In de voetsporen van Nelson Mandela

IN DE VOETSPOREN VAN NELSON MANDELA

Nelson Mandela House
Nelson Mandela House

Amsterdam, 10 december 2013 – Bij een bezoek aan Johannesburg in Zuid-Afrika kun je in de voetsporen treden van Nelson Mandela, een van de grootste helden die de wereld heeft gekend. De plaatselijke VVV in Johannesburg heeft de Madiba-hoogtepunten op een rij gezet.

Nelson Mandela Yard, Alexandra Township
Een smal steegje tussen huizen dat leidt naar een 1-kamer woning – dat nu Mandela’s Yard wordt genoemd. Hij gebruikte het huis een korte tijd, tussen 1941 en 1942.

Mandela House Museum, 8115 Vilakazi Street, Orlando West, Soweto
Gelegen in de beroemdste straat in Zuid-Afrika, en misschien wel ter wereld, waar ooit twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede woonden: Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu. Madiba woonde hier van 1946 tot 1962.

Chancellor House, op de hoek van Fox en Gerard Sekoto Street, Ferreirastown, Centraal Johannesburg
Dit bescheiden gebouw van drie verdiepingen was de plek waar Nelson Mandela en zijn zakenpartner Oliver Tambo hun advocatenkantoor hadden in de jaren ’50. Het was toen het enige advocatenkantoor van Zuid-Afrika dat gerund werd door zwarten. Chancellor House staat tegenover het imposante gerechtsgebouw (het Magistrates’ Court) waar Mandela en Tambo de apartheid bestreden.

Shadow Boxer
Aan de overkant staat de Shadow Boxer, een onlangs onthuld standbeeld van Nelson Mandela. Het staat tussen Chancellor House en het Magistrates’ Court, een route die de jonge Mandela vele keren moet hebben gelopen.

Liliesleaf Farm, 7 George Avenue, Rivonia
Een van de meest historische plekken van Johannesburg, waar mensen als Nelson Mandela, Lionel Bernstein, Walter Sisulu en anderen discussieerden en plannen maakten hoe Zuid-Afrika kon emanciperen en de apartheidswetten kon afschaffen.

Constitution Hill, Kotze Street, Braamfontein
Het Constitutionele Hof waar bezoekers de democratie van nabij kunnen meemaken. Gebouwd in 1893 was het ooit een fort, maar later werd het een gevangenis voor blanke gevangenen. Nelson Mandela is de enige zwarte geweest die hier heeft vastgezeten.

Nelson Mandela Brug Foto (©) Gauteng Tourism Authority
Nelson Mandela Brug
Foto (©) Gauteng Tourism Authority

The Nelson Mandela Centre of Memory, Central Avenue, Houghton
Gelegen in de nabijheid van Nelson Mandela’s privéwoning, wordt in dit centrum het werk verricht voor de stichting van Madiba. De stichting werd in 1999 opgericht ter ondersteuning van de goede doelen waar Mandela zich na zijn presidentsperiode voortdurend voor inzette.

Nelson Mandela Bridge
Deze brug, geopend in 2003 ter ere van Nelson Mandela, is met zijn 284 meter de langste tuibrug van Afrika. De brug gaat over de spoorlijnen die Braamfontein met Newtown in het centrum van Johannesburg verbinden.

Apartheid Museum, Northern Park Way en Gold Reef Road
Het eerste museum over dit onderwerp in Zuid-Afrika vertelt het verhaal over de opkomst en de neergang van apartheid. Bezoekers leren er alles over Afrika’s complexe en mysterieuze verleden.

► Meer informatie: www.joburgtourism.com

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!