Wat je NIET moet meenemen op reis

ReizenReizen

DrugsNatuurlijk, het is altijd moeilijk kiezen. Wat neem je wel en niet mee op reis? Zijn die extra T-shirts echt nodig? Is die lange broek niet te warm voor het gebied? Is een slaapzak niet wat overdreven? Dubben, passen, meten, twijfelen en weer dubben, dat komt er bij kijken als je een rugzak, reistas of koffer inpakt. Maar is er is ook bagage die je zeker moet laten liggen. Deze zes spullen moet je zeker NIET meenemen op reis.

Drugs

Je wilt niet weten hoeveel ellende je ermee op de hals haalt, in het buitenland. Weinig andere landen zijn zo tolerant als Nederland, als het om drugs gaat. Overweeg zelfs niet de kleinste milligram mee te nemen, in het ergste geval zit je de rest van je leven in een stinkende benauwende gevangenis tot het doodvonnis wordt voltrokken. Op hulp van de Nederlandse ambassade hoef je niet te rekenen. Ben je thuis van het drugsgebruik, zorg dan dat je je bagage goed binnenste buiten keert om geen enkele achtergebleven korrel mee te nemen.

Juwelen

Ook al ben je nog zo gehecht aan die gouden ring van je overleden oma of je exclusieve Rolex-horloge, het is beter ze gewoon thuis achter te laten. Je bent een magneet voor dieven en straatrovers in het buitenland. Je denkt zelf waarschijnlijk dat je een stijlicoon bent, maar voor criminelen ben je een kans-die-je-niet-kunt-laten-liggen-icoon. Het ziet er ook een beetje suf uit als je een paar roepie probeert af te dingen met bling bling aan je handen. Neem juwelen alleen mee voor speciale gelegenheden, zoals een Oscar-uitreiking, en bewaar ze dan in de kluis van je hotel.

Spullen die je ter plekke kunt kopen

Het is wellicht een fijne voorraad, zes tubes tandpasta in je rugzak als je op wereldreis gaat, maar dat is echt niet nodig! Je kunt ruimte besparen als je ter plekke in het buitenland spullen koopt, als er iets op is. De meeste basisbenodigdheden – tandpasta, pleisters, aspirine, noem maar op – kun je buiten de grenzen aanschaffen. Zelfs als je in de outback bivakkeert, kom je na een tijdje altijd wel weer in een grote stad waar je in de supermarkt je voorraad kunt aanvullen.

Shampooflesjes van een hotelSchoonheidsproducten

Tenzij je naar een Oscar-uitreiking gaat, kun je je schoonheidsproducten ook best een paar weken in je eigen badkamer laten liggen. Op vakantiefoto’s zie je er heus niet uit als een zwerver als je een paar keer een ‘2-in-1 shampoo & conditioner’ in je haren smeert. Als je avontuurlijk genoeg bent om een tijdje op een exotische bestemming rond te hangen, kun je ook best zonder make-up, cosmetica en haarproducten. Bovendien vind je in hotels vaak gratis miniflaconnetjes shampoo, hydraterende crème en zeep. Gebruik ze en stop ze in je bagage voor je volgende overnachting.

Snorkeluitrusting

Qua formaat is het al onhandig om in je rugzak of koffer te stoppen: een veel te dikke duikbril en veel te lange snorkel. Voor die paar keer dat je de zee in duikt, hoef je heus niet een deel van je schaarse bagageruimte op te offeren voor je snorkeluitrusting. Vrijwel overal kun je ter plaatse een snorkel en duikbril huren of voor weinig geld kopen. Alleen die duikbril met geslepen glazen, die mag in je reistas.

Meer dan één reisgids

Eén (goede) reisgids voor je reis is echt meer dan genoeg. De rest van de informatie zoek je wel op met je smartphone, laptop of tablet. Ga je lange tijd op reis, koop dan een nieuwe reisgids als je op je nieuwe bestemming bent en verpats je oude exemplaar aan een reiziger die jouw vorige bestemming als reisdoel heeft. Je kunt zelfs overwegen alleen de bladzijden eruit te scheuren of te kopiëren die je écht nodig hebt. Overigens kun je papieren reisgidsen ook steeds vaker als pdf-downloaden, scheelt zo weer 500 gram.

Foto's © depositphotos.com/belchonock; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!