X

Vakantie in Port Barton

Tips voor een vakantie in Port Barton, Filipijnen

Door Sarah Mulder

Port Barton is een klein vissersdorpje op het eiland Palawan, in het westen van de Filipijnen. Het is een verstopt pareltje tussen Puerto Princesa en El Nido. Letterlijk verstopt. Want het laatste stuk naar Port Barton moet je afleggen over een onverharde weg, dwars door de jungle. Mocht je wagenziek zijn, zorg dan dat je pilletjes tegen misselijkheid bij de hand hebt!

Eenmaal aangekomen zie je dat het de rit dubbel en dwars waard was. Port Barton is een rustig dorpje, gelegen aan een prachtige baai. Er komen nog weinig toeristen, maar desondanks zijn ze hier, net als in de rest van Zuidoost-Azië, bezig met het bouwen van nog meer guesthouses en bungalows. Zo zonde, want hier worden prachtige palmbomen voor omgekapt. Bovendien is het niet heel prettig wanneer je de zee wordt ingetrild door boormachines, net wanneer jij helemaal zen ligt te zijn op het strand.

Gelukkig wordt de pret hierdoor niet gedrukt en blijft het een prachtige plek, waar een heel relaxte en ongedwongen sfeer hangt.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Port Barton

Papawyan waterval

Nabij Port Barton vind je, buiten de gebaande paden, een prachtige waterval in een stukje ongerepte natuur. De wandeling ernaartoe is al een hele belevenis en kost je een klein uur. Een tocht door de jungle heen en onderweg kom je langs hutjes waar de lokale bevolking woont. Zij vragen een kleine vergoeding voor het betreden van de waterval.

Na een zwetende en vermoeiende rit (neem genoeg water mee!) wordt jouw prestatie beloond. Neem een verkoelende duik in het meertje en laat je masseren door de straal van de waterval. Probeer een beetje aan het einde van de dag te gaan, als je geluk hebt ben je dan de enige die kan genieten van dit natuurschoon. Ook leuk: je kan op de rotsen omhoog klimmen en er vanaf springen, cliffjumpen!

Maak een Island Tour

Er is niks leukers dan eilandhoppen! En al helemaal niet wanneer je dit kunt doen in de prachtige omgeving van Port Barton. Want wat is het mooi daar! En gelukkig niet zo druk als in El Nido waardoor er, ook tijdens het eilandhoppen, een relaxte vibe heerst. Je zult versteld staan van de schoonheid van Palawan. Niet alleen zijn de eilandjes prachtig met hun witte zandstrandjes en hun groene palmbomen, ook kijk je je ogen uit wanneer je tijdens het snorkelen de onderwaterwereld ontdekt.

Wij stopten met ons bootje midden op het water omdat onze schipper schilpadden zag zwemmen. Wij het water in duiken om vervolgens met deze schilpadden een stukje mee te zwemmen. Geweldig toch? Als lunch krijg je een vers gevangen visje met vers fruit als dessert. Wat wilt een mens nou nog meer?

Super tip: Reis je met vrienden? Ben je van plan om na Port Barton door te reizen naar El Nido? Dan raad ik je 100 procent aan om een bootje te huren, met schipper, voor twee dagen. Dag één ga je eilandhoppen in de omgeving van Port Barton, vervolgens vaar je verder, richting El Nido. Halverwege spoel je met de boot aan op een verlaten eiland. Alleen jij, je vrienden, de schippers en de prachtige natuur. De tour is inclusief lunch, avondeten en ontbijt.

Als je het een beetje treft met de schippers vinden ze het leuk om ’s avonds (wanneer het pik-, pik- en pikdonker is) een kampvuurtje te maken. Ook krijg je een tentje om in te slapen. Wel letterlijk alleen een tentje, dus geen deken, kussen, of een matje. Dit wisten wij niet (was een leuke verrassing trouwens) dus bereid je hier op voor. Maar de slechte nacht was het tiendubbel en dwars waard. Wanneer je ’s ochtends je (buiten)tent open ritst en uitkijkt op een verlaten baai, in the middle of nowhere, dan ervaar je toch wel even een ultiem geluksmomentje.

Na een verfrissende duik (en geloof me, dat is echt hemels nadat je een nacht in een soort zandbak hebt liggen woelen), een ontbijt – met voor de derde keer vis en fruit – en nadat je op ontdekkingsreis bent geweest over het eiland, gaat de tocht verder. Laat je haren wapperen in de wind, je gezicht bruin worden in de zon, ga languit liggen op het dek en geniet!

Na een mooie tocht over het oneindige water langs eindeloos veel onbewoonde eilandjes, kom je aan in het magnifieke El Nido. Extra tip: vraag voor vertrek aan je schippers of ze het goed vinden als je wat biertjes meeneemt en of deze in hun koelbox mogen. Na een hele dag zwemmen, snorkelen en op de boot zitten is het heerlijk om bij aankomst op het eiland te genieten van de zonsondergang en een koud biertje.

Naast het eilandhoppen is er niet veel te doen op Port Barton, maar dat maakt het juist zo relaxed. Je bent daar om niks te doen. Geniet vooral van de rust (als er geen boormachine op de achtergrond is die dit verstoort), lees een boek, zwem in het helderblauwe water, drink een biertje op het strand, schommel in je hangmat en vooral: chill.

Praktische informatie over een vakantie in Port Barton

Eten en slapen in Port Barton

Omdat Port Barton nog niet overspoeld is met toeristen, is de baai ook nog niet volgebouwd met restaurantjes en barretjes. Toch is er volop keus om ergens een hapje te eten en heb je naast de Filipijnse keuken ook keuze uit westerse maaltijden. Overigens is er na het eten in Port Barton weinig te beleven. Dus kom hier niet heen om ’s avonds nog gezellig een drankje te doen.

Zoals al eerder vermeld wordt ook hier volop gebouwd om de toeristen van een overnachting te voorzien. Naast hutjes en bungalows op het strand heb je ook achter de baai guesthouses en bungalows waar je terecht kunt. Zoals altijd is een huisje op het strand een stuk duurder dan wanneer je iets verder het dorpje in gaat.

Van en naar Port Barton

Vanaf zowel El Nido als van Puerto Princesa gaan er minivans die je naar port Barton brengen. Vanaf Puerto Princesa is het zo’n 3 uur rijden en naar El Nido zo’n 4 uur. Ook kun je dus kiezen voor de ietwat langere, maar wel oh zo veel leukere optie om vanaf Port Barton met de boot naar El Nido te gaan.

Handig om te weten voor je vakantie: in Port Barton kun je niet pinnen (en in El Nido werken de pinautomaten vaak niet) dus neem vanaf Puerto Princessa genoeg cash mee! En ‘s avonds en ’s nachts is er geen elektriciteit in Port Barton.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Port Barton, Filipijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Sarah Mulder.


Twitter Facebook Google+ Pinterest