Taj Mahal beperkt aantal bezoekers en verhoogt de prijs

Koningaap - India

Taj Mahal beperkt bezoekersAmsterdam, 19 februari 2018 – Je hebt India niet gezien als je de Taj Mahal niet hebt gezien. Het zou tenminste zonde zijn als je het land verlaat zonder een glimp te hebben opgevangen van een van de bekendste gebouwen ter wereld. En er zijn meer mensen die er zo over denken, gezien de 8 miljoen bezoekers die ‘s werelds grootste mausoleum elk jaar ontvangt.

Het aantal bezoekers stijgt elk jaar met zo’n 10 tot 15 procent, waardoor de Taj Mahal langzamerhand onder de mensenmassa lijkt te bezwijken. In sommige weekenden en tijdens feestdagen komen er zelfs meer dan 70.000 mensen langs op één dag. Ter vergelijking: kort na de opening ontving het Rijksmuseum in Amsterdam op sommige dagen 10.000 mensen op één dag. Eind december 2017 raakten bij de Taj Magal nog vijf mensen gewond. Ze waren onderdeel van een meute die tegen sluitingstijd de ingang probeerde te bereiken.

Voor de Indiase autoriteiten is de maat nu vol. Ze komen per 1 april 2018 met een reeks maatregelen om het indrukwekkende monument in Agra én de bezoekers te beschermen, zo schrijft The Indian Express. Op één dag mogen maximaal 40.000 mensen het 17e eeuwse mausoleum bezoeken en je mag maximaal 3 uur bij het moderne wereldwonder verblijven.

Ook gaan de toegangsprijzen omhoog. De prijs van een kaartje voor buitenlanders neemt toe van Rs 1,000 naar Rs 1,250 (ongeveer € 15,50). Zoals gebruikelijk in India betalen de inwoners van het land een stuk minder, maar ook voor hen gaat de prijs omhoog van Rs 40 naar Rs 50 (ongeveer € 0,60, maar voor Indiërs een heel bedrag). Voor buitenlanders is het maximum aantal bezoekers echter niet van toepassing: zij mogen altijd naar binnen.

Het online bestellen van kaartjes is sowieso aan te raden, en probeer de Taj Mahal niet te bezoeken in het weekend of tijdens feestdagen. De toeristenkudde is overigens niet de enige bedreiging van door deze populaire bezienswaardigheid. De witte marmeren muren beginnen geel te worden door de luchtvervuiling, waardoor er nu een 9-jaarsplan op tafel ligt om de muren weer schoon te maken.

Foto © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!