Jetlag tegengaan door licht in je oor

Human ChargerAmsterdam, 31 juli 2015 – De standaardmethode om een jetlag te overwinnen kennen de meeste reizigers wel: genoeg drinken en zonlicht en overdag niet slapen. Er is nu echter een nieuwe gadget te koop waarmee je een jetlag op een héle andere manier kunt tegengaan: door licht te stralen in je oren.

Het is geen grap, maar een serieuze technologische uitvinding van het Finse bedrijf Valkee. De wetenschappers van dit bedrijf hebben de Human Charger bedacht, een apparaatje ter grootte van een iPod Nano waardoor je lichaam zich sneller aanpast aan een andere tijdzone. Lichttherapie is al een bewezen middel om sneller over je jetlag heen te komen, en volgens Valkee kan het licht ook via de oren naar de hersenen worden ‘uitgezonden’. Vooral rond de gehoorgang zou licht in beperkte mate in de menselijke schedel kunnen doordringen.

Al tijdens de vlucht of de ochtend na aankomst doe je de oortjes in, waardoor je tijdens een 12 minuten durende sessie helder UV-vrij LED-licht binnenkrijgt.  Afhankelijk van de lengte van de vlucht en het aantal overbrugde tijdzones herhaal je de sessies nog een paar keer op een dag.  Je kunt alle reisgegevens opgeven via een app, waarna je een anti-jetlagschema krijgt voorgeschoteld.

De Human Charger is getest onder een groep proefpersonen, waarbij de ene helft wél licht kreeg toegediend en de andere helft niet. De eerste groep mensen bleek inderdaad minder last te hebben van de jetlag. De studie is uitgevoerd door de Aerospace Medical Association, en dat is best een prominente groep internationale wetenschappers. Er zijn al bemanningen van luchtvaartmaatschappijen die ermee experimenteren.

De Human Charger weegt niet veel en is dus makkelijk mee te nemen op reis. Goedkoop is de gadget niet, je betaalt er zo’n € 237 voor.

Foto © Human Charger; Valkee.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!