Muiderslot in Muiden, Noord-Holland

Het Muiderslot in Muiden is een van de beroemdste kastelen van Nederland. De oudste waterburcht van ons land ziet er uit als een écht kasteel zoals dat voorkomt in sprookjes en verhalen, met vier torens, een ophaalbrug en een slotgracht. Het Muiderslot werd rond 1285 gebouwd door graaf Floris de Vijfde. Hij koos een plek aan de monding van de Vecht, waardoor alle passerende schepen van en naar Utrecht een flinke tol moesten betalen. De graaf heeft niet lang van het kasteel kunnen genieten. In 1296 werd hij vermoord en een jaar later werd het kasteel leeggeroofd en verwoest.

Gelukkig werd het Muiderslot zo’n honderd jaar later weer herbouwd – althans, zo gaat het verhaal, want harde bewijzen daarvoor zijn er niet. Een van de bekendste bewoners is de bekende dichter en schrijver P.C. Hooft (1581-1647), die in de zomermaanden op het kasteel verbleef om inspiratie op te doen. Veel meubels en gebruiksvoorwerpen uit die tijd zijn bewaard gebleven. Ook diende het kasteel in de middeleeuwen als gevangenis – de kerker met de martelwerktuigen kun je nog steeds bezoeken. Vanaf de 18e eeuw raakte het Muiderslot in verval en dreigde het ridderkasteel te worden gesloopt, maar na protesten zag koning Willem I daarvan af. In 1878 werd het kasteel officieel een ‘Rijksmuseum’, een van de eerste Rijksmusea in Nederland.

Tips over het bezoeken van het Muiderslot

Het Muiderslot is een boeiend kasteel om te bezoeken, waarbij je vooral meer te weten komt over de vroegere bewoners en het kasteelleven. Je kunt ook dingen zelf uitproberen, zoals het dragen van een metalen harnas dat Nederlandse ridders ooit droegen. Met een gewicht van 20 tot 25 kilo voel je hoe zwaar dat geweest moest zijn. Je kunt je verkleden als ridder of jonkvrouw en de torens beklimmen. Rond het Muiderslot worden vaak allerlei activiteiten georganiseerd, zoals voorstellingen, demonstraties van valkeniers of een ‘duel’ tussen zwaardvechtende ridders. In het Muiderslot kun je de geschiedenis van de afgelopen zeven eeuwen herbeleven en zelf op ontdekkingstocht gaan, of meegaan met de rondleiding door een gids.

Het Muiderslot is het grootste deel van het jaar geopend tot 17.00 uur. In de winterperiode, van 1 november tot en met 31 maart, is het kasteel echter op doordeweekse dagen gesloten en alleen in het weekend geopend. Er is een eenvoudig café en een museumshop. Het Muiderslot ligt aan de rand van Muiden bij het IJmeer. Ter plaatse is weinig gelegenheid om te parkeren, maar aan de rand van Muiden zijn enkele grote parkeerplaatsen. Vandaar is het ongeveer 15 minuten lopen naar het kasteel. Voor het bezoeken van het Muiderslot kun je van tevoren via de website al kaarten kopen: www.muiderslot.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 13 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van het Muiderslot in Muiden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam