X

Vakantie in Ilha Grande

Tips voor een vakantie op Ilha Grande, Brazilië

Door Carmen van Verseveld

Hagelwitte zandstranden, prachtige natuur en een relaxte sfeer. Ilha Grande is één van de grootste eilanden van Brazilië. Het is een ideale plek om de drukte van wereldstad Rio de Janeiro te ontvluchten en met een caipirinha in je hand pootje te baden in de zee. Doe één van de vele wandelingen door het regenwoud of bezoek het aquaduct ‘Aqueduto da Ilha Grande’. Het is een vrij toeristisch eiland, maar in het laagseizoen is het aanzienlijk rustiger dan als je een bezoekje in het hoogseizoen plant.

Ilha Grande telt meer dan honderd stranden en deze zijn lopend of per bootje te bereiken. Een groot deel van het eiland is beschermd natuurgebied. Er rijden geen auto’s en er zijn weinig verharde wegen. Pak vanaf het vasteland de veerboot naar Vila do Abraão en je weet dat het paradijs bestaat! Vila do Abraão is het meest levendige stadje van het eiland.

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rondom Ilha Grande

Life’s a beach!

Bezoek één van de vele idyllische stranden. Lopes Mendes Beach behoort tot één van de mooiste stranden ter wereld. Je kunt hier met een bootje naartoe of wandelen. Deze pittige wandeltocht van ongeveer drie uur loopt dwars door de jungle.

Verder heb je op het eiland allerlei mogelijkheden om te watersporten, zoals surfen en kajakken. Ook duiken behoort tot de opties. De omgeving rondom Ilha Grande heeft een prachtige onderwaterwereld. Liever wat minder diep? Huur dan een snorkelsetje. Lagoa Verde en Lagoa Azul zijn geweldige plekken om te snorkelen.

Gevangenis

De grootste criminelen van Brazilië zaten vroeger vast in de gevangenis op Ilha Grande. Deze gevangenis is nu niet meer in gebruik en ziet er vervallen uit. Het dorpje Dois Rios doet tegenwoordig een beetje aan een spookstad denken. Je kunt er in iets meer dan twee uur (vanaf Vila de Abraão) naartoe wandelen. Misschien zie je nog aapjes onderweg. De wandeltocht gaat over zandweggetjes en door de jungle. Het is aan te raden goede wandelschoenen aan te doen.

Huur een boot

Je kunt niet langs de haven lopen of er wordt je gevraagd: You want boat? Huur een bootje en vaar naar de andere kant van het eiland.

Pico do papagaio

Oké, je moet er vroeg voor opstaan, maar dan heb je ook wat. Beklim de top van de 1000 meter hoge berg Pico do Papagaio. De tours vertrekken midden in de nacht, zodat je van een prachtige zonsopkomst kunt genieten. Het is een pittige wandeling van een paar uur. Aan de top kan het fris zijn, dus neem warme kleding mee.

Ga je liever zonder tour of gids, dan is het aan te raden om overdag te gaan. De route gaat namelijk door dichtbegroeid gebied, en vooral in het donker kun je moeilijk de weg vinden. Zorg dan ook dat je terug bent voordat het donker wordt. Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg.

Praktische informatie over een vakantie op Ilha Grande

Overnachten op Ilha Grande

De meeste overnachtingsplekken vind je in Vila do Abraão. Hier vind je veel pousada’s, vergelijkbaar met hostels en hotels, van basic tot wat luxere varianten. Er is van alles te vinden voor je vakantie. Een paar pousada’s liggen pal aan het strand. Houd er rekening mee dat er in het hoogseizoen veel toeristen zijn, dus reserveren is dan aan te raden. Een tip: Che Lagarto Hostel Ilha Grande.

Eten en drinken op Ilha Grande

Een bekend Braziliaans drankje is de caipirinha, een cocktail van limoen, cachaça, ijs en suiker. Cachaça is sterke drank gemaakt van rietsuiker. Je vindt het op bijna elke menukaart. Vergeet ook vooral niet açai-ijs te proberen. Dit wordt gemaakt van de gezonde açaibessen die in Brazilië groeien. Erg lekker!

Een aanrader in Vila do Abraão is Creperia Tropicana. Op de stranden heb je kleine barretjes waar je snacks en drinken kunt kopen. Natuurlijk ontbreken ook de kokosnoten niet.

Vervoer naar Ilha Grande

Rio de Janeiro ligt op 150 kilometer afstand van Ilha Grande. Vanaf het plaatsje Angra dos Reis neem je de veerboot naar het eiland. Dit duurt ongeveer anderhalf uur. Een frisse overtocht! Je komt aan in Vila do Abraão. Het eiland zelf is zoals gezegd autovrij. Je reist voornamelijk met de boot van plek naar plek of je gaat te voet.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Ilha Grande, Brazilië, dan kun je dar laten weten via het contactformulier.

Twitter Facebook Google+ Pinterest