Plan voor kabelbaan naar Mount Kenya

Rondreizen Kenia

Kabelbaan naar Mount KenyaAmsterdam, 4 december 2016 – Kenia heeft een ambitieus plan om een kabelbaan aan te leggen naar Mount Kenya, de hoogste berg van het land en de één na hoogste berg van Afrika (na de Kilimanjaro in Tanzania). Met de kabelbaan wil Kenia de natuur en de wilde dieren op de 5199 meter hoge berg toegankelijker maken voor bezoekers, meldt het nationale toeristenbureau.

Het landschap rond de Mount Kenya, dat is aangewezen als World Heritage Site, is adembenemend. Het is een ongerepte wildernis met bergmeren, gletsjers, dichte bossen, minerale bronnen en zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals de luipaard, het reuzenboszwijn en de bongo (een soort antilope). De lagere delen van de berg zijn de thuisbasis van olifanten, leeuwen, apen en buffels. Bezoekers kunnen er terecht voor bergbeklimmen, kamperen en speleologie.

Kenia heeft zich met het plan laten inspireren door landen als Zwitserland, waar de kabelbaan inmiddels een vast onderdeel van de bergen uitmaakt. Volgens de regering zijn er al verschillende investeerders die belangstelling hebben getoond voor het project. Het is nog niet bekend wanneer de kabelbaan gebouwd gaat worden. Nu is de top van de Mount Kenya eigenlijk alleen maar toegankelijk voor ervaren bergsporters. Zo’n 15.000 mensen proberen jaarlijks de piek te bedwingen.

Het Afrikaanse land heeft de kabelbaan overigens ook omarmd om de verkeersdrukte te lijf te gaan. In maart 2017 gaat de eerste schop de grond in voor een 500 meter lange kabelbaan tussen Likoni en de havenstad Mombasa, aan de oostkust van Kenia. Nu vaart er een chaotische en overvolle veerboot heen en weer die elke dag 300.000 passagiers en 6000 auto’s aan boord heeft.

De overtocht over het water zou 10 minuten moeten duren, maar duurt geregeld meer dan 40 minuten. Met de kabelbaan ben je in 2 minuten en 35 seconden aan de overkant. De kabelbaan bestaat uit 22 cabines, die elk 38 passagiers kunnen vervoeren. In de zomer van 2018 moet dit project klaar zijn (volgens de Afrikaanse planning, althans).

Foto © Flickr.com/John Spooner.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!