Tips voor een vakantie op Lanzarote

Spanje autohuur

Het eiland Lanzarote

De ‘zwarte parel’ van de Canarische Eilanden blinkt niet alleen uit door haar stranden, maar vooral door haar natuur. Lanzarote is een van de mooiste eilanden in de Atlantische Oceaan, met dank aan de zes jaar durende vulkaanuitbarsting van 1730 tot 1736. Een groot deel van het Spaanse eiland ziet eruit als een zwart en onherbergzaam maanlandschap en het zwarte zand laat op heel Lanzarote zijn sporen na. Bovendien is het een compact eiland, met de auto ben je in een uur van het uiterste zuiden in het uiterste noorden. Hier vind je enkele tips voor een bijzondere vakantie op Lanzarote. Als je alleen op de stranden blijft, heb je het ware eiland niet gezien.

Timanfaya Nationaal Park

Het onbetwiste hoogtepunt is het Timanfaya Nationaal Park, het gebied waar de vulkaan het westelijke deel van het eiland drie eeuwen geleden onder een dikke laag lava bedekte. Je staat er oog in oog met het donkere, rotsachtige vulkaanlandschap, een desolaat en kaal landschap waar geen boompje Timanfaya Nationaal Park, Lanzarotete bespeuren is. Toch leven er zo’n 800 dieren, vooral vogels. hagedissen en insecten. Wandelen is er niet toegestaan, maar je kunt wel met een toeristenbus een rondje maken door de bruine en rulle woestenij en langs het zwarte opgedroogde lavagesteente.

Het is een populaire attractie, dus er komen veel toeristen op af. Breng een bezoek ná de lunch, dan is het het rustigste. In het nationaal park is een goed restaurant, ontworpen door de beroemde Spaanse architect César Manrique, waar je koffie kunt drinken of een hapje kunt eten.

Voor het bbq’en van vlees maakt het restaurant nog steeds gebruik van de vulkanische hitte die zich nog steeds diep onder het aardoppervlak bevindt. Het is daar nog altijd 400 graden Celcius. Tip: neem warme kleding mee als je het park bezoekt. Er kan een frisse wind staan, ook al is het aan de kust heel warm.

Salon in het huis van César Manrique, LanzaroteHuis van César Manrique

We noemden hem al, de beroemde architect en kunstenaar die geboren is op Lanzarote en op het hele eiland zijn stempel heeft gedrukt. Hij was betrokken bij vrijwel alle bezienswaardigheden op het eiland, die hij op zijn eigen jaren ’70 stijl heeft ingericht. Een aanrader is dan ook het huis waar hij woonde, en dat nu dienst doet als museum onder de naam Villa d’Arte – de Fundación César Manrique.

Voor de inrichting en vormgeving van zijn huis maakte hij gebruik van vulkaangrotten die zich onder de grond bevonden. Hij bouwde het precies op de plek waar nog vijf onderaardse lavabellen aanwezig waren. Die ruimtes waar ooit gloeiendhete lava stroomde, heeft hij uitgehouwen en doen nu dienst als salon, zitkamer of eetkamer.

Jardín de Cactus, LanzaroteJardín de Cactus

In het noorden van het eiland is een groeve van vulkaanas uitgehouwen en getransformeerd tot een enorme cactustuin – de Jardín de Cactus.  De tuin is ingericht door – hoe kan het ook anders – César Manrique. Je vindt er liefst 6200 cactussen, verdeeld over 800 soorten. De meest vreemde creaties groeien er, maar ze prikken allemaal. Ze zijn niet afgeschermd, dus kijk uit waar je loopt (of hou je kleine kinderen in de gaten).

De cactustuin heeft een heerlijk jaren ’70 restaurant waar je koffie, een broodje of tapas kunt nuttigen. In de souvenirwinkel kun je uiteraard terecht voor kleine cactusplantjes en cactuszaden.

Jameos del Agua Grotten

Jameos del Agua, LanzaroteIets noordelijker dan de cactustuin tref je twee ondergrondse grottenstelsels, die deel uitmaken van een 7 kilometer lang lavakanaal. In de Jameos del Agua vind je een geologisch parklandschap, half binnen en half buiten. In een grote grot bevindt zich een meer met een kolonie zeldzame albinokrabben. Je mag er geen muntjes in gooien omdat je dan de beestjes zou kunnen verwonden. De praktijk is echter dat je overal muntjes ziet liggen en tevergeefs zoekt naar de albinokrabben.

César Manrique (wie anders?) heeft de Jameos del Agua flink onder handen genomen, waardoor de grot nu ook over een zwembad met helder blauw water en een theater beschikt. In het zwembad mag je helaas niet zwemmen, maar probeer als het even kan een voorstelling bij te wonen in het theater, waarvoor een andere grot is uitgehouwen. De omgeving en de akoestiek zijn er geweldig. Voor de inwendige mens kom je in de Jameos del Agua overigens niks tekort – er zijn een paar restaurants en bars in de jaren ’70 stijl.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!