Regelen van een visum

Voor bijna elke lange reis moet je wel een paar ambassades of consulaten langs om een visum aan te vragen. Voor veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika is een visum een vereiste om het land binnen te komen. Zonder zo’n stempel in je paspoort loop je het risico aan de grens geweigerd te worden. Voor derde wereldlanden is het verstrekken van visa aan buitenlandse reizigers een extra bron van inkomsten.

Het is dan ook niet goedkoop. Reken erop gemiddeld € 50 tot € 100 kwijt te zijn per visum. Daar komen dan nog de reiskosten bij om zelf naar de ambassade of het consulaat af te reizen. Niet alle landen hebben een vertegenwoordiging in Nederland, dus soms moet je naar België toe om een visum aan te vragen. Ook ben je geld kwijt voor het maken van pasfoto’s. Sommige landen vragen maar liefst vier foto’s van je, die ze in hun administratie willen bewaren.

Gelukkig kun je tegenwoordig steeds vaker je visum eenvoudig online aanvragen, waardoor je geen reistijd en -kosten kwijt bent. Je krijgt dan geen stempel in je paspoort, maar een elektronisch visum (eVisa). Via de e-mail krijg je een bevestiging en je betaalt het visum online met een creditcard of Paypal. Bij aankomst in een land kan de immigratieambtenaar in zijn computersysteem zien of je in het bezit bent van een elektronisch visum.

Regelen van een visum onderweg

Hoeveel visa je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de landen die je wilt gaan bezoeken. Voor de meeste westerse landen en een groot aantal landen in Zuid-Oost Azië (zoals Thailand en Maleisië) is een visum niet nodig. Bij het maken van een wereldreis of een lange reis wordt vaak de vraag gesteld of je alle visa voor een reis van tevoren al moet aanvragen. Nee, dat hoeft niet. Dat is natuurlijk ook ondoenlijk, omdat je voor je vertrek misschien nog niet weet welke landen je gaat bezoeken. Het is raadzaam in Nederland alleen de visa aan te vragen voor de eerste landen die je in de eerste paar weken aan wilt doen. De meeste visa hebben maar een beperkte geldigheidsduur, dus als je al ver van tevoren een visum aanvraagt loop je het risico dat-ie verlopen is zodra je naar het betreffende land vertrekt.

Voorbeeld van een visum voor Nepal, aangevraagd in IndiaOnderweg kun je dan bij buitenlandse ambassades en consulaten terecht voor de landen die verder op de route liggen, of je kunt een visum online aanvragen. Tijdens een grote reis waarbij je veel landen gaat bezoeken, zal een uitstapje naar de ambassade dan ook een vast terugkerend ritueel worden. Voor een aantal moeilijker toegankelijke landen kan het ook gemakkelijker zijn een visum in het buurland aan te vragen dan in Nederland. Zo heb ik vaak gehoord dat een visum voor Iran in Turkije sneller wordt verstrekt dan in Den Haag, waar ze vrij moeilijk doen de vereiste stempels in je paspoort neer te zetten.

Zorg in ieder geval dat je een leeg paspoort meeneemt voordat je op reis gaat. Stempels van landen als Jordanië nemen elk twee bladzijden van je paspoort in beslag. Als elk land zo gul stempels uitdeelt, is je paspoort snel vol en moet je bij de Nederlandse ambassade in het buitenland een nieuw document aanvragen. Dat kost een hoop tijd, geld en gedoe. Zorg er daarnaast voor dat je paspoort nog enkele jaren geldig is! Sommige landen geven alleen een visum als je paspoort nog tenminste één jaar of 6 maanden te gebruiken is. Anders moet je toch nog bij de Nederlandse ambassade aankloppen. En last but not least, neem wat pasfoto’s mee op reis.

Het paspoort

Voor een lange, verre reis is een paspoort een must. Controleer ruim voor vertrek hoe lang je paspoort nog geldig is. Voor reizen binnen Europa is een identiteitskaart voldoende. Lees hier meer over het paspoort en de eisen waar het document aan moet voldoen.

Ambassades en consulaten

Informeer altijd eerst of je wel een visum nodig hebt, voordat je naar een bepaald land vertrekt. Dat kan heel simpel door actuele reisgidsen te raadplegen of, nog beter, de ambassade of het consulaat van het land te bellen. Op deze site heb ik een lijst van alle buitenlandse ambassades in Nederland waar je de adressen, telefoonnummers en openingstijden kunt vinden. In het buitenland kun je de adressen en telefoonnummers van de belangrijkste ambassades meestal in de reisgids vinden (zoals Lonely Planet).

Ook is op deze site een lijst te vinden van alle buitenlandse vertegenwoordigingen met een eigen website. Voor de adressen van de ambassades in het buitenland, kan je eveneens terecht op de websites van de ministeries van buitenlandse zaken. Zij geven op hun sites de details van al hun vertegenwoordigingen in de wereld.

Incidenteel kan het voorkomen dat je toch een land wilt betreden, zonder dat je een visum op zak hebt. Je wilt bijvoorbeeld toch het risico nemen, nadat een visum op de betreffende ambassade werd geweigerd. Of je reisplannen zijn drastisch gewijzigd, waardoor je geen tijd meer hebt om naar de hoofdstad te reizen om daar een visum aan te vragen. In dat geval kan je soms tegen extra betaling een visum aan de grens krijgen. Een beetje smeergeld betalen helpt in dit geval.

Ook bij de ambassade zelf kan het af en toe nodig zijn wat extra geld onder de tafel te schuiven. Sommige landen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië zijn zeer terughoudend met het verstrekken van een visum aan individuele rugzakreizigers, tenzij je met je dollarbiljetten zwaait. Een extra ‘fee’ van $ 20 tot $ 50 is dan niet ongebruikelijk. Voor zo’n extra vergoeding kan meestal ook de wachttijd worden bekort. Je hebt niet altijd zin om twee weken in een hoofdstad rond te hangen, wachtend op het bericht dat je je visum kan ophalen. Bij de Chinese ambassade in Hanoi (Vietnam) kreeg ik voor $ 20 mijn stempel binnen een dag, terwijl je normaal pas na een week je visum kan ophalen.

Wees verder altijd vriendelijk tegen de medewerker van de ambassade of het consulaat. Nette kleding kan geen kwaad; zorg in ieder geval dat je niet je meest vuile kleren aan hebt als je op de deur van de ambassade klopt. Laat je niet uit het veld slaan als de ambassademedewerker een ‘letter of recommendation‘ eist van de Nederlandse overheid. Het kost wat meer tijd en geld, maar in veel gevallen is de Nederlandse ambassade in het land waar je bent bereid je tegen betaling zo’n soort aanbevelingsbrief mee te geven. Ook hier helpt het om aardig te zijn en er ongeschoren, redelijk goed gekleed uit te zien.

Commerciële visumbemiddelaars

Heb je geen zin of tijd om zelf een visum aan te vragen, dan kun je dat ook laten regelen door een commerciële visumbemiddelaar. Daar zitten wel extra kosten aan verbonden. Klik hier voor een lijst van visumbureaus.

Ambassades en consulaten in Nederland

De meeste landen hebben een ambassade of consulaat in Nederland, waar je terecht kunt om een visum te regelen. Veel landen zonder een ambassade in Nederland hebben wel een diplomatieke vertegenwoordiging in Brussel. Bekijk hier het overzicht ambassades en consulaten in Nederland

Voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het regelen van een visum, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam