X

Reizen met de auto naar Kroatië

Reizen met de auto naar Kroatië

Vanuit Nederland kun je met de auto in één of twee dagen naar Kroatië rijden. Gezien de toch wel lange afstand is het verstandiger om twee dagen te nemen voor de autorit naar Kroatië. Het hangt daarbij natuurlijk ook af of je in het noorden of het zuiden moet zijn – Kroatië is een langgerekt land. Hieronder staan de afstanden vanuit Utrecht naar de belangrijkste plaatsen in Kroatië.

  • Utrecht – Zagreb: 1295 kilometer.
  • Utrecht – Pula (Zuid-Istrië): 1400 kilometer.
  • Utrecht – Rijeka (Kvarner): 1316 kilometer.
  • Utrecht – Krk (Kvaerner): 1366 kilometer.
  • Utrecht – Zadar (Noord-Dalmatië): 1575 kilometer.
  • Utrecht – Split (Centraal-Dalmatië): 1685 kilometer.
  • Utrecht – Dubrovnik (Zuid-Dalmatië): 1885 kilometer.

De snelste en meest gebruikte route naar de toeristische kuststreek in Istrië gaat vanuit Nederland via Keulen, Frankfurt, München, Oostenrijk en Slovenië naar Kroatië. Je kunt het laatste stukje na Oostenrijk ook via Italië rijden. Tot diep in Slovenië rijd je op de snelweg. Wel zijn de snelwegen in Italië tolwegen en heb je voor Oostenrijk en Slovenië een tolvignet nodig. Lees hier meer over reizen met de auto door Oostenrijk of reizen met de auto in Slovenië

Vanuit Slovenië steken de meeste automobilisten voorbij de kustplaats Koper de grens over met Kroatië (de weg E751 bij Kaštel). Vooral in de zomervakantie kan het bij deze grensovergang erg druk zijn met vakantiegangers en sta je in een lange rij van auto’s. Als je pech hebt, moet je uren wachten en rij je slechts stapvoets vooruit . Het is slechts een tweebaansweg en bij de grens vindt nog een controle plaats (al kunnen de meeste auto’s gewoon doorrijden). Probeer deze grensovergang midden op de dag of in het weekend te vermijden. Eenmaal de grens over kom je in Kroatië op een vierbaansweg (een tolweg) en rijdt het lekker door.

Een alternatief is om vanuit Slovenië bij het plaatsje Rupa de grens over te steken naar de E61 in Kroatië. Op deze route is veel minder verkeer. Het is wel een beetje een omweg als je in Istrië moet zijn, maar het scheelt enorm als je lekker door kunt rijden. Bovendien kun je onderweg genieten van het groene heuvelachtige landschap in Slovenië en Kroatië.

Het is nog ontspannender om de autoslaaptrein te nemen. Er reed jarenlang een autoslaaptrein vanuit Nederland naar de havenplaats in Koper in Slovenië, maar helaas ging de exploitant in het voorjaar van 2015 failliet. De autoslaaptrein maakte in afgeslankte vorm nog wel een doorstart, waarbij je vanaf de Duitse stad Düsseldorf naar de Oostenrijkse stad Innsbruck de auto mee kunt nemen op de trein. Vanaf Innsbruck kun je dan verder rijden naar Kroatië. Er is ook een autoslaaptrein van Hamburg naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Op beide trajecten rijdt deze Nightjet rijdt dagelijks en de dienst wordt verzorgd door de Oostenrijkse spoorwegen. Meer informatie vind je op: www.nightjet.com

Om met de Nederlandse auto in Kroatië te rijden, dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs, een kentekenbewijs en een bewijs dat het voertuig verzekerd is.

Rijden met de auto in Kroatië

De hoofdwegen in Kroatië zijn goed, maar de binnenwegen zijn van iets minder kwaliteit, vooral als het hard geregend heeft. De laatste jaren is echter hard gewerkt aan een verbetering van het wegennet. De meest pittoreske route in Kroatië is de ‘Adriatische snelweg’ (Jadranska magistrala), de weg E65 die langs de Adriatische kust loopt van Rijeka naar Dubrovnik. Sommige mensen vergelijken deze tweebaansweg met de beroemde Highway 1 in het Amerikaanse Californië.

De maximumsnelheid op de snelwegen is 130 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur. Heb je korter dan 2 jaar je rijbewijs, dan geldt een langere maximumsnelheid op de hoofdwegen en snelwegen. Na hevige regenval in de zomer is het verstandig de snelheid aan te passen, omdat de wegen dan spekglad zijn.

In elke auto moeten een gevarendriehoek, een verbanddoos en een reflecterend veiligheidsvest (binnen handbereik) aanwezig zijn. Ook dien je een setje reservelampen bij je te hebben, behalve als je  auto is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting. Gebruik van de veiligheidsgordel is verplicht voor de bestuurder en alle inzittenden van het voertuig.

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Kroatië
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos, een setje reservelampen en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Kroatië op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

Bestuurders mogen tijdens het rijden alleen handsfree telefoneren. Tijdens de wintertijd is het verplicht om de lichten aan te hebben. Bussen en schoolbussen mogen niet worden ingehaald wanneer ze stilstaan bij een halte om passagiers in- en uit te laten stappen. Het verkeer op rotondes heeft altijd voorrang.

Rijden met alcohol in Kroatië

Alcohol drinken en auto rijden is niet aan te raden in Kroatië. Als automobilist mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Jonge bestuurders tot 24 jaar mogen helemaal geen alcohol hebben gebruikt als ze achter het stuur kruipen, dus hiervoor geldt een promillage van 0,0 procent. Een verbod op het gebruik van alcohol geldt ook voor professionele bestuurders, zoals vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs en ambulancechauffeurs.

De Kroatische politie kan bij automobilisten op elke plek en op elk moment een alcoholcontrole uitvoeren. Dat kan door middel van een blaastest, via een medisch onderzoek of door het afnemen van een bloed- of urinemonster. Als je weigert mee te werken aan een blaastest, gaat de politie er sowieso vanuit dat je hebt gedronken. Als je betrokken bent bij een auto-ongeluk, neemt de politie meestal standaard een blaastest af. Bij een ongeval met ernstig gewonden of doden is het volgens de wet verplicht dat het bloed wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van alcohol.

Bij een alcoholpromillage tussen 0,5 en 1 riskeer je een boete van 1000 tot 2000 kuna (tarieven in 2018). Een promillage tussen 1 en 1,5 kan je een bekeuring opleveren tussen de 2000 en 5000 kuna. Bij een hoger promillage loopt de boete uiteen tussen de 5000 en 15.000 kuna en ook riskeer je dan een gevangenisstraf en/of een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Heb je een wegenkaart of reisgids nodig van Kroatië?
► Bekijk hier het aanbod van wegenkaarten Kroatië en reisgidsen Kroatië.

Tolwegen in Kroatië

Kroatië kent een groot aantal tolwegen. Op bijna alle snelwegen moet je tol betalen en ook voor de brug van het vasteland naar het eiland Krk en voor de tunnel Sveti Ilija op de route van Zagvozd naar de kustplaats Baška Voda. Hieronder staat een overzicht van de tolwegen in Kroatië:

  • A1: Zagreb – Bosiljevo – Zadar – Šibenik – Split – Šestanovac – Vrgorac – Ploče.
  • A2: Zagreb – Zaprešić – Krapina – Macelj.
  • A3: Bregana – Zagreb – Slavonski Brod – Županja – Lipovac.
  • A4: Zagreb – Varaždin – Goričan.
  • A5: Osijek – Đakovo – Sredanci.
  • A6: Bosiljevo – Vrbovsko – Rijeka.
  • A7: Rijeka – Rupa.
  • A9: Kanfanar – Pula.
  • B8 (snelweg in aanleg): Kanfanar – Matulji.

Om gebruik te maken van de tolwegen, kun je bij de loketten betalen met de kuna (de munt van Kroatië), de euro en creditcards. Gewone personenauto’s en motoren vallen in categorie I. Auto’s met caravan of aanhangwagen vallen in categorie II. Voor informatie over de toltarieven kun je kijken op de website van Hrvatske autoceste, de organisatie die verantwoordelijk is voor de snelwegen in Kroatië: www.hac.hr. Informatie over de snelweg tussen Zagreb en Rijkea vind je op www.arz.hr

Om drukte en files op de wegen te vermijden kun je op zaterdagochtend beter niet naar het zuiden rijden en op zaterdag- en zondagmiddag niet van de Adriatische kust naar het noorden rijden. Hou ook rekening met grote verkeersdrukte tijdens de spits in Zagreb en Split, tussen 07.00 en 08.00 uur ‘s ochtends en tussen 15.00 en 16.00 uur ‘s middags.

Pech onderweg

Voor pech onderweg kun je terecht bij de Hrvatski Autoklub (HAK), de zusterclub van de ANWB in Kroatië. De HAK onderhoudt ook een wegenwachtdienst. Het nummer bij pech is 1987 (met een mobiele telefoon: +385 11987). Website: www.hak.hr

Bij een verkeersongeval dien je eerst de politie te waarschuwen (telefoon 192). Voor spoedeisende gevallen kies je voor het Europese alarmnummer 112. Als er gewonden zijn, bel je een ambulance (telefoon 194).

Trek het reflecterende veiligheidsvest aan, plaats een gevarendriehoek om de auto en wacht tot de politie komt. Als je voertuig is beschadigd, moet je bij de politie een schadeformulier invullen. Zonder dot formulier mag je het land niet verlaten. Als een reparatie nodig is of als je auto naar een garage gesleept moet worden, bel je de Kroatische wegenwacht.

Waarheen ga je op vakantie in Kroatië?

Weet je al waar je heengaat tijdens je vakantie in Kroatië? Wordt het de hoofdstad Zagreb, de provincie Istrië, de Adriatische kust of een van de eilanden? Op onze website hebben we uitgebreide informatie over steden en eilanden in Kroatië, met tips over leuke bezienswaardigheden en handige info over eten, slapen en vervoer. Lees hier meer over steden en streken in Kroatië

Tanken in Kroatië

Bij het reizen met de auto naar Kroatië vind je overal langs de snelwegen en hoofdwegen benzinestations. Een van de bekendste merken is de Kroatische petroleummaatschappij INA, met zo’n 500 tankstations in Kroatië en de buurlanden. Tankstations zijn in het algemeen open van 07.00 uur ‘s ochtends tot 19.00 of 20.00 uur ‘s avonds. In de zomermaanden sluiten ze vaak om 22.00 uur.

In de grote steden en langs de drukkere snelwegen vind je ook benzinestations die 24 uur per dag geopend zijn. Hier kun je meestal met pinpas of creditcard betalen, maar voor tankstations in dorpen en langs kleinere wegen is het raadzaam wat contact geld op zak te hebben.

Tanken in Kroatië is relatief goedkoop, de prijs van brandstof is er lager dan in Nederland of Duitsland. Benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar, maar let er op dat je voor een brandstof kiest met de naam ‘euro’ erin.

Loodvrije Euro 95 staat in Kroatië bekend als Eurosuper 95 of Bez Dovni Benzin. Je kunt beter geen Super 95 tanken (zonder ‘euro’ er voor), want deze benzine voldoet niet aan de Europese kwaliteitsnormen. Loodvrije Super Plus 98 staat lokaal bekend als Eurosuper Plus 98. Bij benzine staat er soms nog bezolovni vermeld, dat ‘loodvrij’ betekent.

Diesel wordt Eurodiesel of Eurodizel genoemd. Bij enkele tankstations is ook Diesel (zonder ‘euro’) en plavi dizel verkrijgbaar. Deze zogeheten blauwe diesel is niet geschikt voor personenauto’s, maar voor vrachtwagens. LPG staat bekend als Autoplin en is te krijgen bij meer dan 400 benzinestations in Kroatië. Voor LPG is een zogeheten ‘Italië Nippel’ nodig. Dit is verloopnippel om ook LPG te kunnen tanken in het buitenland. Een overzicht van LPG-tankstations is te vinden op www.mylpg.eu

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Kroatië:

Eilandhoppen in Kroatië

Voor eilandhoppen in Kroatië kun je wel een paar jaar uittrekken. In de Adriatische Zee liggen maar liefst 1246 eilanden, eilandjes en riffen. Velen daarvan zijn onbewoond, maar kun je wel bezoeken voor het natuurschoon. Op andere eilanden is cultureel erfgoed te vinden dat teruggaat tot de middeleeuwen. Lees hier meer over eilandhoppen in Kroatië

Tips voor een vakantie in Zagreb

Zagreb is een wonderschone Europese stad die helaas vaak onopgemerkt blijft onder vakantiegangers. Zagreb is al sinds de middeleeuwen de culturele, politieke, wetenschappelijke en economische hoofdstad van Kroatië, waarvan vele sporen in de loop der eeuwen bewaard zijn gebleven. Lees hier meer over een vakantie in Zagreb

Tips voor een vakantie in Dubrovnik

De vestingstad Dubrovnik is een pareltje aan de Adriatische kust van Kroatië. In de 15e en de 16e eeuw was de stadstaat, die toen nog Ragusa genoemd werd, een belangrijke handelsnatie en ze werd gezien als de grootste concurrent van het Italiaanse Venetië. Lees hier meer over een vakantie in Dubrovnik

Tips voor een vakantie in Split

De grootste stad van de provincie Dalmatië is Split. Deze havenstad in Kroatië zal je te voet moeten verkennen, aangezien het stadje aan de Adriatische kust geheel autovrij is. De beroemdste attractie is het paleis van Diocletianus, dat al in de vierde eeuw werd gebouwd. Lees hier meer over een vakantie in Split

Voor het laatst bijgewerkt op 17 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Kroatië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Twitter Facebook Google+ Pinterest