Vrijwilligerswerk in het buitenland

Het doen van vrijwilligerswerk is de ideale manier om het land, de cultuur en de mensen van dichtbij te leren kennen. Je bent niet een vluchtige reiziger die in een paar dagen alle attracties afstruint, maar je woont en leeft langere tijd op dezelfde plek. Het levert je een schat aan ervaring op over de gebruiken in een ver en vreemd land, je leert de taal en je houdt er misschien vrienden voor het leven aan over. Het geeft meer voldoening dan in een paar dagen alle tempels, kerken en iconische gebouwen op de foto te zetten.

Het is sowieso een verrijkende ervaring om mensen in ontwikkelingslanden te helpen die maar moeilijk het welvaartsniveau kunnen bereiken van iemand die in het westen is geboren. Ook dieren en de natuur hebben maar al te vaak baat bij vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken. Vrijwilligersprojecten vinden vooral plaats in landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, al kun je vaak ook in westerse landen vrijwilligerswerk doen.

Nederlandse vrijwilligster in een weeshuis in Ghana.

Met vrijwilligerswerk in het buitenland kun je meestal niet je verdere reis of een wereldreis bekostigen, maar je krijgt soms wel de lokale kosten vergoed van verblijf, maaltijden en dagelijkse onkosten. Je slaapt bijvoorbeeld met andere buitenlanders in een ‘vrijwilligershuis’, waardoor je weinig of bijna geen geld kwijt bent voor accommodatie. Er zijn mensen die op deze manier al jaren de wereld over reizen, omdat bijvoorbeeld ook de reiskosten van de heenreis en de terugreis worden vergoed.

Aan de andere kant is vrijwilligerswerk ook een soort bedrijfstak geworden. Er zijn op winst gerichte organisaties die flink geld verdienen aan het regelen van vrijwilligers. Soms moet je zelfs duizenden euro’s betalen om in een ver land mee te doen aan een vrijwilligersproject, waarbij een vliegticket dan bij de prijs zit inbegrepen. Inentingen, visa, verzekeringen en bagage moet je zelf regelen en betalen. Er zijn alleen al in Nederland honderden organisaties die zich bezighouden met vrijwilligerswerk in het buitenland. Daarnaast zijn er vele internationale en lokale organisaties actief met vrijwilligerswerk, waar je je als Nederlander vaak voor kunt aanmelden.

Neem tijd van tevoren om wat onderzoek te doen naar een geschikt project en wees realistisch over de verwachtingen, want het vrijwilligerswerk hoeft niet altijd resultaat of enthousiaste reacties op te leveren. Je denkt misschien dat je een positieve bijdrage levert, maar het kan ook zijn dat ontwikkelingslanden helemaal niet zitten te wachten op vrijwilligers en hun westerse ideeën. De beste vrijwilligersprojecten zijn projecten die steun krijgen van de lokale bevolking. Vraag dan ook aan een organisatie of zij samenwerken met de lokale gemeenschap en of jouw geld daar rechtstreeks terechtkomt.

Voor de beoordeling van een vrijwilligersorganisatie kun je kijken naar de Volunteer Correct Transparantie Index, een jaarlijkse graadmeter voor internationaal verantwoord vrijwilligerswerk. Voor de index worden vrijwilligersorganisaties in Nederland aan de hand van 20 thema’s onder de loep genomen en wordt gekeken naar de kwaliteit en effectiviteit van hun vrijwilligerswerk. Kijk voor meer informatie op www.volunteercorrect.org

Soorten vrijwilligerswerk in het buitenland

In het buitenland kun je op vele verschillende fronten actief zijn als vrijwilliger, van het werken in een weeshuis tot het adviseren van een regering. Het aanbod is enorm en er is vrijwilligerswerk voor alle opleidingsniveaus en voor alle leeftijden. Er geldt meestal een minimumleeftijd van 16 jaar. Je kunt één of meerdere weken aan de slag, en soms ook enkele maanden. Er zijn ook veel vrijwilligersprojecten waarvoor geen (werk)ervaring of opleiding is vereist, waardoor scholieren of studenten zich tijdens of na hun studie tijdelijk in een buitenlands avontuur kunnen storten.

Dit zijn enkele mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in het buitenland:

Vrijwilligerswerk op een boerderij

Vooral kleinschalige en biologische boeren werken met vrijwilligers. Het werk kan variëren van het plukken van druiven of het melken van koeien tot het aanleggen van een irrigatiesysteem. Je kunt elke dag een paar uur helpen met de dagelijkse taken of een hele dag 8 uur lang (zware) fysieke arbeid moeten verrichten. Informeer dus van tevoren wat er van je wordt verwacht. Als je bereid bent je handen vuil te maken, is dit een fantastische manier om meer te weten te komen over het leven op het platteland. Een van de bekendste organisaties is WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), waarbij je vrijwilligerswerk opdoet bij biologische boeren. In ruil voor een dagje werken op de boerderij krijg je accommodatie en maaltijden. Actief in bijna 100 landen in de hele wereld. Website: www.wwoof.net

Vrijwilligerswerk met dieren

Veel jongeren willen graag vrijwilligerswerk doen met dieren, waarvoor niet veel ervaring noodzakelijk is. De enige vereiste is meestal dat je affiniteit hebt met dieren. Je kunt daarvoor terecht op exotische plekken in de hele wereld, bijvoorbeeld als assistent van een parkwacht in een natuurreservaat in Afrika of om koala’s te tellen in Australië. Vooral voor de bescherming van bedreigde zeeschildpadden worden altijd veel vrijwilligers gevraagd, om ze uit netten te redden en terug te zetten in zee of hun nesten op de stranden te beschermen. Een van de grootste organisaties is Sea Turtle Conservancy: www.conserveturtles.org. Een Nederlandse organisatie voor vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland is Stichting Dierennood: www.dierenvrijwilligers.nl

Vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg

Vooral in ontwikkelingslanden is behoefte aan vrijwilligers om te helpen met medische zorg, het bevorderen van hygiëne en gezondheidsonderwijs. Het gaat vooral om gekwalificeerde zorgverleners, medische professionals, geneeskundestudenten en verpleegkundestudenten, maar soms ook kunnen mensen zonder medische ervaring zich aanmelden voor vrijwilligerswerk. Een Nederlandse organisatie op dit gebied is Work The World (www.worktheworld.nl), gespecialiseerd in vrijwillige medische stages in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Je kunt tijdens je verblijf ook bezienswaardigheden bezoeken, op het strand liggen of activiteiten ondernemen.

Vrijwilligerswerk in het onderwijs

Net als bij de gezondheidszorg zijn ook in het onderwijs vrijwilligers meer dan welkom, en dan vooral in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het gaat dan bijvoorbeeld om het begeleiden van kinderen en jongeren in de vaak overvolle klassen en assistentie verlenen aan leerkrachten. Bevoegde docenten mogen ook les geven, al gebeurt dit minder vaak als vrijwilliger en is de periode langer.

Het is onder reizigers populair om op één plek een tijdje Engelse les te geven. Sommige landen zijn strenger over het taalniveau dan anderen. In goedbetalende landen als China, Japan en Zuid-Korea moet je een native English speaker zijn uit een Engelstalig land (Amerika, Australië, Canada, Engeland, Ierland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika). Nederlanders die perfect Engels spreken, komen dan niet snel aan de bak. Er zijn echter ook landen waar ze minder strikt zijn, zoals in Cambodja, Thailand, Costa Rica, Brazilië en Peru. Je kunt daarnaast proberen een officieel TEFL-certificaat te halen. TEFL staat voor Teaching English as a Foreign Language. Dat kan ook online. Kijk voor meer informatie op www.internationalteflacademy.com

Vrijwilligerswerk bij de Verenigde Naties

Reizigers met een grote interesse in buitenlandse politiek kunnen bij de Verenigde Naties aankloppen voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Het gaat om hele uiteenlopende projecten, van gezondheidszorg en economische ontwikkeling tot het verlenen van assistentie na natuurrampen of bij oorlogssituaties. Zo waren vrijwilligers namens de Verenigde Naties actief na de ebola-uitbraak in West-Afrika en bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië. Er zijn ongeveer 2000 vrijwilligersprojecten per jaar, maar de belangstelling is groot en de eisen zijn streng. Kijk voor meer informatie op de website van UN Volunteerswww.unv.org

Organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland

Hieronder vind je een lijst met enkele Nederlandse en internationale organisaties waar je terecht kunt als vrijwilliger of waar je terecht kunt voor meer informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland.

  • Activity International
    Vrijwilligersprojecten op alle continenten (vanaf 15 jaar) het gebied van onderwijs, bouwprojecten, medische projecten, sportprojecten en projecten voor ouderen.
  • Commundo
    Vrijwilligerswerk voor minimaal twee weken, in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
  • International Volunteer HQ
    Een van de grootste internationale vrijwilligersorganisaties, met projecten en programma’s in meer dan 40 landen.
  • Ontmoet Afrika
    Duurzaam vrijwilligerswerk bij de lokale bevolking in Afrika.
  • Projects Abroad
    Een van de grootste organisaties voor ontwikkelingswerk ter wereld, actief in 25 landen.
  • Travel Active
    Organisatie die je kan helpen aan vrijwilligerswerk in meer dan 30 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
  • Worldmapping
    Organisatie van jongerenexpedities naar ontwikkelingslanden in Afrika en Azië.
  • Yobbers
    Internationale community en vacatures voor vrijwilligerswerk in het buitenland.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vrijwilligerswerk in het buitenland, kun je dat laten weten via het contactformulier Foto’s © Wereldreizigersclub; Pixabay; Flickr.com/Zemlinki!.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam