lees hier meer over reizen naar Oekraïne

Overnachten in Oekraïne

Overnachten in Oekraïne kwam vroeger neer op een bed in een groezelig Sovjet-gedrocht, maar gelukkig is er nu veel meer keus. Een groot aantal hotels uit de communistische tijd is gemoderniseerd en er zijn veel nieuwe hotels geopend. Lees hier alle tips voor overnachten in Oekraïne

Communicatie in Oekraïne

Internationaal toegangsnummer: +380.
Collect call naar Nederland: 81 00 31.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer politie: 102.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer brandweer: 101.

Tijdsverschil met Oekraïne

In Oekraïne is het 1 uur later dan in Nederland. Oekraïne kent net als Nederland een zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober. In onze wintertijd is het in de door Rusland bezette gebieden in Donetsk, Loehansk en op het schiereiland de Krim 2 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Oekraïne

De elektriciteit in Oekraïne is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt in het algemeen Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige Nederlandse stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Oekraïne, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/markovskiy.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie