Nationaal Monument Kamp Vught

Kamp Vught is een triest overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog: het was het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland. Tijdens de oorlog werden er ruim 31.000 joden, verzetsstrijders, politieke gevangenen en andere meestal onschuldige burgers opgesloten en doorgestuurd naar concentratiekampen in Duitsland, waar de meesten een wrede dood stond te wachten. Ook in Kamp Vught lieten 749 mannen, vrouwen en kinderen het leven.

In 1986 werd op een klein deel van het terrein Nationaal Monument Kamp Vught opgericht. Het kamp werd al in 1944 ontruimd, maar met een reconstructie van wachttorens met prikkeldraad, een barak en het crematorium ervaar je toch de macabere sfeer van weleer. Om de 100 meter stond er een wachttoren, waarvan er nu drie zijn nagebouwd.

In een nagebouwde barak, die de helft is van de oorspronkelijke grootte, zie je hoe de gevangenen werden opgesloten. Vooral huiveringwekkend is het bunkerdrama van ‘cel 115’, waar 74 vrouwen veertien uur lang op elkaar geperst in een veel te kleine ruimte moesten doorbrengen.

In het herinneringscentrum zie je bezittingen, foto’s, documenten en persoonlijke verhalen van zowel slachtoffers als daders. Bizar is dat pal naast Kamp Vught nu een moderne zwaar bewaakte gevangenis ligt (Extra Beveiligde Inrichting) waar zware criminelen worden opgesloten. Ook topcrimineel Willem Holleeder zit hier achter de tralies.

Bezoeken van Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught ligt ongeveer 5 kilometer ten westen van de stad Vught in de provincie Noord-Brabant, niet ver van Den Bosch. Met de auto neem je de A2 en daarna de afslag A65/N65, richting Tilburg. Met de trein kun je uitstappen op het centraal station van Den Bosch of op het treinstation van Vught, en verder reizen met de taxi of de OV-fiets. Vanaf het station in Den Bosch is het ongeveer 20 minuten fietsen.

Je kunt Kamp Vught individueel bezoeken, maar voor groepen worden ook rondleidingen gegeven. Er is een museumcafé en een museumwinkel met boeken, cd’s en dvd’s.

Kamp Vught is in de zomer elke dag geopend. Tijdens de winter van oktober tot en met maart is het herinneringscentrum op maandag gesloten. Ook op enkele feestdagen is het museum dicht. Adres: Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught. Website: www.nmkampvught.nl

Lees hieronder meer over andere bezienswaardigheden in Noord-Brabant:

De Efteling, Kaatsheuvel

De Efteling is een van de oudste en populairste attractieparken van Nederland, bekend bij jong en oud en zelfs buiten onze landsgrenzen. Wie kent niet Holle Bolle Gijs, het Sprookjesbos, de Python en het deuntje van Carnaval Festival? Lees hier alles over het bezoeken van de Efteling

Voor het laatst bijgewerkt op 5 augustus 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Nationaal Monument Kamp Vught in Noord-Brabant, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam