Voor St Patrick’s Day springt de wereld op groen

Amsterdam, 17 maart 2018 – Bierdrinkende mensen gaan eensgezind verkleed de straat op met pluizige boa’s, maffe zonnebrillen, pruiken en te grote hoeden. Een kroegentocht in straten vol kraampjes met eten en muziek waar alles en iedereen uitbundig groen uitslaat. Groen?

Het leek er even op, maar dit is toch geen Nederlandse Koningsdag. Nog net geen lente, maar wel de naamdag van St Patrick.

Dublin Cycling Campaign tijdens St Patrick’s Day (foto William Murphy)

Als zeer geslaagde missionaris in de vijfde eeuw, schopte Patrick het tot beschermheilige van Ierland. Hij verjoeg symbolisch heidense slangen van het eiland en gebruikte het klaverblad als geheugensteuntje voor de heilige drie-eenheid.

Met vlag en wimpel

Saint-Paddy’s-Day is ondertussen uitgegroeid tot een dag om de hele Ierse cultuur en identiteit op handen te dragen. In de Ierse vlag is groen de kleur van de katholieken. Het oranje symboliseert de protestanten (vanwege Willem die ook voor de Nederlandse Koningsdagkleur instaat). Het wit uit de vlag staat voor de vrede tussen beide.

Klavergroen is vanzelfsprekend ook de kleur van het weidse Ierse landschap waar Leprechauns een pot elfengoud aan het eind van de regenboog bewaken. Op St-Patricks Day is groene kleding de ultieme bescherming tegen deze knijpgrage Ierse kabouters.

St Patrick’s Day in nationale kleuren te Dublin (foto: Guiseppe Milo)

Nostalgie voor Ierse gelukszoekers

St-Patrick’s Day zou dankzij de Ierse diaspora zelfs groter zijn in Amerika dan in het thuisland. New York en London steken Dublin de loef af als het om de langste parade gaat.

Ook Savannah, Boston, San Francisco, Montreal en Seattle hebben een stevige traditie in Padraigh parades. In Philadelphia bestaat die zelfs al sinds 1771 en in Chicago wordt de rivier al meer dan 50 jaar groen geverfd als startschot voor de optocht.

In Chicago is het spectaculaire verven van de stadsrivier het groene startschot voor St Patrick’s Parade (foto: Shutter Runner)

Buiten Noord-Amerika zijn er melting pot varianten. Het glas Guinness vullen Nigerianen met maisbier van 7,5% alcohol. Op het Caraïbische Montserrat vier je uitbundig een hele week op zijn creools en ga je de Freedom Run rennen. In Boekarest is er dan weer een bescheiden weekendparade met volksdans en doedelzakken.

Wereldwijd kleur bekennen

De respons is dan ook groot op de oproep tot Global Greening van Tourism Ireland. Het begon in 2010 met een groene opera in Sydney. Ondertussen kan je meer dan 300 plekken in de wereld spotten.

Van het Christusbeeld in Rio tot de scheve toren in Pisa, van de Brusselse Grote Markt tot de Niagara Watervallen aan zowel Canadese als Amerikaanse kant, de fonteinen in alle parken van het Amerikaanse Savannah en de Turtle Tower in het Vietnamese Hanoi.

Overal worden de groene lampenfilters aangesleept om lokale landmarks uit te lichten. Waar je ook bent, kijk even op de lijst onderaan deze gelinkte webpagina. De kans is erg groot dat jij ons vandaag een groene foto kan opsturen.

Guinness in Nederland en België

In onze Lage Landen wordt geen parade georganiseerd, maar geen enkele Irish pub laat deze gelegenheid aan zich voorbij gaan. De rugbymatch tussen Engeland en Ierland is er sowieso reden voor een groot scherm en Guinness. Check dus de facebookpagina van de pub in jouw buurt en loop er binnen.

Natuurlijk draagt Manneken Pis een Iers kostuumpje. Verder wordt er van Mons tot Groningen groen bijgekleurd. De Euromast in Rotterdam, de Grote Markt van Brussel, maar ook de windmolen in Weert betuigt zijn solidariteit met de Ieren. Net als het reuzenrad op de Pier van Scheveningen en de letters van Iamsterdam op Schiphol.

Manneken Pis dit weekend in Iers kostuum te fotograferen. (foto: Suzanne Lynch)

Wie in de stemming is en nog een festivaldagje Ierse muziek, dans, eten en drinken wil meepikken, kan vandaag naar het festival op de Grote Markt in Den Haag.

Ook Splendor in Amsterdam biedt een veelzijdig programma voor het hele gezin. Met dit festivalkaartje maak je meteen kans het feestje voort te zetten tijdens een gratis vliegvakantie naar Cork met Aer Lingus.

Proost dus met een Guinness op het Ierse klavergroen:

Éirinn go Brách ! Ireland Forever!

Splendor Goes Green ter ere van het St Patricks Festival (foto : Peter Lodder)

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.

Slapen achter glas in de Spaanse woestijn

Amsterdam, 13 maart 2018 – Een glazen huis in de woestijn? Dat klinkt als een sauna op de rand van een vulkaan. Een heetgebakerd en niet erg aanlokkelijk logeeradres. Toch kun je vanaf volgende maand in Spanje een comfortabel glazen huis boeken met uitzicht op elke zandkorrel en cactus van het omliggende woestijnlandschap.

In Andalusië ligt de enige (half)woestijn van Europa. De sierra’s zijn onherbergzaam mooi met gelaagde kleuren in de rotsformaties, ravijnen en kloven. Op een klein uurtje rijden ten noorden van het schitterende Alhambra in Granada, vind je hunebedden en rotswoningen in Gorafe. Heel anders dan de hedendaagse woningen vol licht en ruimte die Spaanse en Portugese architecten tegenwoordig ontwerpen.

Los Coloroas de Gorafe is de enige plek in Andalusië waar je een stuk roodgekleurde rotswoestijn kunt bewonderen. Als een mol in een donkere grot of geblindeerd huisje kruipen, zo wordt je als reiziger geconfronteerd met de traditionele behuizing voor dit extreme klimaat.

Wie hier komt, wil echter ook de onbehouwen pracht van dit landschap ervaren. Dat kan nu ten volle in La Casa del Desierto. Dit glazen paviljoen is het  resultaat van een geslaagde Europese samenwerking tussen de ingenieurs van Guardian Glass en OFIS Architects. Het houten onderstel van dit tiny house staat op een rotspunt met een overweldigend uitzicht over de Spaanse woestijn.

Vanzelfsprekend is het gebouwtje op deze verlaten plek zelfvoorzienend. Op 20 vierkante meter is er een slaapkamer, badkamer en woonkamer te vinden. Zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit en er is een ingebouwd waterfiltersysteem. De muren zijn volledig gemaakt van transparant energie-efficiënt glas, wat zo ontworpen is dat het bescherming biedt tegen de extreme woestijnomstandigheden. Met name in de winter is het een uitdaging om de kamertemperatuur op 18 graden te houden.

Met het broeikaseffect in het achterhoofd smaakt dit naar een futuristisch experiment. Kunnen mensen zich thuis voelen in de ongastvrije woestijn ? Hou je van ruige verlaten natuur, maar zoek je meer bescherming dan een tentzeiltje? Laat die warme mummieslaapzak thuis en boek dit woestijnhuis vanaf volgende maand via Airbnb. Ga lekker achterover liggen op het bed, ontspan en tel jezelf in slaap met de helderste sterren, ver weg van alle lichtvervuiling.

Meer informatie over slapen achter glas in de Spaanse woestijn is te vinden op deze website.

Foto's © Guardian Glass LLC, Gonzalo Botet.

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.

Mannenvrij wellness eiland in de Baltische Zee

Amsterdam, 9 maart 2018 – Zorgeloos je batterijen opladen en bijkomen van alle gekte in je dagelijkse leven? Het aanbod is gevarieerd van kuuroorden met modderbaden en paradijselijke yoga tot digitale afkickvakanties. De Amerikaanse onderneemster Kristina Roth vond het echter behoorlijk tegenvallen voor vrouwen tijdens haar eigen detoxvakanties.

Het heeft niet eens iets te maken met het afschermen van #metoo toestanden. Wanneer een knappe gast voorbij komt, zag ze vrouwen toch snel even hun lippenstift zoeken. Daar gaat de zorgvuldig opgebouwde concentratie, het loslaten van de maatschappelijke eisen en de persoonlijke groei.

Als oprichtster van de internationale SuperShe-community wil Kristina Roth ondernemende vrouwen inspireren en positief beïnvloeden. Zelf heeft ze een succesvolle carriere als CEO in het mannelijke Amerikaanse bedrijfsleven. Het SuperShe netwerk focust op fly, fit, fun and friends.

Naast de online community en blogs kun je je friends ook live ontmoeten op exclusieve evenementen in wereldsteden en yogavakanties aan paradijselijke stranden. Vanaf juni 2018 zorgt SuperShe er ook voor dat je exclusief vrouwelijke energie kunt tanken tijdens een Fins verblijf op een luxe wellness eiland in de Baltische Zee. Eindelijk een glamoureus alternatief voor een retraite in een donker nonnenklooster.

Kristina Roth op SuperShe Island

Op anderhalf uur vliegen van Helsinki ligt het SuperShe Island. Kristina Roth ontdekte de ongerepte natuur door haar eigen Finse man. Toen er een eiland te koop stond, kon ze haar droom voor een resort zonder mannelijke afleiding waarmaken. Tien vrouwen kunnen tegelijk gebruik maken van dit exclusieve eiland vol ruige natuur en natuurlijk ook een SuperShe aanbod van Finse sauna, yoga, meditatie en kookworkshops. Het eten komt er rechtstreeks uit de moestuin en komt vanzelfsprekend helemaal overeen met de healthy lifestyle.

Strenge selectie van vrouwen

Wil je dus graag een weekje uit de wereld met mannen verdwijnen? Enkel vrouw zijn is niet genoeg. Er zijn strenge eisen zodat je het SuperShe Island van 840 vierkante meter ook echt met inspirerende vrouwen deelt. De ballotage omvat een aanmeldingsprocedure of een introductie door een vrouw die al lid is. Heb je geboekt, dan volgt er nog een persoonlijk skype interview met La Kristina zelf.

Voor een weekje op een mannenvrij eiland in dit verder all-inclusive resort betaal je per week € 2850. Kristina verklaarde al aan de New York Post niet elitair te denken, maar als je jezelf als heterovrouw tegen je eigen hormonen wil beschermen, dan staat daar wel een bedrag tegenover. Deze zomer nog iets langer zonder mannen? Gun jezelf dan een Scandinavische combi met het Zweedse women only Statement Festival dat op 31 augustus en 1 september 2018 in Göteburg plaatsvindt.

Foto's © SuperSheIsland.com

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.

Wees een spion in een nieuw museum in New York

Amsterdam, 4 maart 2018 – De timing kon haast niet beter zijn. Russische spionnen hebben de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloed, Donald Trump vertrouwt niemand meer, hackers breken overal in en in New York is een nieuw spionagemuseum geopend.

In het Spyscape Museum in het midden van Manhattan zie je hoe het er eigenlijk aan toegaat in de wereld van geheime diensten, geheim agenten en ‘strikt vertrouwelijke’ informatie. Het is een ‘experience’, dus je kunt zelf uitvinden hoe het is om een spion te zijn en hoe je kunt infiltreren om geheime documenten, wachtwoorden en e-mails van de vijand te bemachtigen.

Bezoekers krijgen na binnenkomst een digitaal polsbandje om, waarmee ze door middel van elektromagnetische velden hun spionnenvaardigheden kunnen ontdekken. In een verhoorkamer mag je aan de leugendetector je eigen waarheid vertellen (niet teveel met je ogen knipperen) of de onwaarheden van anderen ontmaskeren. In een lasertunnel kun je je reactievermogen testen door verlichte doelen te raken of juist laserstralen te ontwijken. Na afloop krijg je een debriefing en hoor je hoe succesvol je was als spion.

Naast deze interactieve ervaring geeft het Spyscape Museum inzicht in de spionagewereld op een tentoonstelling. In ruimtes van dikke betonnen muren en gepolijste betonnen vloeren leer je meer over zaken als hacking, misleiding, encryptie, cyberoorlogvoering en speciale inlichtingenoperaties. Voor de opzet heeft het museum voormalige hackercollectieven en directeuren van geheime diensten geraadpleegd.

Er wordt veel hightech gebruikt in het Spyscape Museum, en dat weerspiegelt zich ook in de prijzen van de tickets. Een kaartje voor een volwassene kost $39, terwijl je voor een kind (tot en met 12 jaar) $32 kwijt bent. Bij het museum is een café, een boekenwinkel en een souvenirshop waar je spionagegadgets kunt kopen. Kijk voor meer informatie op de website: www.spyscape.com

Foto's Spyscape Museum / Scott Frances.

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 65+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Vijf redenen om in 2018 vakantie te vieren in de Franse Ardennen

Amsterdam, 1 maart 2018 – Bij de Ardennen denken we al snel aan België, maar ook Frankrijk heeft zo’n gebied met lieflijke heuvels, groene bossen, rivieren en lage bergen. De Franse Ardennen liggen pal onder Luxemburg en het is helemaal niet ver rijden vanuit Nederland. Veel mensen rijden door het gebied als ze vakantie vieren in het zuiden van Europa, maar er zijn ook genoeg redenen om hier te stoppen.

In juni opent de snelweg A304 tussen de Franse steden Rocroi en Charleville-Meziérès, waardoor je vanuit België nog sneller in het noorden van Frankrijk bent. Je hoeft dan niet meer via de drukke snelwegen A1 en A31 Frankrijk binnen te rijden. Bovendien staat het gebied dit jaar ook nog eens een reeks bijzondere evenementen en nieuwe musea en attracties te wachten, zo meldt het lokale toeristenbureau. Hier vind je vijf redenen om in 2018 vakantie te vieren in de Franse Ardennen.

#1 Heropening Museum van Oorlog en Vrede

Eind januari vond de heropening plaats van het Museum van Oorlog en Vrede in Novion-Porcien. Liefst tien jaar lang is het museum gerenoveerd. Driemaal waren de Ardennen het toneel van verwoestende oorlogen en de veldslagen zijn realistisch en indrukwekkend gepresenteerd. Het levend van soldaten tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 en de Eerste en Tweede Wereldoorlog wordt nagebootst over een oppervlakte van 5000 vierkante meter met ruim 16.000 voorwerpen, waaronder uniformen, voertuigen, wapens, bunkers en loopgraven. In het hoogseizoen van juni tot en met augustus is het museum elke dag geopend. Website: www.guerreetpaix.fr

#2 Mouzon krijgt label Petite Cité de Caractère

Petite Cités de Caractère’ is een landelijk label voor plaatsen die zeer authentiek zijn. Het vestingstadje Rocroi in de Franse Ardennen is zo’n juweeltje: gebouwd in een stervorm met een dubbele verdedigingswal lopen tien straten naar een centrale plein. Op 18 en 19 mei 1643 vond hier de Slag bij Rocroi plaats: de jonge hertog d’Enghien versloeg hier de Spaanse troepen tijdens de Dertigjarige Oorlog. Bezoek het Musée de la Bataille voor een impressie van deze oorlog in beeld en maquettes. De historische overwinning wordt dit jaar op 19 en 20 mei herdacht.

Het mooie plaatsje Mouzon aan de Maas heeft onlangs ook het label ontvangen. Onder de bezienswaardigheden vind je een mooie kerk, vestingen en het viltmuseum, waar je allerlei toepassingen ziet van dit soort textiel. In het museum leer je alles over het bewerken van het vilt, de 8000 jaar oude viltgeschiedenis en het gebruik van vilt in de hedendaagse kunstwereld. Website: www.mouzon.fr

#3 Afschieten in een katapult in avonturenpark Terraltitude

Terraltitude is een avonturenpark voor het hele gezin, dat beschikt over verschillende parcours met hangbruggen door boomtoppen. Voor durfals is er een bungeejumptoren, maar de echte waaghalzen leven zich uit in de Fantasticâble, waar je vliegt zonder vleugels. Je wordt in een speciale tuigje vastgemaakt waarna je hangend aan een kabel met een topsnelheid van meer dan 100 kilometer per uur over een afstand van zo’n 1200 meter naar beneden raast. Geschikt voor iedereen met een gewicht tussen 35 en 120 kilo.

Nieuw dit jaar is een katapult waarmee je in de lucht wordt geschoten. Het park ligt in Fumay in het noorden van de Franse Ardennen nabij de Belgische grens. Het is geopend van 25 juni tot en met 24 september. Meer informatie vind je op www.terraltitude.com

#4 Terug in de tijd met de attractie Mont Cornu

Oude tijden herleven in de nieuwe attractie Mont Cornu, waar je vanaf maart 2018 in de Franse Ardennen terecht kunt. Naast het kasteel van Montcornet verrijzen vijf dorpjes die het leven in de Gallische tijd, de Gallo-Romeinse tijd, de Merovingische periode, de Karolingische tijd en de middeleeuwen moeten nabootsen. Dit komt neer op 1500 jaar geschiedenis, verspreid over vijf hectare. Op een authentieke en realistische manier worden het dagelijks leven, verschillende ambachten en het leger uitgebeeld.

#5 100-jarige herdenking Eerste Wereldoorlog

Onder de naam ‘Derniers feux: Argonne 1918’ (de laatste schoten van Argonne 1918) wordt van 6 oktober tot 2 december 2018 een tentoonstelling georganiseerd over het ongelooflijke verhaal van de Amerikaanse sergeant Alvin York. Deze man doodde op 8 oktober 1918 in zijn eentje 35 Duitse soldaten en maakte daarna 132 Duitse krijgsgevangenen tijdens de strijd bij Argonne. Zijn levensverhaal is verfilmd onder de naam Sergeant York met een rol van Gary Cooper. De expositie is te zien in de Vitrine des Ardennes in Charleville-Meziérès.

De laatste soldaat die omkwam net voordat de Eerste Wereldoorlog op 11 november om 11.00 uur middels een wapenstilstand ten einde kwam, was soldaat eerste klasse Augustin Trébuchon. Hij werd om 10.50 uur door een kogel in het hoofd getroffen bij Vrigne-Meuse. Op de begraafplaats hier wordt op 11 november een eerbetoon gehouden.

Foto's © Toeristenbureau Franse Ardennen/David Truillard.

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 65+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Dubai heeft (weer) het hoogste hotel ter wereld

Amsterdam, 25 februari 2018 – Voor het hoogste hotel ter wereld moet je naar Dubai. In het schat- en olierijke emiraat gingen deze maand de deuren open van het Gevora Hotel, dat een ongelooflijke 356 meter de lucht in torent.

Daarmee heeft het Gevora Hotel het concurrerende JW Marriott Marquis Hotel verslagen, dat eerder het officiële record op zak had van hoogste hotel ter wereld. De recordstrijd speelt zich vooral af in Dubai zelf, want ook dit Marriott Hotel staat al in de Golfstaat. Dit hotel heeft bovendien een hoogte van 355 meter, dus de nieuwe recordhouder is slechts één meter hoger.

Als gast van het nieuwe Gevora Hotel kun je je uiteraard baden in luxe, want dat is iets waar het emiraat bekend om staat. De wolkenkrabber is ontworpen in art deco-stijl en heeft 528 kamers en suites, verdeeld over 75 verdiepingen. Bij de inrichting is veel (blad)goud gebruikt, zoals je direct al ziet als je via massief gouden draaideuren het hotel betreedt. De kleinste kamer heeft een oppervlakte van 46 vierkante meter, wat al groter is dan veel appartementen in Amsterdam.

Eenmaal ingecheckt kun je vanzelfsprekend een beroep doen op een butler. Op de twaalfde verdieping vind je een health club met sauna en stoombaden. Als je de lift neemt naar de 71e etage, kun je naar een spa voor een behandeling met een duizelingwekkend uitzicht. Er zijn vijf restaurants, waarvan het Highest View Restaurant zich op de bovenste verdieping bevindt (dat zal geen verrassing zijn).

Het Gevora Hotel heeft geen alcoholvergunning, dus er is geen bar. In plaats daarvan is er wel een koffietentje en een banketbakkerij. De nieuwe aanwinst vind je aan de Sheikh Zayed Road, vlakbij de jachthaven van Dubai en op een klein eindje rijden van de Dubai Mall en het World Trade Center. Je vraagt je trouwens af wat de criteria zijn voor het sterrensysteem, want het hotel heeft ‘maar’ 4 sterren. Website: www.gevorahotels.com

Foto's © Gevora Hotel, Dubai.

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 65+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Taj Mahal beperkt aantal bezoekers en verhoogt de prijs

Amsterdam, 19 februari 2018 – Je hebt India niet gezien als je de Taj Mahal niet hebt gezien. Het zou tenminste zonde zijn als je het land verlaat zonder een glimp te hebben opgevangen van een van de bekendste gebouwen ter wereld. En er zijn meer mensen die er zo over denken, gezien de 8 miljoen bezoekers die ’s werelds grootste mausoleum elk jaar ontvangt.

Het aantal bezoekers stijgt elk jaar met zo’n 10 tot 15 procent, waardoor de Taj Mahal langzamerhand onder de mensenmassa lijkt te bezwijken. In sommige weekenden en tijdens feestdagen komen er zelfs meer dan 70.000 mensen langs op één dag. Ter vergelijking: kort na de opening ontving het Rijksmuseum in Amsterdam op sommige dagen 10.000 mensen op één dag. Eind december 2017 raakten bij de Taj Magal nog vijf mensen gewond. Ze waren onderdeel van een meute die tegen sluitingstijd de ingang probeerde te bereiken.

Voor de Indiase autoriteiten is de maat nu vol. Ze komen per 1 april 2018 met een reeks maatregelen om het indrukwekkende monument in Agra én de bezoekers te beschermen, zo schrijft The Indian Express. Op één dag mogen maximaal 40.000 mensen het 17e eeuwse mausoleum bezoeken en je mag maximaal 3 uur bij het moderne wereldwonder verblijven.

Ook gaan de toegangsprijzen omhoog. De prijs van een kaartje voor buitenlanders neemt toe van Rs 1,000 naar Rs 1,250 (ongeveer € 15,50). Zoals gebruikelijk in India betalen de inwoners van het land een stuk minder, maar ook voor hen gaat de prijs omhoog van Rs 40 naar Rs 50 (ongeveer € 0,60, maar voor Indiërs een heel bedrag). Voor buitenlanders is het maximum aantal bezoekers echter niet van toepassing: zij mogen altijd naar binnen.

Het online bestellen van kaartjes is sowieso aan te raden, en probeer de Taj Mahal niet te bezoeken in het weekend of tijdens feestdagen. De toeristenkudde is overigens niet de enige bedreiging van door deze populaire bezienswaardigheid. De witte marmeren muren beginnen geel te worden door de luchtvervuiling, waardoor er nu een 9-jaarsplan op tafel ligt om de muren weer schoon te maken.

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 65+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Je kunt weer met de trein naar de hoofdstad van Albanië

Amsterdam, 14 februari 2018 – Tirana, de hoofdstad van Albanië, is vanaf 2018 weer met de trein te bereiken. Het historische treinstation aan de rand van het centrum is weer geopend voor treinpassagiers, meldt het VVV-kantoor van de Albanese hoofdstad. Je kunt nu weer met de trein vanuit de badplaats Durrës naar Tirana reizen, of juist vanuit de hoofdstad een dagje naar het strand.

Tirana was lange tijd een van de weinige Europese hoofdsteden zonder een functionerend treinstation. Daarmee stond de Albanese hoofdstad gelijk met de hoofdsteden van de ministaatjes Andorra, Malta, San Marino en Liechtenstein, die in Europa ook niet met de trein te bereiken zijn. Tirana had altijd wel een treinstation, maar dat sloot in 2013 om ruimte te maken voor modernisering van de wijk waar het ligt. Ook hadden de Albanezen lange tijd de buik vol van de spoorwegen, die aangelegd zijn tijdens de communistische tijd.

De Albanese hoofdstad was alleen via een omweg met de trein te bereiken. Je moest dan met de trein naar de plaats Kashar, die ongeveer 15 kilometer ten westen van Tirana ligt. Daar moest je vervolgens overstappen op een bus naar Tirana. Deze route werd echter nauwelijks gebruikt. Daarnaast raakt het reizen per trein ook weer langzamerhand in zwang in Albanië, nu de snelweg tussen de kustplaats Durrës en Tirana altijd vol staat met verkeer. Vooral jongeren merken dat het reizen met de trein goedkoper, comfortabeler, milieuvriendelijker en romantischer is.

Het heropende treinstation van Tirana bevindt zich aan het einde van de Zogu I Pare Boulevard, op loopafstand van het centraal gelegen Skanderbegplein. De spoorlijn vanuit Durrës is slechts 38 kilometer lang. Het geeft hopelijk een impuls aan het reizen per trein naar en in Albanië. Er wordt ook gewerkt aan een spoorlijn naar de luchthaven van Tirana, die in 2020 gereed moet zijn.

De volgende stap is een hervatting van de internationale treinverbinding vanuit Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. De spoorlijn ligt er al. In de toekomst kun je dan helemaal vanuit Nederland met de trein naar Albanië reizen.

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 65+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Ecuador heeft een nieuw nationaal park

Amsterdam, 8 februari 2018 – Reizigers die het land hebben bezocht, weten het wel: aan prachtige natuur is in Ecuador geen gebrek. Het regenwoud van de Amazone en het Andesgebergte laten bij vrijwel iedereen een verpletterende indruk achter en er zijn een dozijn nationale parken die je kunt verkennen. Voor het eerst in tien jaar is er nu weer een nationaal park bijgekomen in Ecuador. Sinds januari 2018 is de natuur beschermd in Río Negro-Sopladora National Park, een van de weinige plekken in het land waar de mensheid nog weinig sporen heeft achtergelaten.

Het park is 30.000 hectare groot en omvat een ongerept gebied van bergen en bossen in de zuidelijke Andes. Er komen naar schatting 546 verschillende soorten dieren en planten voor. Bijzonder is dat biologen er in 2017 nog drie nieuwe soorten amfibieën en reptielen hebben ontdekt: een kikker, een salamander en een slang. Wetenschappers denken dat er nog veel meer dieren leven die nog niet door mensen zijn ontdekt (tip voor Freek Vonk).

Je vindt er ook talloze dieren die al een tijdje bekend zijn, maar met uitsterven worden bedreigd. Zo is het park het domein van de schattige brilbeer, de Andes-tapir en de Andes-condor (een gier met 3 meter wijde vleugels). Het is een van de weinige plekken in Ecuador die nog niet zo door mensen zijn aangetast. Door de dichte bossen, het ruige landschap, het regenachtige klimaat en de grote hoogteverschillen van 800 tot 3902 meter hebben boeren het gebied altijd links laten liggen. Wel dreigde de mijnbouw dichtbij te komen, maar dat probleem is nu getackeld met de officiële status als nationaal park.

Het enige overblijfsel van menselijke activiteit is een 45 kilometer lange route die vroeger door stammen werd gebruikt als handelsroute tussen de Amazone en de Andes. Het parcours is in 1916 weer geopend voor religieuze doeleinden. Eenmaal per jaar in november maken de lokale bevolking en toeristen een katholieke pelgrimstocht op het traject, te beginnen in Sevilla de Oro en eindigend in Copal.

Río Negro-Sopladora National Park ligt vlak onder het Sangay Nationaal Park in Ecuador. Voorzieningen voor toeristen zijn er nog niet, maar misschien willen de parkautoriteiten dat wel zo houden om de natuur te behouden.

Foto's © Wilson Romero; Beartrust.

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 65+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Roken op stranden Thailand toch maar niet meer doen

Amsterdam, 2 februari 2018 – Een sigaret opsteken op een strand in Thailand kun je voortaan maar beter achterwege laten. Zorg er ook voor dat je niet per ongeluk een Colablikje, een stuk plastic of een papiertje achterlaat op het strand. Op 24 populaire Thaise stranden is roken en het achterlaten van zwerfafval namelijk verboden sinds 1 februari, zo melden talloze media.

Je riskeert een flinke straf als je toch een peuk rookt of je kartonnen ijsbekertje in het zand laat liggen. Er volgt een rechtszaak en in het slechtste geval moet je een jaar naar de gevangenis. Daarnaast loop je het risico op een boete van maximaal 100.000 baht (ongeveer € 2550). Je kunt ook allebei krijgen – daar gaat je relaxte vakantie.

Met de maatregel willen de Thaise autoriteiten het milieu een warm hart toedragen. Thailand wordt steeds populairder als toeristenbestemming – de laatste tijd weten vooral veel Chinezen te vinden. Schoonmakers zijn steeds langer bezig om de rommel van de stranden op te halen, waarbij sigarettenpeuken goed zijn voor een derde van alle strandafval.

Tijdens een grote schoonmaakbeurt op het populaire Patong Beach in Phuket werden op een stuk van 2½ kilometer strand alleen al 138.000 sigarettenpeuken bij elkaar geharkt. Peuken en andere troep komen natuurlijk niet overeen met het beeld van maagdelijke witte stranden met palmbomen waar Thailand bekend om staat.

Op enige afstand van de stranden staan nu afvalbakken waarin je je rommel en sigarettenpeuken in moet deponeren voordat je het strand op gaat. Roken mag alleen in speciale ‘rookgebieden’ die verder landinwaarts liggen.

Het rookverbod is vorig jaar bij wijze van proef al uitgeprobeerd op twintig stranden in de provincies Phuket, Prachuap Khiri Khan, Chon Buri en Songkhla, inclusief het eiland Koh Samui en Pattaya. Daar komen nu nog vier stranden bij. Thailand heeft meer dan 350 stranden, dus er zijn nog genoeg plekken waar je geen boete krijgt als je gaat roken of afval achterlaat. Maarrrrr, toch misschien niet meer doen.

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 65+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!