Ontdek het gezellige Sulmona, midden in de Italiaanse regio Abruzzo

Abruzzo SalmonaHet middeleeuwse stadje Sulmona heette in de oudheid Sulmo en ligt in het midden van Italië, op ongeveer 120 kilometer van de hoofdstad Rome. Het ligt op een door heuvels omringde vlakte en een deel van het gemeentelijk grondgebied ligt binnen de grenzen van het Nationaal Park Majella. Dwars door de stad loopt het indrukwekkende aquaduct dat met 21 bogen het Piazza Garibaldi oversteekt en is gebouwd in de 13e eeuw in opdracht van Koning Manfred van Sicilië. Nadat een zware aardbeving in 1706 zware verwoestingen veroorzaakte in de stad, is een groot deel van de stad nog in datzelfde jaar herbouwd.

Sulmona is de geboorteplaats van de beroemde Latijnse liefdesdichter Ovidius. Zijn gedichten gaan voornamelijk over de liefde en de mythologie. De onderwerpen van zijn gedichten waren de liefde (Ars amatoria) en mythologie (Metamorphoses). De afkorting SMPE in het stadswapen (Sulmo mihi patria est) verwijst nog naar deze dichter, die vanwege de geruchten rond de kleindochter van Keizer Augustus werd verbannen naar de Zwarte Zee.

Sulmona is vooral bekend om zijn tradities en gebruiken en er is altijd veel te doen voor toeristen. Je vindt er bijvoorbeeld musea, je kunt een (fiets)excursie gaan maken of je kiest een andere bezigheid tijdens je verblijf, er is keuze genoeg!

AbruzzoMaar het meest kennen we Sulmona natuurlijk vanwege de speciale confetti die in alle kleuren te verkrijgen is. Met confetti worden gesuikerde amandelen bedoeld, die traditioneel bij geboortes en huwelijken horen. Het aantal confetti in een huwelijks-bomboniera is altijd oneven: dit als gelukwens voor de geboorte van een kind. Is de baby er eenmaal dan krijg je bij meisjes roze confetti en bij jongetjes blauwe. De witte zijn voorbehouden voor het huwelijk, en de gouden of zilveren voor een dito huwelijksjubileum. Sinds de 15e eeuw houdt men deze traditie in stand. In de Via Introdacqua 55 naast het bedrijf Pelino, is een klein Confettimuseum.

Iets ten zuiden van Sulmona kun je de ongerepte natuur van Abruzzo verder ontdekken. De Saggitariokloof is een diepe en grillige kloof met loodrechte wanden, een waar spektakel. Halverwege ligt het meer van Scanno, het mooiste en meest bezochte meer van Abruzzo. En natuurlijk mag je niet vergeten een bezoek te brengen aan het gelijknamige historische dorpje.

Wil je meer weten, kijk dan op www.visitabruzzo.nl.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam