Overnachten in Tsjechië

Er is veel keuze om te overnachten in Tsjechië, van historische hotels en hippe boutique hotels tot rustieke familiepensions en charmante bed & breakfasts. In de grotere steden kun je appartementen huren en in de zomer kun je terecht in vakantiehuizen, bungalowparken en op campings. Je kunt het goedkoopst overnachten in hostels of door een kamer bij een particulier te huren.

Het vinden van een slaapplaats in de kleinere steden is meestal geen probleem. In populaire plaatsen als Praag, Karlovy Vary en Český Krumlov is het overnachten het duurst en kan het aanbod schaars zijn tijdens de piekperiodes. Het is raadzaam op tijd te reserveren, want de beste bedden zijn dan snel weg.

Het hoogseizoen in Tsjechië zijn de zomermaanden juni tot en met augustus, wanneer het meestal lekker warm en zonnig is. Zoals in zoveel Europese landen, zijn het voorjaar en najaar de beste tijd om Tsjechië te bezoeken. Je kunt dan nog steeds aangenaam weer verwachten, zonder grote hordes toeristen, en met lagere prijzen voor je accommodatie.

Overnachten in Tsjechië is redelijk goedkoop vergeleken met buurlanden als Duitsland en Oostenrijk. De uitzondering is de hoofdstad Praag, waar hotels bijna net zo duur zijn als in West-Europa.

Hotels in Tsjechië

In alle plaatsen van Tsjechië vind je wel hotels, maar verreweg het grootste aanbod is te vinden in Praag. De hoofdstad is een populaire bestemming voor een stedentrip en heeft al meer dan 500 hotels, in alle prijsklassen. Ook heb je volop keuze in steden als Karlovy Vary, Brno en Český Krumlov.

Als je een ‘hotel garni’ tegenkomt, betekent dat hier geen restaurant is. Je kunt er wel ontbijten, maar niet terecht voor lunch of diner.

Een opvallend hotel in Praag is Hotel International Prague. Het 4-sterrenhotel werd gebouwd in de hoogtijdagen van het communisme in Tsjechië, tussen 1952 en 1954. Het is dan ook het grootste bouwwerk in stalinistische stijl in de Tsjechische hoofdstad, met 278 kamers verdeeld over 16 verdiepingen. Veel sociaal-realistische elementen zijn nog bewaard gebleven, met originele meubels en de 5-puntige rode ster bovenop de antenne.

Een van de meest bijzondere plekken om te overnachten is Hotel Ještěd (www.jested.cz), gelegen op een 1012 meter hoge berg in het noorden van Tsjechië. Het hotel werd gebouwd tussen 1963 en 1968 en bevindt zich in een ‘raket-toren’ die eerder thuishoort in een sciencefiction film. Er is ook een restaurant en een televisietoren. Vanuit elke kamer heb je een adembenemend uitzicht op de omringende natuur. Je bereikt het hotel per kabelbaan, die stilstaat bij slecht weer.

Pensions in Tsjechië

Pensions zijn de gezelligste plekken om te overnachten, en vaak redelijk geprijsd. Een pension (penzión) is veel kleiner dan een hotel, met maximaal zes kamers, en heeft veel meer sfeer en karakter. Pensions worden meestal door een familie gerund en er is dan ook een grote kans dat je de eigenaren ontmoet.

De variatie is groot, van eenvoudige dorpshuizen tot extravagante kastelen die tot pension zijn opgebouwd. Let er op dat sommige grotere hotels zich aanprijzen als ‘pension’, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Ontbijt is gewoonlijk inbegrepen en niet zelden is er een klein restaurant waar je ‘s avonds kunt eten. Pensions kom je in Tsjechië vaker tegen op het platteland dan in de steden. In toeristische steden als Karlovy Vary en Český Krumlov verschillen de prijzen niet van veel hotels, maar in dorpen en kleinere steden zijn ze beduidend goedkoper.

In natuurgebieden als het Boheems Paradijs, het Boheemse Woud en Nationaal Park Sumava zijn pensions populair bij Tsjechen die wandeltochten of fietstochten maken. Het kan een uitdaging zijn om Tsjechische pensions op internet te vinden omdat websites niet altijd in het Engels zijn vertaald. Zoek op “penziony cesky republicka” en gebruik Google Translate voor de vertaling.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

SRC reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam