Eten en drinken onderweg

Eten op reisHet vinden van een restaurant of eettentje is voor de meeste reizigers een dagelijks terugkerend ritueel. Als je een wereldreis of een hele lange reis gaat maken, is het bijna ondoenlijk zelf genoeg kookspullen mee te nemen om elke avond je eigen potje te koken. Ten eerste is het een heel gesjouw, je draagt al snel een paar kilo’s extra aan pannen, bestek, borden en een gasstel. Daarbij is het op veel plaatsen niet eens mogelijk zelf je eten klaar te maken, als je bijvoorbeeld in een hotelletje zit waar het brandgevaarlijk is om met een gasstel aan de gang te gaan. Of er zijn nauwelijks winkels waar je boodschappen kunt doen, en als die er al zijn, verkopen ze geen etenswaren waar je een beetje normale maaltijd van kunt maken.

Ik zou het iedereen afraden om elke avond zelf proberen te koken. Het is onhandig en onpraktisch, ook al denk je er geld mee te kunnen besparen. In derde wereldlanden is uit eten gaan vaak zo goedkoop, dat je het er niet voor hoeft te laten schieten. In landen als Thailand of India krijg je al een complete en goede maaltijd voor minder dan  een paar euro. Bovendien kun je in jeugdherbergen en hostels, zeker in westerse landen, vaak gebruik maken van kookgerei dat daar al aanwezig is. Op deze manier hoef je het niet zelf mee te zeulen en kun je toch af en toe op de kosten besparen door zelf je eten te koken.

Niet in de laatste plaats is uit eten gaan gewoon leuk. Je maakt kennis met de lokale gastronomie, je kunt lokale gerechten proeven en je bevindt je tussen de lokale bevolking. Ik heb zelf regelmatig contact gemaakt met mensen uit het land in cafés en restaurants. Anders is het natuurlijk als je op expeditie gaat in barre streken, zoals de bergen, de woestijn of de noordpool. Daar zijn geen eethuisjes aanwezig en dus ben je daar aangewezen op zelfbereide maaltijden. Gelukkig zijn er vele kant-en-klare reismaaltijden aanwezig die je daarbij uit de brand helpen.

Gezondheidstip

Eet bij voorkeur gekookte groente

Gekookte groenteLet ook op je gezondheid als je uit eten gaat in tropische landen. Heb je een gevoelige maag en heb je nog niet zo veel gereisd in de derde wereld, neem dan het zekere voor het onzekere en kies gekookte groente in plaats van rauwkost. Het water waarmee de sla of de tomaten zijn gewassen, kan verontreinigd zijn. Het is ook beter om fruit eerst te schillen voordat je het opeet. En let erop dat het vlees dat je krijgt voorgeschoteld goed doorbakken is. Wees vooral alert met kip!

Buitensportvoeding en voeding voor op reis

Buitensportvoeding en voeding op reis
Het kan voorkomen dat je toch het nodige voedsel mee moet nemen op reis. Tijdens een expeditie, meerdaagse trekking of kampeeravontuur kom je niet snel een supermarkt tegen. Je kunt dan gebruikmaken van maaltijdzakjes en energierepen. Lees hier alles over buitensportvoeding en voeding voor op reis

Top-10 koffiebestemmingen in de wereld

Koffie bestemmingen
De ware koffie-aficionado reist naar exotische bestemmingen voor de beste koffiebonen en koffieboerderijen. Op plantages in Afrika, Azië en Zuid-Amerika zie je hoe een koffiebes uiteindelijk leidt tot een geurige bak koffie. ► Lees hier meer over de beste plekken voor koffieliefhebbers

Eten bij mensen thuis

Eten bij mensen thuisOp reis eten in een restaurant is zó vorige eeuw! Reizigers van nu dineren tegenwoordig bij mensen thuis. Eten bij locals, zoals de locals. Het is een ideale gelegenheid lokale gerechten te proeven en kennis te maken met de lokale tradities en gebruiken aan tafel. Hier hebben we een selectie gemaakt van de beste websites waar je terecht kunt voor het eten bij locals.

8 bijzondere nationale dranken

Zo’n beetje elk land in de wereld heeft een eigen nationale drank die soms al eeuwenlang in ketels en vaten wordt gebrouwen of gedestilleerd. En dat is meestal een drank met een bijzondere geschiedenis en smaak. Lees hier meer over 8 bijzondere nationale dranken

Ontbijten op reis

Ontbijten op reisEen goed ontbijt op reis is onontbeerlijk. Met een goed ontbijt kun je de rest van de dag aan en heb je in ieder geval genoeg energie om uren door een stad te slenteren of een berg te beklimmen. Het ontbijtje op reis is echter wel even iets anders dan die bruine boterhammen met belegen kaas die je thuis gewend bent. Hier vind je alle informatie en tips over ontbijten op reis.

De meest bizarre exotische gerechten in de wereld

Je maag krimpt soms ineen als je ziet welke exotische gerechten je in het buitenland voorgeschoteld kunt krijgen. Voor Schotten is een schapenmaag een heuse delicatesse en Chinezen deinzen niet terug voor een portie apenhersenen. Lees hier meer over de meest bizarre exotische gerechten in de wereld

Beroemde koffiehuizen in Europa

Natuurlijk, met een Starbucks of een andere koffietentketen is op zich niks mis. Maar fameuze koffiehuizen van weleer hebben ook wel iets. Waar je de geur ruikt van ambachtelijk gemalen koffiebonen en waar je kunt wegzakken in antieke fauteuils onder een kroonluchter. Lees hier meer over beroemde koffiehuizen in Europa

De leukste bierbrouwerijen in Azië

Minoh Beer in Osaka, JapanIndonesië doet in het voorjaar van 2015 het bier in de ban. Je kunt het niet meer kopen bij kleine winkeltjes en stalletjes op straat, met uitzondering van het vakantie-eiland Bali. Voor bierliefhebbers die rondreizen in Azië zijn er echter genoeg andere plekken waar je terecht kunt voor een koel glas schuimend gerstenat. Hier vind je de vijf leukste bierbrouwerijen in Azië.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over eten en drinken onderweg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/papkin.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam