X

Vakantie in Perth

Vakantie in Perth, Australië

Door Lisa Valerie Kroeske

Perth is de hoofdstad van de deelstaat West-Australië en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. De dichtstbijzijnde grote stad is Adelaideop zo’n 2700 kilometer afstand. Perth staat bekend als de stad van de rust en veiligheid. Kenmerkend voor de stad is de mix van moderne hoogbouw en de historische gebouwen en kerken uit het midden van de 19e eeuw.

Perth werd in 1829 ontdekt door kapitein James Stirling. In de eerste instantie kende de stad alleen een (Britse) strafkolonie en een gevangenis, maar halverwege de 19e eeuw kende Perth een flinke bevolkingsgroei. Men ontdekte goud in de gebieden rondom Coolgardie en Kalgoorlie en Perth was de perfecte plaats om te dienen als bestuurlijk centrum en haven.

Perth ligt aan de Swan River, een rivier die bij Fremantle uitmondt in de Indische Oceaan. De inwoners van Perth zijn maar al te blij met de rivier, het is een van de meest populaire plekken in de stad om watersporten te beoefenen. Twee derde van de inwoners van Perth komt niet uit de stad zelf. Een groot deel van de bevolking komt uit Sydney of Melbourne en ruim een kwart van de inwoners komt uit Engeland.

Zoek je accommodatie voor je trip naar in Perth?
Reserveer hier online een hotel of hostel in Perth

Bezienswaardigheden in en rond Perth

Kunst en cultuur

Als je van kunst houdt is Perth zeker de juiste plaats om te bezoeken. De stad heeft verschillende theaters en galerieën. Vooral op en rondom King Street is veel kunst te vinden. Zin in een avondje uit? Breng dan een bezoek aan het Perth Concert Hall, het Subiaco Arts Centre of het His Majesty’s Theater.

Dit theater werd in 1904 geopend en was het grootste theater van Australië met plek voor meer dan 2500 bezoekers. Het theater staat vooral bekend om de ballet- opera- en orkestproducties en bevindt zich op de de hoek van King Street en Hay Street. De Art Gallery van West-Australië in Northbridge is de perfecte plek om meer te weten te komen over de originele Aboriginalkunst.

Kings Park & Botanic Garden

Midden in het centrum van Perth ligt Kings Park, een van de grootste en mooiste stadsparken ter wereld. Het is een natuurlijk wonderland dat voor twee derde uit bushland bestaat. Dit is een natuurreservaat met meer dan 70 soorten vogels en talrijke inheemse reptielen en vleermuizen. Daarnaast is er een botanische tuin die in Europese stijl is aangelegd, met gazons, bloemperken en schaduwrijke bomen.

Een attractie in de botanische tuin is de Lotterywest Federation Walkway, een 620 meter lange loopbrug die is opgehangen tussen het bladerdak van eucalyptusbomen. En neem een kijkje bij de Giant Baobab, een gigantische baobabboom van 760 jaar oud.

Kings Park biedt eindeloze mogelijkheden om te wandelen, te fietsen of te picknicken op een van de grasvelden. Je hebt uitzicht op de Swan Rivier en de skyline van Perth in de verte. Vooral ‘s avonds zien de lichtjes van de wolkenkrabbers er betoverend uit. Het uitzicht is nog spectaculairder als je de 101 treden hebt beklommen van de DNA Tower, geïnspireerd op een DNA-molecuul. Verder zijn er speeltuinen voor kinderen en worden in het park talloze evenementen georganiseerd, dus hou de agenda in de gaten. Adres: Fraser Ave, Perth WA 6005, Australië. Website: www.bgpa.wa.gov.au

Laat je verrassen door de stadsnatuur van Perth!
Boek hier een segway tour van 1½ uur door Kings Park

Stranden van Perth

Veel mensen kiezen er in de eerste instantie voor om de oostkust te reizen vanwege de mooie stranden, maar ook de westkust kent prachtige standen. Op nog geen twintig kilometer van Perth liggen meerdere badplaatsen. Het dichtstbijzijnde strand ligt bij Fremantle. Iets verder ligt Scarborough Beach, erg geliefd onder surfers.

Rottnest Island

Op een uurtje vanaf Perth ligt het prachtige Rottnest Island. Dit zonnige eiland is ver verwijderd van de drukte van Perth en ideaal voor een dagtrip. Hier kom je voor een schilderachtig landschap, een oogverblindend zeeleven, ongerepte baaien en enkele van ‘s werelds mooiste stranden. En natuurlijk om een selfie te maken met de schattige quokka – ook bekend als ‘het gelukkigste dier ter wereld’. De quokka is een soort kleine kangoeroe en alleen nog op dit eiland voorkomt.

Oorspronkelijk is het een nachtdier, maar die harige inboorlingen zijn inmiddels maar al te nieuwsgierig naar al die mensen komen kijken. Na het maken van wat Instagrammable foto’s is van alles mogelijk: wandelen, fietsen, windsurfen, kajakken en walvissen spotten. Je hebt de keuze uit 63 stranden en 20 baaien, die je misschien wel helemaal alleen hebt. En als je van snorkelen en duiken houdt, is het de moeite waard onder water te gaan. Rottnest Island heeft de zuidelijkste koralen ter wereld. Je kunt zelf online tickets kopen voor de boot of één van de vele tours boeken die worden aangeboden. Website: www.rottnestisland.com

Wil je op de foto met de beroemde quokka’s?
Boek hier een veerbootticket of tour naar Rottnest Island

Elizabeth Quay

Een van de nieuwste bezienswaardigheden van Perth is Elizabeth Quay, een opwindend voetgangersgebied aan de waterkant met bars, restaurants, buitenkunst en verschillende attracties. Je kunt er flaneren langs het water, aan boord stappen voor een riviercruise, je kinderen laten ravotten in een speeltuin en lunchen of dineren in een van de eettentjes. Blikvanger is de Elizabeth Quay Bridge die er wonderlijk uitziet met de zachte rondingen en abstracte vormen. Vanaf de 110 meter lange brug heb je een prachtig uitzicht over de Swan River aan de ene kant en de skyline van Perth aan de andere kant.

Het BHP Water Park is een gratis waterspeeltuin waar de kids kunnen spetteren en verkoeling kunnen zoeken op warme dagen. Ook bijzonder is The Bell Tower, een klokkentoren die bekendstaat als het grootste muziekinstrument ter wereld. Check de agenda voor festivals en evenementen die hier regelmatig aan de waterkant plaatsvinden. Elizabeth Quay is geopend in 2016 en vernoemd naar de Britse koningin Elizabeth. Het centrum van Perth is op loopafstand.

Perth Hills

Even de stad uit? Ga dan naar de Darling Scarp, een natuurgebied op nog geen 45 minuten rijden vanaf Perth. In het gebied ligt ook het natuurgebied Perth Hills. Al met al is het een plek die veel te bieden heeft: het is ideaal voor een BBQ en een middag zwemmen, maar ook de plek voor een lekkere wandeling langs een van de wijngaarden of watervallen. Er is een museum en elke zondagochtend is er een originele Farmers Market.

Praktische informatie voor een vakantie in Perth

Overnachten in Perth

Het is vrij makkelijk om tijdens je vakantie een fijn hotel te vinden in Perth. Een handige locatie om te overnachten is het CBD (Central Business District). Dit is compacte centrum van Perth met bars, restaurants, winkels en musea. Veel bezienswaardigheden zijn op loopafstand. The Duxton Hotel, Alex Hotel en The Richardson zijn erg populair en vallen in het luxere segment. Wil je iets minder geld uitgeven maar alsnog genieten van alle luxe? Boek een van de vele Airbnb’s die worden aangeboden of slaap in het Pan Pacific Hotel.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Perth?
Reserveer hier een hotel of hostel in Perth, tegen de laagste prijzen

In Perth kun je ook overnachten in historische gebouwen die dateren uit de periode van de goudkoorts. Zo kun je in het centrum terecht in The Terrace Hotel, dat in 1892 gebouwd is door de Anglicaanse kerk als St. George’s House. De 100 jaar daarna werd het onder meer gebruikt als pension en kantoorruimte. Inmiddels is het weer in zijn oude glorie hersteld. Het hotel brengt een ode aan de 19e-eeuwse levensstijl van West-Australië met donkere houten meubels, kristallen kroonluchters en een art deco inrichting. Er is een tuinterras, een restaurant, een bistro en een bar. Op de wijnkaart staan 500 wijnen uit de hele wereld. ► Boek een overnachting in The Terrace Hotel vanaf € 113

Eten in Perth

Ook voor leuke restaurants en cafés ga je naar King Street of een van de straten aan de waterkant van de stad. Geniet van de drukke vrijdagavonden, de winkels zijn tot laat open en iedereen is in dit deel van de stad te vinden. Populaire spots in de stad zijn op dit moment The Shorehouse, Beaufort Local, Post en de Dutch Trading Co. De naam zegt het al: het draait er om goed bier en Nederlands geïnspireerd eten (vooral de gehaktballen schijnen goed te zijn).

Reizen naar Perth

Perth ligt aan de westkust van Australië, ver verwijderd van andere grote Australische steden. Adelaide is de dichtstbijzijnde grote stad, al is het nog altijd 2700 kilometer rijden. Je bent minstens drie dagen non-stop onderweg als je deze afstand met een huurauto aflegt, met minimaal twee overnachtingen tussendoor. Tenzij je veel tijd uittrekt voor een roadtrip in Australië, is vliegen de snelste en makkelijkste manier om Perth te bereiken.

Een leuk alternatief is om naar Perth te reizen per trein – vooral als je alle tijd hebt tijdens je vakantie. Een keer per week rijdt de luxe trein The Indian Pacific Experience helemaal van Sydney naar Perth. Het is een treinreis van 3 dagen en 4 uur. Voor meer informatie kijk je op de website van Journey Beyond Rail: www.journeybeyondrail.com.au

Veel reizigers starten of eindigen in Perth als ze een trip langs de westkust maken. Een populaire roadtrip is die van Perth naar Broome – een 2400 kilometer lange kustroute.

Voor meer informatie over een vakantie in Perth kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.destinationperth.com.au

Voor het laatst bijgewerkt op 21 december 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Perth, Australië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Australia Government; Shutterstock.com; Booking.com.

Twitter Facebook Google+ Pinterest