Coronacrisis: vanaf 3 juni mag je weer op vakantie naar Italië

Amsterdam, 31 mei 2020 – Vanaf 3 juni mag je weer op vakantie naar Italië. Het eerste Europese land waar het coronavirus wild om zich heen sloeg, stelt zijn grenzen weer open voor toeristen. Het betekent echter niet dat je als vanouds van la dolca vita kunt genieten komende zomer.

Er gelden talloze coronamaatregelen en de mogelijkheden om naar Italië zijn nog beperkt, al zullen die geleidelijk aan wel voor uitgebreid de komende tijd. Hutjemutje staan rond de Trevifontein in Rome zal er voorlopig niet bij zijn, maar misschien is dit wel een uitgelezen kans om plekken te bezoeken waar het normaal gesproken geen doorkomen aan is. Venetië bezoeken zonder massa’s toeristen, hoe bijzonder is dat?

Mogelijkheden om te reizen naar Italië

KLM heeft in mei al de vluchten hervat naar Rome en Milaan, binnenkort komen daar ongetwijfeld meer Italiaanse bestemmingen bij (check de website van KLM). Het is nog niet bekend wanneer Transavia weer op Italië gaat vliegen (check de website van Transavia). Let er op dat een mondkapje verplicht is aan bood van vliegtuigen.

Wil je met de auto op vakantie naar Italië? Dan moet je door verschillende andere landen rijden. De kans is groot dat Frankrijk vanaf 15 juni weer opengaat voor toeristen. Zwitserland heeft al aangekondigd vanaf 15 juni de grenzen weer te openen. Wat Duitsland en Oostenrijk gaan doen, is nog niet precies bekend. Internationale treinen rijden met een aangepaste dienstregeling. Check hiervoor de website van NS International.

De belangrijkste coronamaatregelen in Italië op een rij

Voor de coronasituatie in Italië zelf hebben we de belangrijkste maatregelen op een rij gezet die gelden vanaf 3 juni 2020, zoals die aangekondigd zijn door de Italiaanse overheid. Check voor de laatste informatie de website van het Toeristenbureau van Italië, want de omstandigheden kunnen snel veranderen:

► Buitenlandse toeristen uit de Europese Unie zijn vanaf 3 juni weer welkom in Italië. Je hoeft bij aankomst niet verplicht in quarantaine. Sommige regio’s kunnen echter gesloten blijven of worden als daar weer veel nieuwe coronabesmettingen zijn.

► Alle accommodatie mag weer open zijn, zoals hotels, bed & breakfasts en campings. Dat mag alleen als gasten afstand kunnen houden van minimaal 1 meter.

► Musea, monumenten, parken en andere bezienswaardigheden mogen open zijn, met 1 meter afstand tussen de bezoekers. Het is raadzaam online te reserveren.

► Restaurants, bars, pubs, koffietentjes, ijssalons en dergelijke mogen open zijn, mits voldoende maatregelen zijn genomen om nieuwe bestemmingen te voorkomen.

► Strandresorts en openbare stranden mogen open zijn, maar wel met een maximaal aantal bezoekers en voldoende afstand tussen de gasten.

► Vanaf 15 juni mogen theaters, concertzalen en bioscopen weer open. Maximaal 1000 toeschouwers voor buitenshows en maximaal 200 mensen voor voorstellingen binnen, met een afstand van minimaal 1 meter tussen bezoekers.

► Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en op andere plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Kinderen onder de 6 jaar zijn uitgesloten van deze verplichting.

► Buitensporten en fysieke activiteiten zijn toegestaan, waarbij een minimale afstand van 2 meter geldt.

► Voor het reizen met trein, tram, bus en metro kunnen elk moment beperkingen worden opgelegd om te voorkomen dat teveel mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer.

► Cruises met passagiersschepen zijn vooralsnog niet toegestaan in Italië.

► De opening van wellness centra en spa’s is vooralsnog niet toegestaan in Italië.

Let er op dat de verschillende regio’s in Italië ook nog hun eigen maatregelen kunnen nemen. Op www.italia.it staat een overzicht met links naar de coronapagina’s van de verschillende provincies. Wil je weten in welke andere landen je terecht kunt? Lees hier wanneer en waar je vakantie kunt vieren na de lockdown.

Foto © depositphotos.com/bennymarty; Pixabay/KevinSchmid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Slovenië verwelkomt als eerste EU-land weer toeristen in corona-tijd

Amsterdam, 17 mei 2020 – Smacht je ernaar om je koffers weer te pakken en naar het buitenland te reizen? Vrijwel alle  landen houden de grenzen nog ferm gesloten voor vakantiegangers, maar in Slovenië zijn toeristen sinds 15 mei weer welkom. Dit is het eerste land van de Europese Unie dat de grenzen opengooit voor EU-burgers. De Sloveense regering heeft de corona-epidemie formeel als ‘beëindigd’ verklaard.

Update: op 18 mei heeft de regering van Slovenië de versoepelingen voor toeristen teruggedraaid.
Bij aankomst moet je tot nader order nog steeds 14 dagen in quarantaine. Kijk voor de laatste info op: www.policija.si

Er gelden natuurlijk nog wel de nodige beperkingen als je naar Slovenië wilt reizen, zo meldt het nationale toeristenbureau op zijn website. Maar het belangrijkste is dat je niet na aankomst in quarantaine hoeft. Je hoeft zelfs geen bewijs te overleggen dat je niet met het coronavirus bent besmet.

Vanaf 18 mei gaan hotels, restaurants, campings en toeristenbureaus weer open, maar met beperkte capaciteit. Restaurants zullen hun gasten bedienen op terras of in de tuin, waarbij ze onderling afstand kunnen houden. Hotels met meer dan 30 kamers, wellness centra, zwembaden, berghutten en nachtclubs blijven voorlopig nog dicht.

Sommige musea en toeristische attracties gaan geleidelijk open de komende tijd, voor een beperkt aantal bezoekers. Op drukke plekken, zoals in het openbaar vervoer, is het dragen van een mondkapje verplicht. Het openbaar vervoer in Slovenië is sinds 11 mei weer gaan rijden volgens de dienstregeling.

Uitstapjes naar de Sloveense natuur zijn toegestaan als je individueel of met je familie naar de bossen en rivierdalen trekt. Het toeristenbureau van Slovenië raadt toeristen aan om minder platgetreden paden te betreden en populaire bezienswaardigheden te vermijden om het risico van nieuwe besmettingen te verkleinen. Het Meer van Bled en de Grotten van Postojna zijn beroemde bezienswaardigheden in Slovenië, maar die kun je dus beter even overslaan als je in corona-tijd vakantie viert.

Meer informatie over alle corona-maatregelen vind je op de website van het Sloveense toeristenbureau: www.slovenia.info. Wil je weten in welke andere landen je vakantie kunt vieren de komende tijd? Lees hier waar en wanneer je vakantie kunt vieren na de lockdown

Bekijk hier de beste aanbieders van een vakantie in Slovenië:
► Het grootste aanbod vakantiehuizen vind je bij NOVASOL, Belvilla en Interhome
► Een camping in Slovenië boek je bij ANWB Campings, Vacanceselect of Suncamp Holidays
► Ontdek de natuur van Slovenië met een fietsvakantie of wandelvakantie
Foto's © Slovenian Tourist Board/Tomo Jeseničnik/Boris Pretnar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Reizen met het openbaar vervoer in Luxemburg is nu gratis

Amsterdam, 12 maart 2020 – Op vakantie naar Luxemburg? Dan kun je de auto beter laten staan. Sinds maart 2020 kun je namelijk gratis reizen met het openbaar vervoer in Luxemburg. Reizen met de trein, de tram en de bus: het kost je geen cent in het ‘groene hart’ van Europa. Goed nieuws dus voor de ruim 600.000 inwoners van het land, maar ook voor vakantiegangers die daarmee een kostenpost van hun lijstje kunnen schrappen.

Luxemburg is het eerste land ter wereld waar het openbaar vervoer in het hele land gratis is. Of je nou in Luxemburg-Stad moet zijn of op het platteland, je kunt overal zonder kaartje instappen. De enige uitzondering is reizen in de eerste klas. Daar moet je nog wel betalen: € 3 per enkele reis.

De maatregel werd al in 2018 aangekondigd en zou eigenlijk in de zomer van 2019 ingaan, maar door ‘vertragingen’ werd de invoering verplaatst naar maart 2020. Met de maatregel hoopt Luxemburg een bijdrage te leveren aan het milieu en het drukke verkeer te ontlasten.

Verkeersopstoppingen zijn dagelijkse realiteit in een van de kleinste landen van Europa, vooral omdat veel forenzen vanuit de buurlanden naar hun werk in Luxemburg-Stad pendelen. Een automobilist staat in Luxemburg gemiddeld 33 uur per jaar in de file, meer dan in de meeste andere Europese steden. Door het gratis ov loopt de overheid zo’n € 46 miljoen aan kaartverkoop mis.

Luxemburg heeft een uitgebreid openbaar vervoer-netwerk, dat het hele land bestrijkt. Het gratis ov nodigt uit om alle regio’s te verkennen, zonder dat je de auto hoeft te pakken. Tussen en naar de stations lopen ook talloze fiets- en wandelpaden, zodat je makkelijk de trein kunt pakken. Sommige paden lopen over oude spoortracé’s. Voor informatie over de dienstregeling kun je kijken op de website: www.mobiliteit.lu

Foto's © Luxembourg Verkéiersverbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

In dit hotel in Kopenhagen kun je alles kopen wat je ziet

Amsterdam, 23 februari 2020 – Als je een nieuw bed koopt bij IKEA of de meubelwinkel ga je ‘t natuurlijk even uitproberen. Heb je dan ook niet de neiging even je ogen dicht te doen? Een beetje gênant is het wel, om midden in de meubelshowroom een dutje te doen. In Kopenhagen kan dat wel, als je tenminste een overnachting boekt in het nieuwe The Audo Hotel.

Dit concept in de hoofdstad van Denemarken is een hotel én een showroom ineen, waar je alles kunt kopen wat je ziet. Van het bedlinnen en de kussens tot de meubels, verlichting, de schrijfwaren, de woonaccessoires en het bed zelf: alles in de hotelkamer kan worden gekocht. Het is eigenlijk een showroom vermomd als hotel, of zoals het zelf noemen: ,,Een hybride ruimte die menselijke interactie en verbinding, evenals artistieke expressie, faciliteert en viert.”

Door te slapen in The Audo Hotel zit je letterlijk met je neus op het vernieuwende en functionele Scandinavische design, waar Kopenhagen zo bekend om is. Zo’n 20 designmerken gebruiken het hotel als hun showroom. Maar je hoeft er niet alleen naar te kijken, je kunt de producten ook daadwerkelijk gebruiken, bevoelen en bewonderen voordat je tot een aankoop over gaat.

Het assortiment verandert regelmatig, waardoor gasten steeds tussen nieuwe producten slapen. Je kunt trouwens ook overnachten tussen het Scandinavische design zónder iets te kopen. Het serene en stijlvolle hotel heeft 10 kamers, maar ook een restaurant, een bibliotheek en (uiteraard) een designwinkel. Het hotel is ontworpen door het Deense designmerk Menu.

Je vindt The Audo Hotel achter de rode neo-barokke gevel van een voormalig koopmanshuis uit 1918 in de stadswijk Nordhavn. Dit was ooit een rauw en industrieel gebied in Kopenhagen, maar is de afgelopen jaren volledig opgeknapt en getransformeerd. Goedkoop is het niet: je kunt er slapen vanaf € 375 per nacht (zonder dat je zelfs maar iets van design mee naar huis neemt). Website: www.theaudo.com

Foto's © The Audo Hotel, Kopenhagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

In het Spaanse Murcia kun je ‘zwemmen in de lucht’

Amsterdam, 20 februari 2020 – Het lijkt een bizarre ervaring: ‘zwemmen in de lucht’. Helemáál hemels is het niet, maar het lijkt er wel een beetje op als je binnenkort een duik neemt in de Spaanse stad Murcia. Hier opent in maart het grootste hangende zwembad van Europa (en het één na grootste ter wereld), dat vervaarlijk aan de gevel hangt.

Het zwembad is 42 meter lang, waarvan zo’n 20 meter naar buiten steekt. Ook hangt het zwembad op een hoogte van 25 meter, waardoor je tijdens het zwemmen een fraai uitzicht hebt op Murcia en omgeving. Je ziet de voetgangers en het verkeer onder je nog beter als je een duik neemt, want er zit een bodem in van plexiglas.

De rechthoekige betonnen bak hangt aan een opvallend gebouw dat er een beetje uitziet als een bamboebos. Dit complex Odiseo is een nieuw vrijetijdscentrum in Murcia van vijf verdiepingen met een casino, restaurants, clubs en ontmoetingscentra. Oftewel een ‘epicentrum voor gastronomie en recreatie’, zoals het zelf noemen. Het innovatieve ontwerp is bedacht door de Spaanse architect Manuel Clavel, die als eerste het hangende zwembad uitprobeerde – zoals in het filmpje hieronder kunt zien:

Het grootste hangende zwembad ter wereld bevindt zich in Singapore. Marina Bay Sands heeft een zwembad van 150 meter lang dat als een overkapping boven drie torens hangt, al steekt het niet echt uit boven de omliggende straten. Voor meer informatie over het hangende zwembad in Murcia kun je kijken op de website van Odiseo: www.odiseospain.com

Foto's © YouTube/Clavel Arquitectos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Het Italiaanse eiland Elba geeft je geld terug als het regent

Amsterdam, 9 februari 2020 – Het is flink balen als je vakantie in het water valt, terwijl je hoopte wat zonnestralen op te pikken. Op het Italiaanse eiland Elba willen ze dat toeristen niet langer chagrijnig naar huis gaan als de hemel openbreekt. Mocht je hier in mei en de herfst met regen te maken krijgen, dan geven ze je geld terug!

Veertien hotels en campings op het eiland hebben zich aangesloten bij ‘Elba No Rain’, een ludiek initiatief van het lokale VVV-kantoor om meer toeristen te trekken in het voorjaar en het najaar. Je krijgt je volledige bedrag terug van je overnachtingen als het langer dan 2 uur regent tussen 10.00 uur ‘s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds.

De terugbetalingsregeling geldt in de maand mei en van 15 september tot en met 31 oktober. ,,Regen in mei is zeldzaam op het eiland, maar het kan nog steeds voorkomen”, zegt het toeristenkantoor. ,,Maar op Elba is regen geen probleem meer!” In de ‘regenmaanden’ gelden speciale tarieven van de deelnemende hotels. Je moet ze e-mailen om de prijzen op te vragen en te boeken.

Elba is dus een leuke bestemming als je van een gokje en een goedkope vakantie houdt: goed de weersvoorspellingen voor de lange termijn in de gaten houden en op het laatste moment boeken! Ook zonder zon is er namelijk genoeg te doen op dit mediterrane eiland door de kust van Toscane in Italië.

Naast de prachtige stranden staat het eiland bekend om zijn indrukwekkende forten en zijn mineraalrijke modderbaden. En er is genoeg geschiedenis te ontdekken, als je weet dat Napoleon ooit naar het eiland is verbannen. Ook kun je er wandelen en fietsen door de mooie natuur en rond Monte Capanne, de hoogste berg van Elba (neem je regenjas voor de zekerheid mee). Wil je meer weten over Elba No Rain, kijk op de website: www.visitelba.co.uk

Foto's © depositphotos.com/Masterlu; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Wat betekent de Brexit voor je vakantie naar Engeland?

Amsterdam, 31 januari 2020 – Er waren een hoop strubbelingen voor nodig: meerdere verkiezingen, oeverloze debatten, protesten van voor- en tegenstanders en nieuwe wetten. Maar het is nu een feit: op 31 januari 2020 stapt het Verenigd Koninkrijk na 47 jaar uit de Europese Unie. Wat betekent de Brexit voor je vakantie naar Engeland?

Voorlopig verandert er niet zo heel veel, en kun je zonder problemen je koffers pakken voor een trip naar de overkant van Het Kanaal. Hier lees je meer tips en informatie over de Brexit en je vakantie naar Engeland, die we hebben verzameld van de verschillende autoriteiten.

Visum nodig voor het Verenigd Koninkrijk?

Nee, voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk heb je – net als voorheen – géén visum nodig. Je kunt gewoon met je Nederlandse paspoort of identiteitskaart naar Engeland reizen, mits deze natuurlijk geldig is tijdens je verblijf. Reizigers die in het bezit zijn van een elektronisch paspoort, kunnen tijdens hun reis gebruik blijven maken van de e-gates voor snelle en eenvoudige toegang tot het Verenigd Koninkrijk.

Wel kunnen de regels voor de vereiste documenten en een visum veranderen in 2021. Tot 31 december 2020 geldt er namelijk een soort overgangsperiode, waarin het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie allerlei afspraken hoopt te maken over de toekomst. Dus in 2020 is het eigenlijk business as usual. Wij verwachten echter dat je ook vanaf 2021 niet meteen een visum nodig hebt voor een vakantie in het Verenigd Koninkrijk, gezien de goede relatie met Nederland.

Vliegen van Schiphol naar het Verenigd Koninkrijk

Mocht je het vliegtuig nemen naar het Verenigd Koninkrijk, dan verandert er vooralsnog ook niet zoveel. De dienstregeling blijft gelijk: vanaf luchthaven Schiphol kun je met zes luchtvaartmaatschappijen naar 26 bestemmingen vliegen in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland (de vier ‘landen’ die deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk).

Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk moet je je paspoort of identiteitskaart laten zien aan een grensbeambte, maar dat was ook al zo toen het land nog lid was van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk heeft nooit tot de zogeheten ‘Schengenlanden’ behoort – landen waar je vrij naartoe kunt reizen zonder grenscontroles (zoals je zonder paspoortcontrole nu wel naar bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk kunt reizen).

Vliegen van het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol

Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol en andere Nederlandse luchthavens gaat vliegen, zal je wel een klein verschil merken. De douane zal scherper controleren, omdat het Verenigd Koninkrijk niet meer valt onder de EU-afspraken over de in- en uitvoer van goederen.

Reizigers met een Brits paspoort zullen daarnaast uitvoeriger worden gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Zelf moet je ook je paspoort laten zien als je vanuit Engeland terugkomt in Nederland, dus mogelijk sta je langer in de rij voordat je eindelijk in de aankomsthal bent. Schiphol heeft wel gezegd 100 extra douaniers in te zetten voor de Brexit.

Reizen met de auto naar Engeland

Na de Brexit kun je nog steeds met je auto naar Engeland reizen. De overtochten met de ferry’s vanaf het Europese vasteland gaan door zoals gewoonlijk, zegt rederij Stena Line. ,,Passagiers die reizen met Stena Line naar het Verenigd Koninkrijk moeten kunnen blijven varen op hun geboekte overtocht en ook nieuwe overtochten kunnen reserveren.”

Wat betekent de Brexit voor mijn reisverzekering in Engeland?

Tot en met 31 december 2020 ben je tijdens je vakantie in het Verenigd Koninkrijk gewoon verzekerd voor ziektekosten via het basispakket van je zorgverzekering. Je kunt dus voorlopig gebruik blijven maken van je European Health Insurance Card (EHIC), de Europese gezondheidskaart voor medische zorg in EU-landen. Kosten van medische hulp en een ziekenhuisopname krijg je vergoed tot het Nederlandse tarief.

Vanaf 2021 heb je mogelijk wel een reisverzekering nodig om zorgkosten vergoed te krijgen tijdens een vakantie in Engeland. Ook als je dit jaar naar het Verenigd Koninkrijk reist, is een reisverzekering sowieso handig. Je krijgt dan in ieder geval een vergoeding bij diefstal of verlies van je spullen.

Wat betekent de Brexit voor bellen en internetten in Engeland?

Voor bellen en internetten in alle landen van de Europese Unie worden sinds juni 2017 geen extra kosten meer gerekend. Waar je ook vakantie viert in de EU, je betaalt overal hetzelfde als in Nederland. Nu is het Verenigd Koninkrijk geen EU-land meer, maar tot en met 31 december 2020 verandert er nog niets aan de tarieven.

Of je vanaf 2021 veel meer gaat betalen, hangt af van de afspraken die worden gemaakt. Zonder deal kunnen telecomproviders vanaf 2021 weer fikse bedragen in rekening brengen als je vakantie viert in Engeland.

Foto's © depositphotos.com/Sashkin7; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Praag heeft het grootste kwallenmuseum van Europa

Amsterdam, 26 januari 2020 – Tsjechië ligt niet aan zee en heeft slechts een paar meren, maar toch vind je hier op één plek de meeste kwallen van Europa. In de hoofdstad Praag is pas geleden Jellyfish World geopend, het grootste kwallenmuseum van ons continent.

In dit bolvormige aquarium vind je meer dan 10.000 kwallen, in alle soorten en maten. De steekgrage zeedieren in Jellyfish World (Svět medúz) bevinden zich in 38 aquaria die in totaal 12.500 liter water bevatten, waarvan het grootste aquarium een inhoud heeft van 2000 liter.

Het kwallenmuseum is zo ontworpen dat het net lijkt als je onder water bent, met 3D-projecties, audiovisuele effecten en bijzondere verlichting. In de aquaria vind je de zeldzaamste nog levende soorten kwallen, zoals de Australische zeewesp (Chironex fleckeri). Deze kwal staat bekend als een van de giftigste diersoorten ter wereld. Een enkel exemplaar bevat genoeg gif om 60 mensen te doden. Die wil je niet tegenkomen als je in het noorden van Australië in de zee gaat zwemmen.

De nieuwe attractie biedt bezoekers de kans om dichter bij deze zeebewoners te komen en meer over hen te leren. ,,Deze transparante zeedieren laten je betoveren met hun prachtige kleuren, maar verdienen ook respect vanwege hun dodelijke toxiciteit”, aldus het kwallenmuseum. Aanraken mag natuurlijk niet, je komt hier niet om een kwallenbeet op te lopen.

Het grootste kwallenaquarium van Europa is gevestigd op het dak van het winkelcentrum Arkády Pankrác, net buiten het centrum van Praag. Het is een leuk uitstapje als je even genoeg hebt van de barokke kerken en paleizen in de binnenstad van de hoofdstad van Tsjechië (en misschien naar een dagje strand verlangt).

Jellyfish World is elke dag geopend van 09.00 tot 21.00 uur. Tickets kosten ongeveer € 10 euro per persoon (260 CZK). Adres: Na Pankráci 86, Praha 4, Tsjechië. Website: www.svetmeduz.cz

Foto's © Svět medúz, Praag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Bougainville: een nieuw land voor je vakantie?

Amsterdam, 16 januari 2020 – Verzamelaars van stempels in hun paspoort kunnen waarschijnlijk een nieuw land toevoegen aan hun wensenlijst. De inwoners van het eiland Bougainville in de Stille Oceaan hebben eind 2019 met een overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid gekozen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de wereld haar nieuwste natie kan verwelkomen. Wil jij een van de eersten zijn die vakantie viert in het land Bougainville?

Het is een leuke en bijzondere bestemming als je zo’n beetje alle landen in de wereld al hebt bezocht (of toevallig in de buurt bent). Bougainville – niet te verwarren met de mediterrane plant Bougainvillea – is nu nog officieel een autonome regio van Papoea Nieuw-Guinea. Het eiland ligt helemaal in het oosten, niet ver van de Salomonseilanden. Het is vernoemd naar de Franse wereldreiziger Louis Antoine de Bougainville (1729-1811), die er in 1768 voor het eerst voet aan wal zette.

Qua cultuur en taal heeft Bougainville meer gemeen met de nabijgelegen Salomonseilanden dan met het huidige moederland Papoea Nieuw-Guinea. Grappig feitje van dit nieuwste land: het heeft het kortste alfabet ter wereld. De taal van de lokale bevolking heet Rotokas en heeft een alfabet van slechts 12 letters:  a, e, g, i, k, o, p, r, s, t, u en v.

Hoe kom je op Bougainville?

Het kost wat moeite om er te komen, want vanaf Amsterdam Schiphol ben je minimaal 30 uur onderweg. Je kunt een bootje regelen vanaf Shortland Island, dat deel uitmaakt van de Salomonseilanden. De overtocht is maar een paar kilometer. Er zijn geen veerdiensten en er is geen officiële grenspost, dus je komt eigenlijk illegaal het land binnen.

De officiële manier is natuurlijk via Papoea Nieuw-Guinea, waar je ook een visum voor nodig hebt. Je vliegt met een overstap in Singapore eerst naar Port Moresby, de hoofdstad van Papoea Nieuw-Guinea (reistijd 23 uur). Elke dinsdag vliegt de luchtvaartmaatschappij Air Niugini met een Fokker 70 van Port Moresby naar Kieta Asropa Airport op het eiland Bougainville, een binnenlandse vlucht van zo’n 2 uur.

Wat te doen en te zien op Bougainville?

Eenmaal aangekomen staan je hier prachtige landschappen en ongerepte stranden te wachten, met een heldere zee waar je kunt zwemmen, surfen, duiken en kajakken. Je kunt ook een 3-daagse trektocht maken naar Mount Balbi, een vulkaan die met zijn 2685 meter het hoogste punt is van het eiland. Het is wel belangrijk dat je een beetje avontuurlijk bent aangelegd, want comfortabele hotels, geldautomaten en draadloos internet zijn er nog nauwelijks op Bougainville. De administratieve hoofdstad is trouwens Buka, in het noorden van het eiland.

Het is nu wachten op de officiële onafhankelijkheid van Bougainville, dat ongeveer 20 keer zo groot is als Texel. Het parlement van Papoea Nieuw-Guinea moet nog instemmen met de afscheiding, want de uitslag van het referendum is niet bindend (ook al stemde 98 procent van de bevolking voor onafhankelijkheid). De onderhandelingen met de machthebbers in Port Moresby zijn begonnen.

Foto's © depositphotos.com/AleksTaurus; Flickr.com/Jeremy Weate; Flickr.com/UNDP Papua New Guinea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Wandelen onder de sterren in Wales

Amsterdam, 9 januari 2020 – Wandelen langs de kliffen, stranden en kastelen van Wales is overdag al bijzonder, maar sinds kort is het ook leuk om er ‘s avonds en ‘s nachts je wandelschoenen aan te trekken. In Wales is de nieuwe Astro-Tourism Trail gelanceerd, een 80 kilometer lange wandelroute onder de nachtelijke hemel en de sterren.

Het wandelpad loopt langs zes ‘Dark Sky Discovery Sites’, plekken die zo duister zijn dat je met het blote oog makkelijk de Grote Beer, de Orion en de Poolster kunt zien. Hier wordt de sterrenhemel niet vervuild door lantaarnpalen, koplampen en andere verlichting. Je ziet er meer sterren dan op de rode loper bij een première in Hollywood, aldus het toeristenbureau van Wales (maar zo moeilijk is dat niet…).

Als je geluk hebt, heb je in de heldere hemel ook zicht op de Melkweg, meteorietenregens en het internationale ruimtestation ISS. Het parcours loopt door de Cambrian Mountains, een kale en dunbevolkte serie van bergketens in Wales. Dit is sowieso al een gebied dat ver verwijderd is van ‘lichtvervuiling’.

Je kunt het hele pad in een paar nachten bewandelen en in een gids kun je lezen waar je op moet letten met je verrekijker of telescoop. Vooraf kun je handige apps downloaden voor voorspellingen over het wolkendek en wanneer het ruimtestation ISS passeert.

Af en toe kom je langs pubs met toepasselijke namen als de Y Star Inn om je astronomische ervaringen te laten bezinken. Slapen doe je onderweg in hostels. Handig om te weten: je ogen hebben ongeveer 20 minuten nodig om te wennen aan het donker, waarna je de sterren weer in alle scherpte kunt zien.

Overdag is trouwens ook van alles te ontdekken langs de wandelroute (als het bijvoorbeeld dagenlang bewolkt is). Je passeert onder meer mijnen uit de Romeinse tijd, een abdij uit de 12e eeuw en het hoogst gelegen stuwmeer van het Verenigd Koninkrijk. Meer info vind je op de website van Visit Wales: www.visitwales.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!