Muziek Adele helpt tegen vliegangst

Adele - Someone Like YouAmsterdam, 16 mei 2013 – De hit Someone Like You van de Britse zangeres Adele is het beste nummer om mensen met vliegangst te kalmeren. Dat blijkt uit een onderzoek dat de muziekservice Spotify heeft laten uitvoeren.

Het onderzoek toont aan dat nummers die zowel de ‘rationale’ linkerkant als de ’emotionele’ rechterkant van de hersenen stimuleren, helpen om de angst voor vliegen te verminderen. Spotify’s studie stelt dat muziek met een laag tempo, zoals Someone Like You van Adele, ideaal is tegen vliegangst. Het kalmeert mensen omwille van het rustige tempo van 67 BPM (beats per minute) en de harmonieuze tonen. Het optimale aantal BPM is namelijk 60.

Spotify heeft door onderzoekers van een Britse vliegangstkliniek een playlist samengesteld met 15 nummers die helpen om rustig te worden:

 1. Someone Like You – Adele
 2. Orinoco Flow (Sail Away) – Enya
 3. Piano on The Beach – Liborio Conti
 4. Piano Concerto No. 21 in C major (“Elvira Madigan”) K. 467 – Mozart Wolfgang Amadeus
 5. Better Together – Jack Johnson
 6. Pure Shores – All Saints
 7. Buffalo Soldier – Bob Marley
 8. Scar Tissue – Red Hot Chilli Peppers
 9. Paradise – Coldplay
 10. As I Lay Me Down – Sophie B. Hawkins
 11. Inside Out – Britney Spears
 12. Ignition – R Kelly
 13. Flaws and All – Beyoncé
 14. The Christmas song – Nat King Cole
 15. Space Oddity – David Bowie

Zo’n 25 tot 30 procent van de volwassenen heeft last van vliegangst tijdens het reizen. Gebrek aan controle, veranderingen in luchtdruk en turbulentie dragen bij tot gespannenheid.

Stichting Valk organiseert op 1 en 2 juni het Nationaal Vliegangstweekend, waar deelnemers gratis workshops kunnen volgen.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!