Overnachten en hotels in Brazilië

De mogelijkheden om te overnachten in Brazilië zijn net zo divers als het landschap: van rustieke jungle lodges in het grootste regenwoud ter wereld tot luxe strandhuizen aan de zonovergoten stranden aan de kust. Je kunt overnachten in goedkope hotels in de buurt van drukke busstations of in sfeervolle en landelijk gelegen pousada’s – de Braziliaanse versie van een bed & breakfast. In alle steden en in vrijwel alle dorpen in Brazilië is accommodatie te vinden, in eenvoudig tot luxe, en in alle prijsklassen.

Brazilië behoort tot de duurste landen in Zuid-Amerika om te overnachten, en vaak komt de prijs van een hotelkamer in de buurt van het bedrag dat je in Europa betaalt. Een schone kamer voor twee personen in een eenvoudig hotel heb je voor R$ 30 tot R$ 45 (tussen de € 7,50 en € 11,50). Voor een comfortabele tweepersoonskamer in een goed hotel ben je minstens R$ 100 tot R$ 150 kwijt (€ 25 tot € 40). Een kamer in een luxe hotel heb je voor minstens € 100.

Accommodatie is het duurste in grote steden als Rio de Janeiro en São Paulo. Ook op populaire toeristische plekken betaal je meer voor een hotel, net als elders in de wereld. Het is in het algemeen niet moeilijk om een slaapplek te vinden, maar het is verstandig te reserveren in het hoogseizoen (december en januari) – dan is het zomer in Brazilië. In hotels aan het strand is het in de weekenden altijd druk, met hogere kamerprijzen dan door-de-week.

Ook tijdens het populaire carnaval, dat elk jaar in februari en maart valt, zijn hotels snel volgeboekt. Zonder reservering is het dan erg moeilijk om een hotelkamer te vinden. Voor deze periode moet je ruim van tevoren boeken, vooral in de grote steden. Daarnaast ben je meestal verplicht voor minstens drie nachten te blijven, tegen forse prijzen. Je kunt beter naar Brazilië reizen tijdens het laagseizoen. Je bespaart dan veel geld op accommodatie en je bent flexibeler met je boekingen, aangezien er minder vraag is naar hotelkamers.

Overnachten in een pousada

Een pousada – het Portugese woord voor ‘herberg’ – is een van de beste plekken om te overnachten in Brazilië. Een pousada is een kleinschalige bed & breakfast of guesthouse dat door een familie wordt gerund, met een authentieke inrichting en persoonlijke service. Pousada’s zijn vooral geliefd bij buitenlandse toeristen, omdat ze meer sfeer en karakter hebben dan een gemiddeld Braziliaans hotel.

Pousada’s hebben meestal minder dan tien kamers en zijn er in verschillende varianten, van een eenvoudige visserswoning tot luxe koloniale optrekjes. Een pousada ligt meestal vlakbij het strand, maar je vind ze ook in de bergen, in nationale parken en in steden. De trotse eigenaren willen hun gasten vaak een bijzondere ervaring meegeven. Dat geldt vooral voor het ontbijt, dat even serieus wordt genomen als voetbal. In een pousada ervaar je de Braziliaanse gastvrijheid op zijn best.

Voor een overzicht van pousada’s in Brazilië kun je kijken op websites als Hidden Pousadas Brazil (www.hiddenpousadasbrazil.com) en de Associação de Hotéis Roteiros de Charme (www.roteirosdecharme.com.br).

Overnachten in een hostel

De laatste tientallen jaren is Brazilië steeds populairder geworden onder backpackers. Het is inmiddels een van de favoriete landen in Zuid-Amerika, dus er zijn ook steeds meer hostels bijgekomen in Brazilië. Elke stad of plaats heeft er wel één en in grote steden als Rio de Janeiro kun je kiezen uit enkele tientallen hostels.

Je bent het goedkoopst uit als je in een hostel gaat overnachten, als je tenminste kiest voor een bed in een slaapzaal. Op de goedkoopste plekken kun je overnachten voor R$ 20 (ongeveer € 5) per nacht. Hostels zijn een geweldige plek om andere backpackers te ontmoeten en ook Braziliaanse jongeren maken er veel gebruik van. Er zijn gemeenschappelijke ruimtes om te ontbijten en te eten en je deelt faciliteiten als de keuken en de wasserette.

Een hostel in Brazilië staat bekend als albergue de juventude, en soms ook als casa de estudante. Meer dan 100 hostels zijn in beheer bij de Braziliaanse hostelorganisatie Federação Brasileira dos Albergues da Juventude (FBAJ). De hostels vind je verspreid over het hele land, in ieder geval in elke provinciehoofdstad. Het is raadzaam in Nederland of België alvast lid te worden van de internationale organisatie Hostelling International. Je krijgt dan korting en soms wordt een lidmaatschapskaart gevraagd. Er geldt geen leeftijdsrestrictie, iedereen kan lid worden. De FBAJ publiceert een gids met hostels en je kunt een overzicht raadplegen op de website: www.hihostelbrasil.com.br

Naast de hostels van de FBAJ (de ‘jeugdherbergen’) kent Brazilië steeds meer onafhankelijke hostels voor backpackers, vooral in de grote steden en aan de stranden.

Hotelketens in Brazilië

Voor het laatst bijgewerkt op 22 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/PortoBay Hotels & Resorts.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Overnachten
Sort by