Forteiland Pampus, Muiden

Als je ook eens letterlijk voor pampus wilt liggen, moet je naar een piepklein eilandje voor de kust van Muiden. Daar ligt Forteiland Pampus, een voormalige zandbank in het IJmeer die tot de welbekende uitdrukking heeft geleid. Als je echt geen energie meer hebt om iets te ondernemen en volledig bent uitgeteld, lig je voor pampus.

In de Gouden Eeuw konden de zwaarbeladen koopvaardijschepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) door de ondiepte niet verder varen en moesten dus voor Pampus liggen. De lading moest worden gelost of een zogeheten scheepskameel moest het schip over de zandbank tillen. Dat oponthoud duurde een tijdje, waardoor zeelieden het vermoedelijk het op een zuipen zette terwijl ze moesten wachten. Ook daardoor raakten ze uitgeteld.

Pampus is nu een eiland van amper 3 hectare groot waarop tussen 1887 en 1895 een fort is gebouwd, op de bodemeur te houden. Het was een degelijk fort met stalen geschutskoepels en verschillende ruimtes en gangen, maar in een oorlog is het nooit gebruikt. Vorige eeuw raakte het forteiland langzaam in verval en werd het zelfs een tijdje bezet door studenten.

Bezoeken van Forteiland Pampus

In de jaren ’80 besloten enkele inwoners van Muiden het forteiland te redden en te herstellen en tegenwoordig kun je Pampus bezoeken. Je kunt dwalen door de tientallen ruimtes van het fort om de geschiedenis te proeven van het bijzondere eiland. Verken het fort zelf met een routekaart in de hand of doe mee aan een rondleiding of een speurtocht. Binnen vind je ook de Pampus Xperience, waar het fort tot leven komt met multimedia, games en interactieve spellen.

Forteiland Pampus is te bezoeken van 1 april tot eind oktober. Vanuit Muiden kun je Pampus bij helder weer zien liggen, als een groene bult met een paar huizen er op. Het forteiland ligt ongeveer 7,5 kilometer vanaf de kust en kun je bereiken met een veerdienst die in het hoogseizoen een paar keer per dag heen en weer vaart. De veerboot Stern vertrekt vanaf de Herengracht in Muiden, tegenover nummer 33. De tocht van Muiden naar Pampus duurt ongeveer 25 minuten. Bij windkracht 7 of hoger vaart de boot niet.

Je kunt Forteiland Pampus ook bezoeken met een veerboot vanuit Amsterdam. De boot vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en de overtocht duurt ongeveer 40 minuten. Vooraf reserveren is aanbevolen. Meer informatie vind je op de website van Veerdienst Amsterdam: www.veerdienstamsterdam.nl

Naast de veerdiensten kun je ook met je eigen boot naar Pampus, waarvoor je je na aankomst even bij de fortwachter moet melden. Op het forteiland is het restaurant Paviljoen’1874 met terras waar je kunt lunchen, een drankje kunt drinken of kunt borrelen. Op enkele zomeravonden is er ook het tijdelijke restaurant Zomerlicht (reserveren aanbevolen). Adres: Stichting Forteiland Pampus, Vestingplein 1, 1398 VE Muiden. Website: www.pampus.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Forteiland Pampus, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wikimedia Commons; Flickr.com/Defence Line Amsterdam.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam