Australië reizen 728x90

Bezienswaardigheden in Sydney, Australië

Sydney Opera House

Sydney Opera House in SydneyHet Sydney Opera House is een van de bekendste iconen in de wereld en een sterattractie in de Australische stad. Sowieso ziet de halve wereldbevolking het sierlijke gebouw één keer per jaar op televisie voorbijkomen als met een groot vuurwerk in Australië het nieuwe jaar wordt ingeluid. Het operahuis werd in 1973 geopend. Lees hier meer over het Sydney Opera House

Sydney Harbour Bridge

Tot de komst van het Sydney Opera House zetten de meeste toeristen nog hun statief neer om een foto te maken van de Sydney Harbour Bridge. De brug is nu weliswaar gezakt tot de tweede plaats, maar is nog een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad en een symbool van Australië. Door locals liefkozend The Coathanger (de kleerhanger) genoemd, is de Sydney Harbour Bridge de breedste stalen boogbrug ter wereld.

Sydney Harbour Bridge

De brug werd in 1932 in gebruik genomen, 40 jaar voordat de eerste paal de grond in ging van het Sydney Opera House. De ruim één kilometer lange brug rijst 134 meter uit boven de haven en verbindt de noordelijke kust van Sydney met het zakendistrict in het centrum. De brug bevat een autoweg met acht rijbanen, twee spoorlijnen, een fietspad en een gedeelte voor voetgangers. Onder leiding van een gids kunnen types zonder hoogtevrees en met een goede lichamelijke conditie in 3½ uur naar de top van de brug klauteren, waar je een spectaculair uitzicht hebt over de haven en de stad.

Voor meer informatie over de geschiedenis en de bouw kun je het museum Pylon Lookout bezoeken op de zuidoostelijke pier, waar ook een uitkijkplatform is (www.pylonlookout.com.au). Een interessant weetje: de Australische acteur Paul Hogan – alias Crocodile Dundee – werkte als schilder op de brug voordat hij zijn wereldwijde sterrenstatus verwierf. Voor informatie over het beklimmen van de brug: www.bridgeclimb.com

The Rocks

The Rocks is de oudste wijk van Sydney, én van heel Australië. Hier werd in 1788 de eerste Europese kolonie gesticht toen een schip met matrozen en veroordeelde gevangenen uit Engeland aankwam. Deze havenbuurt was in het begintijd nogal smerig en smoezelig, met krakkemikkig gebouwde woningen, pubs en pakhuizen. Door de zandstenen gebouwen kreeg de wijk de naam The Rocks.

The Rocks in Sydney

Veel van de overgebleven historische gebouwen zijn nu opgeknapt en bieden plek aan bars, restaurants, cadeauwinkels, boetiekjes en kunstgalerieën. Je kunt slenteren door de smalle geplaveide straatjes om de wijk te verkennen. Uiteraard is dit ook het meest toeristische deel van Sydney, maar dat maakt het niet minder gezellig. Een van de bezienswaardigheden is Cadmans Cottage, het oudste nog bestaande woongebouw in Sydney uit 1816. The Rocks ligt direct naast de Sydney Harbour Bridge, met het operahuis aan de overkant van de haven. Website: www.therocks.com

Bondi Beach

Geen bezoek aan Sydney is compleet zonder een paar uur relaxen op Bondi Beach, misschien wel het beroemdste strand van Australië. Op slechts een halfuurtje van het centrum van Sydney vind je een prachtig halvemaanvormig strand met fijn wit zand en golven die ideaal zijn om te surfen. Na een duik in de oceaan kun je het zout van je af wassen bij openbare douches en een cocktail drinken bij een van de gemoedelijke cafés en strandbars.

Bondi Beach in Sydney

Heb je geen ervaring met surfen? Geen probleem, want bij surfscholen kun je lessen volgen. Of wat dacht je van een verkwikkende duik in het oceaanbad van de Bondi Icebergs Club (www.icebergs.com.au)? Het buitenzwembad van de oudste zwemclub van Australië (uit 1929) is het hele jaar door open. Voor een fantastisch uitzicht over de zee kun je de 6 kilometer lang wandeling maken van Bondi Beach naar Coogee Beach. Dit kustpad uitgehouwen in zandstenen kliffen is de populairste wandelroute van Sydney.

Wil je leren surfen op het bekendste strand van Australië?
Boek hier een superleuke surfles van 2 uur op Bondi Beach

Australian Museum

Voor de meeste dode dieren van Australië – opgezet of achter glas – moet je in Sydney naar het Australian Museum. Dit natuurhistorische en volkenkundige museum is geopend in 1827 en daarmee het oudste museum van het land. Vier jaar nadat het eiland de naam ‘Australië’ kreeg, werd het al opgericht.

Australian Museum in Sydney

Naast een uitgebreide verzameling gewervelde en ongewervelde dieren bezit het museum ook een grote collectie fossielen, mineralen, kristallen, edelstenen, dinosaurusskeletten en antropologische objecten van de inheemse volkeren die in Australië en de Pacific leefden. Dat varieert van speelgoed van Aboriginal-kinderen tot een getatoeëerd krijten hoofd uit de Solomon Eilanden. Toch wel een beetje triest is de sectie met recent uitgestorven dieren. Adres: 1 William St, Darlinghurst, Sydney, NSW 2010, Australië. Website: www.australian.museum

Taronga Zoo

Voor kids staat de Taronga Zoo ongetwijfeld bovenaan hun lijstje van favoriete bezienswaardigheden in Sydney. Dit is de grootste dierentuin van Australië, met meer dan 5000 dieren van 350 verschillende soorten. Uiteraard zie je hier inheemse dieren als rode kangoeroes, koala’s en boomkangoeroes. Uit andere werelddelen komen onder meer Sumatraanse tijgers, chimpansees, Aziatische olifanten en honingberen – de kleinste beer ter wereld.

Taronga Zoo in Sydney

Maar daarnaast is er bijna geen dierentuin in de wereld op zo’n mooie plek, tegen de achtergrond van de skyline van het zakendistrict van Sydney. Wat een uitzicht hebben de giraffen wel niet! Taronga Zoo ligt in de chique buitenwijk Mosman aan de noordkant van de haven van Sydney. Met de ferry vanuit de stad ben je er in 12 minuten. Stap vervolgens in de Sky Safari, de enige kabelbaan van Sydney, voor een geweldig uitzicht op de dieren en de haven. Eventueel kun je overnachten in een lodge of safaritent bij de dierentuin. Adres: Bradleys Head Rd, Mosman, Sydney, NSW 2088, Australië. Website: www.taronga.org.au

Vermijd wachtrijen voor je bezoek aan de dierentuin van Sydney
Boek hier alvast je entreetickets en de ferry voor Taronga Zoo

Voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Sydney, Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Australian Museum/Stuart Humphreys.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam