Tips over reizen tijdens de ramadan

Reizen tijdens de ramadanJe houdt er misschien geen rekening mee als je een reis boekt, maar deze kan maar net plaatsvinden tijdens de ramadan. Tijdens deze maand onthouden moslims zich van eten en drinken tussen de dageraad en de zonsondergang. In alle moslimlanden doen de inwoners mee aan de ramadan, al gebeurt dat bijvoorbeeld in het ontwikkelde Maleisië minder fanatiek dan in een land als Tunesië.

Omdat de ramadan plaatsvindt in de negende maand volgens de islamitische jaarkalender, is dat elk jaar op een ander moment. In 2022 begint de ramadan op 1 april, in 2023 is dat op 22 maart. Tijdens de ramadan is het reizen zeker niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hier hebben we enkele tips op een rij gezet voor het reizen tijdens de ramadan.

Bereid je voor: wat is je bestemming?

De islam is de tweede grootste religie ter wereld. Er zijn anno 2022 ruim 1,9 miljard moslims, waarmee ze ongeveer een kwart van de wereldbevolking uitmaken. Ga je op vakantie naar landen in het Midden-Oosten, het noorden van Afrika of Azië, dan is de kans groot dat je met moslims te maken krijgt. Maar een land met moslims wil niet per se betekenen dat overal wordt gevast. Het land met de grootste moslimbevolking is Indonesië, maar het vakantieparadijs Bali is hindoeïstisch en daar zul je nauwelijks te maken krijgen met de ramadan. Ook in India leven veel moslims, maar het hindoeïsme is een veel grotere religie. Op veel plekken in India merk er er dus niks van.

Moeten toeristen mee doen met de ramadan?

Nee, toeristen hoeven niet mee te doen met de ramadan. Het is niet zo dat je net als de lokale bevolking niet mag eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang, tenzij je natuurlijk zelf een praktiserend moslim bent die meedoet aan het vasten. In dat geval kun je je afvragen of je uitgerekend tijdens de ramadan op vakantie wil gaan. Het is dorstig en op een lege maag toch wat vermoeiender om alle bezienswaardigheden langs te lopen. Er zijn trouwens in islamitische landen ook moslims die het niet zo nauw nemen met de ramadan, een van de vijf zuilen van de islam. Dat zie je vooral in meer welvarende landen.

Eten en drinken tijdens de ramadan

Als reiziger kun je dus eten en drinken, maar toon wel respect naar de lokale bevolking toe. Wees discreet en ga dus overdag niet uitgebreid zitten schransen in het zicht van andere mensen. Af en toe een slok nemen uit een flesje water is geen probleem, maar zet het in moslimlanden overdag niet op een zuipen. In toeristische gebieden zijn restaurants gewoon open, maar soms zitten westerlingen in een restaurant achter een gordijn of een scherm waardoor locals je niet met schele ogen hoeven aankijken. Geef wat meer fooi dan anders, om de hongerige obers niet te laten lijden.

Ramadan reizen eten

In enkele streng islamitische landen is het zelfs illegaal om overdag publiekelijk te eten en te drinken tijdens de ramadan, zelfs in een auto. Je riskeert dan een boete of een gevangenisstraf als je het toch doet. Check dit voordat je op reis gaat. Zorg er dan voor dat je eten en drinken inslaat en privé op je hotelkamer iets kunt nuttigen. Na zonsondergang wordt vaak wel uitgebreid gegeten. Als de zon een beetje vroeg ondergaat, kun je gewoon zonder gêne aanschuiven in een restaurant en eten en drinken wat je wilt. Kleine kinderen en zwangere vrouwen, ook als ze moslim zijn, hoeven overigens niet mee te doen met de ramadan.

Dagelijks leven tijdens de ramadan

Buiten het vasten heeft de ramadan ook invloed op het dagelijks leven in moslimlanden. De ramadan is een heilige maand, wees je daarvan bewust als reiziger. Let er bijvoorbeeld op met je kleding, zorg ervoor dat je er niet aanstootgevend bijloopt (altijd verstandig in de islamitische wereld). Draai overdag geen luide muziek, ook niet in je (huur)auto. Vermijd fysiek contact met de lokale bevolking.

Het verkeer is aan het einde van de middag en het begin van de avond wat chaotischer, als de inmiddels knorrige automobilisten ernaar snakken om op tijd thuis te zijn om te kunnen eten en drinken. De openingstijden kunnen korter zijn, bedrijven, banken en overheidsinstellingen kunnen eerder op de dag sluiten. Moet je zaken regelen, doe dat dan zo vroeg in de ochtend, als iedereen nog monter en helder is. Moskeeën waar toeristen elders in het jaar welkom zijn, kunnen tijdens de ramadan gesloten zijn.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen tijdens de ramadan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/tonyoquias; Baramyou0708/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!