X

Armenië

Tips voor een vakantie in Armenië

Armenië: een introductie

Een vakantie in Armenië beleef je in ‘het land van de kerken’, de eerste plek ter wereld die in de vierde eeuw het christendom omarmde. Armenië is een klein land op de grens van Europa en Azië dat het voor een groot deel van zijn oeroude geschiedenis moet hebben. Gebeurtenissen in de afgelopen eeuw zijn wat minder verfijnd, met de ruzie om Nagorno-Karabach en de Armeense genocide in 1915 waarbij 1,5 miljoen mensen omkwamen. De verstandhouding met buurlanden Azerbeidzjan en Turkije is dus niet al te best – op zijn zachtst gezegd.

Als je de politiek tijdens je vakantie even buiten beschouwing laat en opstandige regio’s links laat liggen, kun je oude kloosters boven diepe ravijnen ontdekken, wandelen en skiën in met sneeuw bedekte bergen en de restanten bezoeken van wat de oudste wijngaard ter wereld zou zijn. Bezoek de hoofdstad Jerevan, bijgenaamd The Pink City, vanwege het rozekleurige vulkanische gesteente waarmee veel gebouwen zijn neergezet. Het is een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld met musea, drukke markten en een levendige culturele scene. Bewonder de natuur rond het Sevanmeer, het grootste meer van de Kaukasus, en maak een ritje met de Tatev Aerial Tramway, ‘s werelds langste kabelbaan.

Sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1990 is Armenië de moderne weg ingeslagen, zonder zijn tradities uit het oog te verliezen. Hoe dan ook staat de gastvrije bevolking klaar om je een warm welkom te geven en een potje met je te gaan schaken. Bijna iedereen in Armenië is er gek van, het is zelfs een verplicht vak op school. Vier vakantie in dit karaktervolle land, drink een glas Armeense cognac en geniet van de meest smaakvolle abrikozen ter wereld.

Armenië in een notendop

– Oppervlakte: 29.743 vierkante kilometer (twee derde van Nederland);
– Inwoneraantal: 3.051.250  (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 103 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Yerevan;
– Talen: Armeens (officieel), Yezidi, Russisch;
– Munteenheid: Dram (AMD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 8900 (2016).

Informatie over visum Armenië

Staatsburgers in Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Armenië. Zonder visum kun je maximaal 6 maanden in het land verblijven. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in Armenië nog minstens 6 maanden geldig is.

Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je contact opnemen met de Ambassade van Armenië in Den Haag.

Communicatie in Armenië

Internationaal toegangsnummer: +374.
Alarmnummer noodgevallen: 112 of 911.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer politie: 102.
Alarmnummer brandweer: 101.

Tijdsverschil met Armenië

In Armenië is het 3 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Armenië 2 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Armenië

De elektriciteit in Armenië is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse en Belgische stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Armenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/mikle15.


Twitter Facebook Google+ Pinterest