Bezienswaardigheden in Boekarest top-15

Boekarest bezienswaardighedenBoekarest is de hoofdstad van Roemenië, met een bizarre mix van elegante herenhuizen, monstrueuze kolossen en serene parken vol standbeelden. Dwars door de stad lopen achtbaans boulevards waar het oorverdovende verkeerslawaai nooit stopt. Even verderop kun je op een rustig pleintje genieten van een cappuccino, omringd door statige barokke gebouwen uit de 19e eeuw.

Boekarest verschijnt misschien niet meteen op je netvlies als je denkt aan een stedentrip. Maar de Roemeense hoofdstad is fascinerender dan je denkt! Je vindt er markante bezienswaardigheden uit de communistische tijd, zoals het grootste gebouw van Europa en de villa van de gehate (en geëxecuteerde) dictator Ceaușescu. Brede boulevards, de art nouveau architectuur, het operagebouw en een eigen versie van de Arc de Triomphe herinneren aan de tijd dat Boekarest bekendstond als ‘Klein Parijs’. Je vindt er eeuwenoude Byzantijnse kerken, een scala aan musea en een opmerkelijk eerbetoon aan een gevallen popster.

Het is eigenlijk een wonder dat er nog zoveel te zien en te doen is in Boekarest. De stad viel ten prooi aan oorlogsbombardementen (in 1944), hevige aardbevingen (de laatste was in 1977), de grootheidswaanzin van een despoot en een ongebreidelde bouwwoede in de 21e eeuw. Gelukkig is er uit de verschillende periodes veel blijven staan of prachtig gerestaureerd. Bedenk daarbij dat je er ook goed kunt shoppen, uitstekend uit eten kunt gaan en tot in de late uurtjes bars en clubs kunt aflopen. Dan is Boekarest helemaal niet zo gek voor een stedentrip. Weet je wat je niet mag missen? Hier vind je de 15 beste bezienswaardigheden in Boekarest!

Parlementspaleis

Als je tijdens je stedentrip in Boekarest iets van brute lelijkheid wilt zien, moet je naar het kolossale Parlementspaleis (of Volkspaleis). De immense omvang en de weelde doen je mond openvallen van verbazing. Het Parlementspaleis bevat twaalf verdiepingen, 1100 kamers, 4500 kroonluchters, en ga zo maar door. Het interieur is zo luxe als het maar zijn kan, met mozaïeken, eiken lambrisering, marmer, bladgoud, glas-in-lood ramen en vloeren bedekt met dikke tapijten.

Boekarest grootste gebouw

Na het Pentagon in de Verenigde Staten is het Parlementsgebouw het grootste overheidsgebouw ter wereld. De Roemeense dictator Ceauşescu gaf in 1984 de opdracht voor dit megalomane gebouw, waarvoor een groot deel van het historische Boekarest werd gesloopt. Nu is het een van de populairste bezienswaardigheden van de stad.  Tijdens een rondleiding kun je de grootste en meest extravagante zalen bezichtigen. ► Lees hier meer over het Parlementspaleis

Verken het grootste gebouw van Europa met een rondleiding
Boek hier een rondleiding in het Parlementspaleis van Boekarest

Plein van de Revolutie

Boekarest heeft flink wat bezienswaardigheden als je geïnteresseerd bent in de communistische periode. In dat geval moet je zeker een bezoek brengen aan het Plein van de Revolutie (Piata Revolutiei) in het hart van de Roemeense hoofdstad. Dit plein is niet heel erg mooi, maar speelde een cruciale rol in de recente geschiedenis van Roemenië. Op 22 december 1989 begon hier de val van het communisme toen meer dan 100.000 mensen zich op het plein verzamelden en het aftreden eisten van Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw.

Plein van de Revolutie in Boekarest

Het dictatoriale tweetal werd gedwongen te vluchten per helikopter vanaf het dak van het toenmalige hoofdkwartier van de Roemeense Communistische Partij, dat aan het plein is gevestigd. Een paar uur later werden ze echter al gevangengenomen en op 25 december geëxecuteerd. Het gebouw van de communistische partij huisvest nu het ministerie van Binnenlandse Zaken. Midden op het plein staat een obelisk die door de lokale bevolking bekendstaat als ‘de aardappel’. Bovenaan de 25 meter hoge pilaar is een metalen kroon bevestigd. Het monument herdenkt de 1500 slachtoffers die in 1989 het leven lieten tijdens de revolutie.

Wil je meer weten over de communistische geschiedenis?
Boek een stadswandeling langs het communistische verleden van Boekarest

De oude wijk Lipscani

Het oorspronkelijke Boekarest vind je terug in de oude wijk Lipscani – ook wel bekend als de Centru Vechi (‘de oude stad’). Dit is het historische centrum waarvan de oudste huizen dateren uit de 16e en de 17e eeuw. Het gebied is eigenlijk alles wat er nog over is van het Boekarest van vóór de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog veranderde de wijk in een no go-area met vervallen huizen en prostituees. Maar sinds de val van het communisme kwam er een grootschalig renovatieprogramma op gang dat nog altijd voortduurt.

Boekarest Lipscani

Nu is Lipscani een van de levendigste wijken van Boekarest met koffietentjes, restaurants, bars, winkels, kunstgalerieën en antiekzaken. Dit is ook het meest toeristische gebied van Boekarest, dus de perfecte plek om lokale souvenirs te scoren. Overdag kun je er een terrasje pakken en dwalen langs de opgeknapte gevels. Er zijn bijna 100 monumenten in de wijk, waaronder veel barokke, neoklassieke en renaissance gebouwen uit de 19e eeuw.

Boekarest oude binnenstad

Vooral ‘s avonds stroomt de wijk vol met uitgaanspubliek dat uit eten gaat of gaat doorzakken in een van de clubs en cafés. De hele buurt is voetgangersgebied, dus je hebt geen last van auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Ook vind je in Lipscani enkele oude kerken en andere bezienswaardigheden, zoals het prinselijk paleis en het Museum voor Roemeense Geschiedenis. Opvallend genoeg heeft de wijk enkele Nederlandse trekjes. Je kunt er overnachten in het Rembrandt Hotel of een drankje drinken bij Grand Café Van Gogh.

Rembrandt Hotel in Boekarest

Stavropoleos-kerk

De kleine Stavropoleos-kerk is het mooiste religieuze monument in de oude wijk van Lipscani, weggestopt tussen de hogere gebouwen in de binnenstad. De kerk en een aangrenzend klooster werden in 1724 gebouwd door de Griekse monnik Ioannikios Stratonikeas. Hij had eerder een herberg op deze plek en wilde God hiervoor bedanken. De herberg en het klooster werden eind 19e eeuw afgebroken, maar het kerkje is gelukkig blijven staan.

Stavropoleos-kerk in Boekarest

Bewonder de imposante stenen zuilen, de fresco’s en de sculpturen in plantmotieven. Loop door een houten deur en bekijk binnenin de decoratieve elementen en religieuze schilderingen op de muren en plafonds. Er is ook een binnenplaats met grafstenen en kruisen van begraafplaatsen in Boekarest die niet meer bestaan. Soms vinden er concerten plaats in de kerk – check hiervoor het programma op de website. Adres: Strada Stavropoleos 4, Boekarest 030167, Roemenië. Website: www.stavropoleos.ro

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van Boekarest?
Boek hier een wandeltour met een lokale gids in Boekarest

Roemeens Atheneum

De belangrijkste kunsttempel van Boekarest is het Roemeens Atheneum, dat eruitziet als een architectonisch juweeltje. De prestigieuze concertzaal werd gebouwd tussen 1886 en 1888 en is ontworpen door de Franse architect Albert Galleron. Inwoners van Boekarest zamelden liefst 28 jaar geld in voor de bouw van het operahuis, zodat de stad zou meetellen met andere hoofdsteden in Europa. Het Atheneum heeft een neoklassiek uiterlijk en lijkt op een oude Griekse tempel, met een 41 meter hoge koepel en een zuilengalerij met zes Ionische zuilen.

Boekarest Atheneum

De koepel ontstond omdat op deze plek eigenlijk een circus was gepland, waarvoor de fundering al was aangelegd. Binnen ziet de concertzaal er eveneens prachtig uit, met bladgouden plafonds, trapsgewijze balkons en marmeren wenteltrappen. De ronde zaal met 652 zitplaatsen staat bekend om de voortreffelijke akoestiek. In de ronde hal is een 70 meter breed fresco te zien met scènes uit de geschiedenis van Roemenië. Tegenwoordig is het Atheneum de thuisbasis van het George Enescu Philharmonic Orchestra. Koop een kaartje voor een concert als je de inrichting wil bewonderen én wil genieten van een avondje klassieke muziek. Adres: 1, Strada Benjamin Franklin 1-3, Boekarest 030167, Roemenië. Website: www.fge.org.ro

Huis van Ceauşescu

Het Huis van Ceauşescu biedt een fascinerend inkijkje in het privéleven van de vroegere Roemeense dictator. Deze villa met 80 kamers was van 1965 tot 1989 de privéwoning van Nicolae en Elena Ceauşescu en hun drie kinderen, Nicu, Zoia en Valentin. De riante villa staat ook wel bekend als Primaverii Palace – oftewel het ‘Lentepaleis’.

Huis van Ceausescu in Boekarest

Na de executie van de communistische leider en zijn vrouw op Eerste Kerstdag 1989 hebben soldaten het landhuis bewaakt om plunderingen te voorkomen. Daardoor is de villa nog net zo ingericht als de dag dat Nicolae en Elena het huis halsoverkop moesten ontvluchten. Tijdens een rondleiding neemt je een gids je mee langs de belangrijkste ruimtes, zoals de slaapkamers van het echtpaar, de eetzaal, de werkkamers, de ontvangstzalen en de tropische binnentuin. ► Lees hier meer over het bezoeken van het Huis van Ceauşescu

Ontdek het leven van de meest gehate Roemeense politicus
Boek hier een rondleiding door het Huis van Ceauşescu

Nationaal Kunstmuseum van Roemenië

Tegenover het Plein van de Revolutie bevindt zich het Nationaal Kunstmuseum van Roemenië (Muzeul Naţional de Artă al României), de culturele schatkamer van het land. Hier zie je werken van alle beroemde kunstenaars van Roemenië, van de 14e tot en met de 21e eeuw. Ook bezit het museum een verzameling van bekende Europese meesters. Het museum is sinds 1948 gehuisvest in het voormalige koninklijk paleis, waarvan je ook een deel kunt bezichtigen. Veel topstukken zijn dan ook afkomstig uit de verzameling die de Roemeense koninklijke familie bij elkaar had gebracht.

Nationaal Kunstmuseum in Boekarest

Het Nationaal Kunstmuseum bestaat eigenlijk uit drie afzonderlijke musea, die je eventueel los van elkaar kunt bezoeken en waarvoor je een apart kaartje kunt kopen. Het kan ook zijn dat één of twee musea gesloten zijn voor de inrichting van een nieuwe tentoonstelling. In de rechtervleugel vind je de Roemeense kunst. De Old Romanian Art Gallery bevat meer dan 900 iconen, muurschilderingen, borduursels, manuscripten, zilverwerk en houtsnijwerk. Het is religieus getinte kunst die veelal afkomstig is uit kloosters.

Fresco in Nationaal Kunstmuseum in Boekarest

De Modern Romanian Art Gallery exposeert werken van eigentijdse Roemeense kunstenaars. In de linkervleugel bevindt zich de European Art Gallery, met schilderijen van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Jan van Eyck, Rubens, El Greco, Tintoretto en Monet. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de Historical Area, de voormalige paleisvertrekken. Je komt dan onder meer langs de troonzaal en de koninklijke eetzaal. Het Nationaal Museum is maandag en dinsdag gesloten. Adres: Calea Victoriei 49-53, București 010063, Roemenië. Website: www.mnar.arts.ro

Cotroceni Paleis

Omringd door hoge muren met bewakingscamera’s en hoge bomen bevindt zich het Cotroceni Paleis, de officiële residentie van de president van Roemenië. Oorspronkelijk was het een klooster, gebouwd tussen 1679 en 1681 op een heuvel in het westen van Boekarest. Halverwege de 19e eeuw werd het omgebouwd als zomerresidentie voor de Roemeense prinsen en vorsten. Toen kreeg het ook zijn fraaie barokke uiterlijk.

Cotroceni paleis in Boekarest

Na de Tweede Wereldoorlog zat hier de communistische jeugdorganisatie, maar na de revolutie in 1989 werd het weer een presidentieel paleis. In zijn residentie ontvangt de president buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs, maar regelmatig kun je het als toerist ook bezoeken tijdens een rondleiding. Je ziet de belangrijkste zalen, zoals de indrukwekkende Eregalerij met de Italiaanse marmeren trap en de glas-in-loodramen.

Tevens kun je een bezoek brengen aan het Cotroceni Nationaal Museum (Muzeul Național Cotroceni) met een verzameling schilderijen, vazen, tapijten, antieke boeken en andere zeldzame objecten. Reserveren is noodzakelijk. Dat kan telefonisch of via de website, maar waarschijnlijk hoor je daar niets meer van. Je kunt beter online tickets bestellen om zeker te zijn van een plek. Adres: Bulevardul Geniului 1-3, Boekarest 060116, Roemenië. Website: www.muzeulcotroceni.ro

Wil je de residentie van de Roemeense president bezoeken?
Boek hier online je tickets voor het Cotroceni Paleis

Arcul de Triumf

Boekarest mag dan bekendstaan als een kleine versie van Parijs, toch is het verrassend als je opeens een triomfboog tegenkomt. Midden op de drukke Kiseleff Boulevard in het noorden van de stad staat de Arcul de Triumf. Dit is bijna een exacte kopie van de beroemde Arc de Triomphe in de Franse hoofdstad. Met haar 27 meter is deze wel een maatje kleiner dan de Parijse versie (van 50 meter hoog). De variant in Boekarest werd in 1922 gebouwd om de overwinningen van Roemenië tijdens de Eerste Wereldoorlog te vieren.

Boekarest triomfboog

Het ontwerp is inderdaad overgenomen van de Fransen. Het bouwwerk was aanvankelijk gemaakt van hout en stucwerk. Later werd die vervangen door een stenen boog zoals je die tegenwoordig ziet. Op de zuidgevel bevinden zich twee bronzen medaillons met koning Ferdinand en koningin Maria. Als je Arcul van Triumf van dichtbij wilt bewonderen, moet je een druk verkeersplein oversteken. De triomfboog is niet open voor publiek. Alleen op 1 december, de nationale feestdag van Roemenië, mag je naar binnen.

Boekwinkel Cărturești Carusel

Boekhandels prijken niet vaak op lijstjes met beste bezienswaardigheden, maar Cărturești Carusel in de oude wijk Lipscani vormt hierop een uitzondering. Dit is zonder twijfel de indrukwekkendste boekwinkel van Boekarest en een van de mooiste ter wereld. Stap naar binnen en je komt binnen in een sfeervol ingerichte zaak met witte zuilen en sierlijke gebogen balkons. Het is er altijd licht door het grote dakraam in de nok van het pand.

Boekarest boekwinkel

Het gebouw uit de 19e eeuw was oorspronkelijk eigendom van een Griekse bankier. In de jaren ’50 werd het door het communistische regime geconfisqueerd en raakte het in verval. Na de val van het communisme begon de kleinzoon van de bankier een lange juridische strijd om het afgetakelde pand weer in bezit te krijgen. Hij transformeerde het tot de stijlvolle boekwinkel die het nu is. Verdeeld over drie verdiepingen vind je hier meer dan 10.000 boeken, maar Cărturești Carusel biedt ook ruimte aan lezingen en literaire evenementen. Op de bovenste verdieping is een koffietentje. Adres: Strada Lipscani 55, Boekarest 030033, Roemenië. Website: www.carturesti.ro

Nationaal Historisch Museum van Roemenië

Duik in de geschiedenis van het land in het Nationaal Historisch Museum van Roemenië (Muzeul Național de Istorie a României). Het museum beheert meer dan 650.000 kunstvoorwerpen en archeologische vondsten, die teruggaan tot de prehistorie. Hoogtepunten van de verschillende beschavingen zie je op de permanente tentoonstelling De Historische Schat, met 3000 sieraden, religieuze voorwerpen en schatten die de geschiedenis van het Roemeense volk belichten.

Museum voor Nationale Geschiedenis in Boekarest

Een andere expositie toont veel beelden en objecten uit de Griekse en Romeinse periode, zoals een marmeren sarcofaag die in de 19e eeuw in Boekarest werd ontdekt. Jarenlang werd het kostbare item gebruikt als een voederbak voor paarden. Het museum heeft een levensgrote kopie van de basis van de Zuil van Trajanus die in Rome staat.

Juwelen Museum Nationale Geschiedenis Boekarest

Hoogtepunt zijn de kroonjuwelen die gebruikt werden voor de kroningen van koningen en koninginnen in Roemenië. Die hebben hier tijdelijk onderdak gekregen. Het Nationaal Historisch Museum is gevestigd in het voormalige ‘Postpaleis’ dat tussen 1894 en 1899 werd gebouwd. Maandag en dinsdag gesloten. Adres: Calea Victoriei 12, Boekarest 030026, Roemenië. Website: www.mnir.ro

Openluchtmuseum Dimitrie Gusti

In het noorden van Boekarest ligt het Openluchtmuseum Dimitrie Gusti, sinds jaar en dag een van de populairste bezienswaardigheden in de hoofdstad. In het museum zijn bijna 400 huizen, boerderijen, molens, kerken en andere gebouwen bij elkaar gebracht van het Roemeense platteland. Ze zijn allemaal authentiek en gebouwd tussen de 17e en de 20e eeuw. De gebouwen zijn ingericht met originele meubels en zo’n 50.000 alledaagse voorwerpen te zien.

Boekarest Openluchtmuseum

Je krijgt zo een inkijkje in het traditionele leven in een Roemeens dorp door de eeuwen heen. Grappig feitje is dat veel huizen in het openluchtmuseum soms worden bewoond door de vroegere eigenaren, samen met dieren, vogels en vee. De boerenfamilies van het platteland wonen dus eigenlijk in een museum in Boekarest. Daardoor lijkt het allemaal zo ‘echt’ mogelijk.

Boekarest Dimitrie Gusti Openluchtmuseum

Het openluchtmuseum bestaat al sinds 1936 en is vernoemd naar folklorist en socioloog Dimitrie Gusti, die het initiatief nam voor de oprichting. Neem de tijd, want het beslaat een behoorlijk grote oppervlakte van 100.000 vierkante meter in het Herastrau Park. Elke dag geopend vanaf 09.00 uur. Adres: Şoseaua Pavel D. Kiseleff 30, București 011347, Roemenië. Website: www.muzeul-satului.ro

Dompel je onder in het Roemeense plattelandsleven
Boek hier een tour naar het Openluchtmuseum van Boekarest

Nationaal Natuurhistorisch Museum

Voor skeletten en opgezette dieren breng je een bezoek aan het Nationaal Natuurhistorisch Museum Grigore Antipa (Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa). Sinds de oprichting in 1834 heeft het een verzameling van 2 miljoen fossielen, mineralen en dieren bij elkaar gebracht. Dat loopt uiteen van zoogdieren en vogels tot amfibieën en insecten.

Natuurhistorisch Museum in Boekarest

De dieren zijn niet niet alleen afkomstig uit Roemenië, maar uit de hele wereld. Je ziet er opgezette dieren van de evenaar tot de poolgebieden, en vissen die leven op een diepte van liefst 6000 meter. Ze zijn opgesteld in diorama’s achter vitrines en onderverdeeld in landen en werelddelen. Er is een complete kalkstenen grot nagebouwd bij een tentoonstelling over een beroemde Roemeense zoöloog die liefst 14.000 grotten heeft onderzocht.

Skelet Natuurhistorisch Museum Boekarest

Blikvanger is het enorme skelet van een deinotherium, een soort olifant die 2½ miljoen jaar geleden is uitgestorven. Dit is het enige volledige skelet van een van de grootste zoogdieren die ooit heeft bestaan. Het skelet is in 1894 in Roemenië ontdekt. Dit museum is erg populair bij schoolreisjes, dus het kan druk zijn met kinderen. Adres: Şoseaua Pavel D. Kiseleff 1, Boekarest 011341, Roemenië. Website: www.antipa.ro

Cişmigiu Park

Cişmigiu Park is het oudste publiek toegankelijke park in Boekarest, dat tussen 1845 en 1860 is aangelegd. Het is de perfecte plek om elk moment van de dag te ontspannen, met rustige straatjes, bankjes, terrasjes en een grote speeltuin voor de kinderen. In de zomer zijn boten en waterfietsen te huur voor een romantisch tochtje over het meer in het park. In de winter is het meer omgetoverd tot een schaatsbaan, waar je schaatsen kunt huren en kunt genieten van een glühwein na het schaatsen. Een grappig detail is dat je er ook de oudste kiosk van Boekarest kunt vinden. ► Lees hier meer over Cişmigiu Park

Boekarest stadspark

Michael Jackson Monument

Het Michael Jackson Monument is een van de meer bizarre bezienswaardigheden van Boekarest. De ‘King of Pop’ mag dan omstreden zijn, in de Roemeense hoofdstad is de legendarische Amerikaanse zanger nog altijd erg geliefd. Twee maanden na de dood van de zanger in juni 2009 werd een marmeren gedenksteen onthuld ter ere van Michael Jackson. ‘His music will live forever‘, staat er ingegraveerd. Op de sterfdag van de zanger komen fans hier nog altijd bij elkaar om kaarsjes te branden.

Michael Jackson Monument in Boekarest

Toen Michael Jackson nog leefde, heeft hij zich onsterfelijk gemaakt in Boekarest met een groot concert in juli 2005. Het concert Live in Bucharest was een van de beste van de zanger en werd ook uitgebracht op dvd. Een minder moment had Jackson tijdens een bezoek in 1990. ‘Hello Budapest!‘ schreeuwde hij toen vanaf het balkon van het paleis van Nicolae Ceausescu. Het monument is te vinden in het Herăstrău-park, het grootste park van Boekarest in het noorden van de stad. Bij de onthulling van de gedenksteen werd een laan in het park meteen hernoemd als Aleea Michael Jackson.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Boekarest, Roemenië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Muzeul Național Cotroceni.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam