Bezienswaardigheden in Zeeland

Hieronder vind je een overzicht van de beste musea en bezienswaardigheden in de provincie Zeeland.

Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum op het eiland Schouwen-Duiveland vertelt het indrukwekkende verhaal van de Watersnoodramp in februari 1953, de grootste Nederlandse natuurramp in de 20e eeuw die een groot deel van Zeeland onder water zette. Met beeld en geluid worden aangrijpende persoonlijke verhalen verteld van mensen die de ramp hebben meegemaakt. Ook zijn er foto’s, kranten, documenten en objecten te zien.

Zo zie je het rieten koffertje waarin de drie dagen oude baby Teun werd gered. Er is een woonkamer ingericht in de stijl van 1953, met de standen die de hoogte van het water aangeven. Het museum gaat niet alleen over de watersnood, maar ook over latere inspanningen om Nederland tegen hoog water te beschermen. Het Watersnoodmuseum bevindt zich in vier caissons (enorme betonnen constructies) die werden gebruikt om de laatste gaten in een dijk te dichten. Adres: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk. Website: www.watersnoodmuseum.nl

Domburg

Domburg is de oudste badplaats van Zeeland, een plek met mooie brede stranden en een vleugje grandeur van weleer. Al in de 19e eeuw rolden welgestelde vakantiegangers hier hun handdoek uit, doken ze de zee in en dronken ze een glas wijn op het terras. Ook bekende kunstenaars als Piet Mondriaan en Jan Toorop trokken naar Domburg, om inspiratie op te doen uit de betoverende zeegezichten.

Zeeland Domburg

De nostalgische tijden van vroeger zie je nog terug in de vrolijke strandhuisjes en statige monumentale gebouwen die oprijzen tussen de duinen. Het hoogtepunt is natuurlijk het strand, maar je kunt er ook musea en natuurgebieden bezoeken. In het Marie Tak van Poortvliet Museum zie je waarom Domburg zoveel kunstenaars aantrok en bewonder het Stadhuis van Domburg, dat al in 1567 is gebouwd. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Domburg

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland, al bestaat het grootste deel uit water. Vroeger was dit een riviermonding, maar door de aanleg van de Deltawerken is het veranderd in een soort binnenzee. Het landschap bestaat uit kilometers zout water en binnendijkse moerasgebieden. Bij eb komt ongeveer een derde van het gebied droog te staan, waardoor slikken en zandbanken ontstaan.

Nationaal Park Oosterschelde in Zeeland

Op die zandplaten liggen vaak zeehonden te zonnen, dus dat is een van de topattracties in het nationale park. In het diepere water zwemmen bruinvissen. Je kunt een rondvaart boeken op passagiersschip De Onrust (www.ms-onrust.nl) om deze dieren in de Oosterschelde te spotten. De drooggevallen platen zijn een must voor vogelspotters, want hier strijken trekvogels neer als de lepelaar, de grutto en de noordse stern. Ook kun je er snorkelen, wandelen en fietsen op de dijken rondom de Oosterschelde. Website: www.np-oosterschelde.nl

Biervliet

Biervliet is een van de oudste stadjes van Zeeuws-Vlaanderen, want voor 1183 kreeg deze plaats al stadsrechten. In de middeleeuwen lag Biervliet aan zee en was het een belangrijke handelsstad. Je proeft nog steeds iets van het rijke verleden als je wandelt langs de oude huizen in dit historische dorp, dat amper 1600 inwoners heeft. Tot de bezienswaardigheden behoren korenmolen De Harmonie uit 1842 en de Nederlandse Hervormde Kerk uit 1659. De kerk heeft prachtige gebrandschilderde ramen.

Bij Kaasboerderij De Vos (www.devoskaas.nl) in het polderlandschap rond het dorp kun je terecht voor ambachtelijke Biervlieter boerenkaas. Biervliet staat trouwens ook bekend als Geuzenstad. In mei kun je historische optochten bewonderen tijdens de 3-daagse Geuzenfeesten (www.geuzenbiervliet.nl). Biervliet ligt in het midden van Zeeuws-Vlaanderen en hoort officieel bij de gemeente Terneuzen.

Aardenburg

Axel

Breskens

Brouwershaven

Bruinisse

Burgh-Haamstede

Dreischor

Goes

Groede

Heinkenszand

Kamperland

Kapelle

Koewacht

Middelburg

Nisse

Oostburg

Sluis

Terneuzen

Tholen

Veere

Vlissingen

Westkapelle

Bezienswaardigheden in Zierikzee

Stadhuismuseum
In het monumentale Stadhuismuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van deze oude havenstad. Aan de hand van scheepsmodellen, antieke kaarten, bodemvondsten, zilverwerk, schilderijen en curiosa zie je hoe Zierikzee zich ooit ontwikkelde tot maritieme grootmacht die met heel Europa handel dreef. In het Stadhuismuseum kun je ook een rondleiding regelen voor Gravensteen, die oudste gevangenis van Zeeland die dateert uit de 16e eeuw. Website: www.stadhuismuseum.nl

Zoutelande

Voor het laatst bijgewerkt op 4 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Zeeland, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam