Tips voor het boeken van een hotel

Tips voor het boeken van een hotelHandig dat internet: je kunt thuis op je gemak een hotel uitzoeken voor je volgende vakantie of reis. Even surfen, je creditcard pakken, betalen en klaar. Was het maar zo gemakkelijk! Net als bij het kopen van een vliegticket is er een woud aan hotelboekingssites die variëren in betrouwbaarheid, kamerprijzen en voorwaarden. En dan heb je natuurlijk ook nog de officiële websites van de hotels zelf, waar je in de meeste gevallen een boeking kunt maken.

Boekingssites

Op internet is een aantal grote boekingssites te vinden die honderdduizenden hotels in hun bestanden hebben. Zo’n site is een handig startpunt om je te oriënteren op het aanbod van hotels in de plaats waar je naartoe gaat. Je vindt er informatie over het soort hotels, de beschikbaarheid en de prijzen. Van elk hotel worden de details vermeld, over bijvoorbeeld de kamertypes en de omgeving. Ook staan er veel foto’s. Hier staat een overzicht van de grootste en bekendste hotelboekingssites, die ook websites hebben in het Nederlands:

Booking.com
Booking.com is wereldleider in het online reserveren van accommodaties, van kleine bed & breakfasts tot luxueuze 5-sterrenhotels. Iedere dag worden bijna een miljoen kamernachten gereserveerd via de website. Booking.com biedt zo’n 835.000 accommodaties aan in 220 landen en gebieden.

Agoda.com
Hotelboekingssite uit Singapore met een aanbod van meer dan 700.000 hotels, resorts, bed & breakfasts en accommodatie bij particulieren.

Hotels.com
Aanbod van ruim 260.000 hotels in meer dan 60 landen. Publiceert elke half jaar de Hotel Price Index, over de prijsontwikkelingen in de hotelmarkt.

Expedia.nl
Expedia heeft een aanbod van meer dan 271.000 hotels wereldwijd (en is het moederbedrijf van Hotels.com).

Naast deze grote internationale websites zijn er nog vele lokale boekingswebsites die hotels aanbieden. Wees er wel bewust van dat veel lokale websites eigenlijk spin-offs zijn van grote spelers als Booking.com. De informatie over de accommodatie is afkomstig van de grote websites en ook de reservering loopt via dat systeem. Beheerders van lokale websites verdienen een commissie voor bezoekers die via hun platform een hotel boeken.

Zoeken van een hotel

Zoeken van een hotelBij het zoeken van een hotel moet je dus de verschillende boekingssites afstruinen, en hoe weet je nou op welke site je hotel het goedkoopste is? Gelukkig bestaan hiervoor hotelprijsvergelijkers. De grootste is Trivago, die naar eigen zeggen de prijzen vergelijkt van meer dan 900.000 hotels van 250 hotelboekingssites.

Toch blijkt uit een steekproef naar het zoeken van hotelprijzen dat niet alle boekingssites worden meegenomen in de zoekmachine, met de melding ‘We ontvangen op dit moment geen deals van deze site‘. Als je vervolgens op de hotelboekingssite zelf kijkt, krijg je wel resultaten. De website van Trivago is er ook in het Nederlands: www.trivago.nl

Het aanbod op de grote hotelboekingssites en Trivago is niet compleet. Er blijven altijd kleinere hotels, guesthouses of bed & breakfasts bestaan die niet tevoorschijn komen bij de zoekresultaten op deze grote sites. Hoteleigenaren willen bijvoorbeeld niet meedoen met een boekingswebsite omdat ze dan commissie moeten betalen of hotels liggen zo afgelegen dat ze geen internet hebben.

Dat enige schattige en gastvrije familiepension met grote kamers en uitzicht op zee vind je dan misschien niet, dus het loont altijd de moeite verder te zoeken en ook naar de websites van de individuele hotels te kijken. Bij de reisinformatie over alle landen van de wereld op de site van de Wereldreizigersclub proberen we zoveel mogelijk websites van hotels, bed & breakfasts, hostels, appartementen en guesthouses te vermelden.

Trucs van boekingssites

Op een grote boekingssite krijg je de neiging meteen een hotelkamer te reserveren. Sommige sites gebruiken namelijk een aantal trucs om je over de streep te trekken zo snel mogelijk te boeken, maar laat je niet opjagen en neem rustig de tijd. Dit zijn de middelen die boekingssites gebruiken:

► De melding: nog maar één kamer beschikbaar

Of een soortgelijke melding dat er nog slechts enkele kamers beschikbaar zijn, met daarbij de tekst ‘Laatste kans!‘. Opschieten dus, zou je denken, voordat anderen er met die hotelkamer vandoor gaan. In sommige gevallen blijkt die melding misleidend te zijn, zo blijkt uit onderzoek. Als je naar de officiële website van het hotel zelf gaat en je kijkt voor dezelfde periode in hun online reserveringssysteem, dan blijken er nog meer dan genoeg kamers beschikbaar te zijn.

► De melding: Parijs zal druk zijn op de door uw aangevraagde data. Aarzel niet en boek snel

Of eens soortgelijke melding voor de stad waar je een hotelkamer wilt boeken. Er zijn altijd wel hotelkamers beschikbaar, in alle prijscategorieën. Boek dus niet snel, maar oriënteer je rustig op de mogelijkheden die er zijn. Alleen in enkele uitzonderingsgevallen moet je er zo snel mogelijk bij zijn, zoals tijdens Olympische Spelen of de inhuldiging van een nieuw staatshoofd. Volgens boekingssites is het echter al snel ‘druk’, ook al zijn er geen speciale evenementen. Ze zeggen dat alleen maar dat het ‘druk’ is omdat ze willen dat je via hun systeem snel een hotel boekt.

► De melding: 15 mensen bekijken deze accommodatie

Of een soortgelijke boodschap dat net op het moment dat jij de beschrijving aan het lezen bent van een leuk hotelletje, ook vele anderen die beschrijving aan het lezen zijn en misschien wel datzelfde leuke hotelletje op het oog hebben. Het suggereert dat het hotel heel populair is en dat je snel moet boeken om zeker te zijn van een kamer. Het is wederom misleidend: dat mensen een accommodatie aan het bekijken zijn, wil niet zeggen dat zij ook allemaal gaan boeken.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 november 2015.

Foto's © depositphotos.com/perseomedusa; ssakarya.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam