X

Reizen naar Albanië

Reizen naar Albanië

Reizen met het vliegtuig naar Albanië

Albanië is het snelst en gemakkelijkst te bereiken met het vliegtuig. Transavia vliegt sinds de zomer van 2017 rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. De vluchten gaan drie keer per week. De vliegtijd is 2 uur en 40 minuten. ArkeFly vloog eerder in 2013 ook tussen Amsterdam en de hoofdstad Tirana, maar deze vluchten zijn inmiddels geschrapt.

Ook vanuit België kun je direct naar Albanië vliegen. De Sloveense luchtvaartmaatschappij Adria Airways vliegt twee tot drie keer per week tussen Brussel en Tirana. Ook kun je vanuit Nederland het vliegtuig nemen naar het Griekse eiland Corfu, dat vlak voor de kust ligt van Albanië. Daar kun je de veerboot nemen (zie onder).

Je kunt verder naar Albanië vliegen met een overstap in een Europese stad, zoals Parijs, Rome of Wenen. Vooral vanuit Italië verzorgt Alitalia veel vluchten naar Albanië, omdat er een grote gemeenschap Albanezen in dat land woont.

Albanië heeft één internationale luchthaven: Tirana International Airport Mother Teresa (TIA). Het vliegveld ligt ongeveer 11 kilometer ten noorden van de hoofdstad en staat ook wel bekend als Rinas International Airport, omdat het vlakbij het dorpje Rinas ligt. Het is een kleine, maar moderne luchthaven met gratis wifi.

Na aankomst moet je enige tijd in de rij staan voor de paspoortcontrole. De immigratieambtenaar vraagt het doel van je reis, hoe lang je van plan bent te blijven en zet een stempel in je paspoort. Ook worden alle gegevens in de computer ingevoerd (het heeft nog steeds wat communistische trekjes). In de aankomsthal vind je een wisselkantoor waar je euro’s voor Albanese leks kunt wisselen en geldautomaten (die het niet altijd doen). De website van Tirana International Airport: www.tirana-airport.com

Reizen met de boot naar Albanië

Veerboot Griekenland-Albanië

Met een goedkope chartervlucht naar het Griekse eiland Corfu (Korfoe) kom je gemakkelijk in Albanië. Het eiland ligt dichtbij de zuidelijke Albanese kust. Op het smalste stuk is er maar 2 kilometer water tussen, zodat je dat bijna kunt zwemmen.

Het hele jaar door kun je dagelijks met een veerboot of een draagvleugelboot de overtocht maken van Corfu-Stad naar Sarandë in Albanië. De overtocht met de veerboot duurt ongeveer 90 minuten en met de snelle draagvleugelboot ben je in 45 minuten aan de overkant. De veerdienst wordt verzorgd door Finikas Lines. Voor informatie over de dienstregeling kun je de website raadplegen: www.finikas-lines.com

Vanaf de haven van Sarandë is het 10 minuten lopen naar het centrum en ongeveer 15 minuten lopen naar het busstation.

Veerboot Italië-Albanië

Tussen Italië en Albanië zijn meerdere veerdiensten. De drukste route is tussen Bari in het zuiden van Italië en de Albanese havenplaats Durrës. Ventouris Ferries en Adria Ferries varen elke dag op en neer. De overtocht over de Adriatische Zee duurt ongeveer 9 uur. Auto’s kunnen mee en er zijn slaaphutten aan boord. Voor boekingen en informatie: www.ventourisferries.com en www.adriaferries.com

Adria Ferries verzorgt ook dagelijkse veerdiensten vanuit de Italiaanse havensteden Ancona en Triëst. Vanuit Ancona duurt de overtocht circa 20 uur, vanuit Triëst iets langer.

Reizen met de auto naar Albanië

Als je in Italië de veerboot neemt, is het redelijk te doen om met de auto vanuit Nederland naar Albanië te reizen. De dichtstbijzijnde stad waar je de boot kunt nemen, is Triëst. Van Amsterdam naar Triëst is het 1323 kilometer rijden, ofwel zo’n 12½ uur. Als je de nachtboot neemt, ben je twee dagen onderweg.

Je kunt ook via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Montenegro naar Albanië rijden. De afstand tussen Amsterdam en de Albanese hoofdstad Tirana bedraagt bijna 2200 kilometer (lees ook: tips over het reizen met de auto naar Kroatië).

Voor het laatst bijgewerkt op 13 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/znm666.


Twitter Facebook Google+ Pinterest