Overnachten en hotels in Cuba

In Cuba kun je eigenlijk maar overnachten in twee soorten accommodatie: hotels en casa particulares, een soort bed & breakfast waarbij je overnacht bij Cubanen thuis. De hotels in Cuba waren jarenlang in handen van de Staat, maar met het openstellen van de grenzen en de de versoepeling van het Amerikaanse handelsembargo de laatste jaren komen er langzamerhand ook private hotels bij. Dat zijn dan wel vaak vestigingen van internationale hotelketens. Sinds begin 2016 is ook Airbnb actief in het land, waardoor er nog meer keuze is om te overnachten in huizen en appartementen van particulieren.

Hotelketens in Cuba

De meeste hotels in Cuba zijn onderdeel van een van de vijf grote Cubaanse hotelketens, die volledig eigendom zijn van de staat. Je vindt ze in steden en plaatsen in het hele land, en in badplaatsen zoals Varadero. Als je weet tot welke keten een hotel behoort, weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Het is raadzaam van tevoren een hotelkamer te reserveren, op de websites staan regelmatig aantrekkelijke aanbiedingen. Veel hotels hebben 4 of 5 sterren, maar ze hebben niet dezelfde mate van luxe als in westerse, internationale hotels. De slager keurt zijn eigen vlees: de overheid deelt de sterren uit aan hotels die ze zelf bezit.

Een van de grootste hotelketens is Cubanacán (www.hotelescubanacan.com), die middenklasse hotels beheert in zo’n 20 steden en dorpen. De hotelketen Melia (www.meliacuba.com) richt zich op meer luxe hotels en resorts in de badplaatsen (en opereert ook onder de merknamen Sol Hotels & Resorts, Paradisus Resorts en Tryp Hotels). Deze vakantieresorts zijn all inclusive, dus bij aankomst krijg je een polsbandje om waarmee je de rest van je verblijf gratis kunt eten en drinken (ook alcohol).

De keten Gran Caribe Hotels beheert luxe hotels in de Cubaanse 5-sterrencategorie (www.gran-caribe.cu). De glorie is wat vergaan, maar deze hotels bevinden zich in prestigieuze gebouwen of op prominente plekken. Bekende hotels van deze hotelketen zijn Hotel Nacional de Cuba en Hotel Inglaterra in de hoofdstad Havana. In de portefeuille van Gran Caribe zitten ook vakantiehotels onder de noemer ‘Hola Club’.

Aan de goedkope kant van het spectrum zit Islazul Hotels (www.islazul.cu), met tientallen 2- en 3-sterrenhotels in steden en badplaatsen in heel Cuba. Het zijn vaak slecht onderhouden hotels met lawaaierige airconditioning, lekkende kranen en middelmatig eten. Bij Islazul kun je ook terecht voor vakantiehuizen.

In de badplaatsen en toeristische oorden vind je ook hotels van enkele buitenlandse (vooral Spaanse) hotelketens, zoals Ibero Hotels & Resorts. De service en voorzieningen zijn hier een stuk beter dan in Cubaanse hotels. De grote Amerikaanse hotelketens Starwood en Marriott hebben in 2016 toestemming gekregen om ook hotels in Cuba te ontwikkelen.

Beroemde hotels in Cuba

Hotel Nacional de Cuba, Havana

Het klassieke Hotel Nacional de Cuba is het bekendste hotel in Havana en waarschijnlijk ook in heel Cuba. Sinds 1930 staat het elegante art deco hotel op een heuvel aan de Malecón, de beroemde boulevard van Havana met uitzicht op de zee. Het legendarische en monumentale hotel straalt nog steeds de pracht en grandeur uit van vervlogen tijden, met een Spaans-Moorse lobby, kroonluchters en goudkleurige kamers. Beroemdheden uit de wereld van kunst, politiek en wetenschappen kozen Hotel Nacional de Cuba uit om er te overnachten, onder wie Frank Sinatra, Ernest Hemingway, Winston Churchill en Marlon Brando.

Het 5-sterrenhotel heeft ruim 450 kamers, twee restaurants, zes bars en een zwembad, waar je tegen betaling ook baantjes kunt trekken als je niet in het hotel verblijft. Op het weelderige terras kun je je tegoed doen aan een glas oude rum terwijl je luistert naar de Cubaanse melodieën van een live band. Hotel Nacional de Cuba bevindt zich in de wijk Vedado en is onderdeel van de hotelketen Gran Caribe. Adres: Calle Obispo Esquina A S/N, La Habana 10100, Cuba. Website: www.hotelnacionaldecuba.com

Hotel Inglaterra, Havana

Hotel Inglaterra in de hoofdstad Havana is het oudste hotel van Cuba, dat open is sinds 1875. Het twee verdiepingen tellende neoklassieke gebouw dateert eigenlijk al uit 1844, toen er een café in zat met de naam Café y Salones de Escauriza. Nadat het café werd verkocht gingen de deuren open van Gran Hotel de Inglaterra, vernoemd naar de heersende wereldmacht in die tijd (Groot-Brittannië). In 1895 kreeg het hotel al zijn eerste beroemde gast op bezoek: Winston Churchill logeerde er enige tijd toen hij werkte als militair verslaggever tijdens de Spaans-Cubaanse oorlog. In 1901 kreeg het hotel elektriciteit, telefoon en een badkamer in elke hotelkamer, waarmee het in die tijd ver vooruit liep. Na de Cubaanse Revolutie in de jaren vijftig kwam het hotel in handen van de staat. Hotel Inglaterra bevindt zich in het oude centrum van Havana en is geliefd om zijn veranda met terras, waar je met een drankje het straatleven kunt bekijken. Het 4-sterrenhotel is onderdeel van de hotelketen Gran Caribe, maar komt in december 2017 in handen van de Amerikaanse hotelketen Starwood. Adres: Hotel Inglaterra, 416 Paseo de Martí, La Habana 10600, Cuba. Website: www.hotelinglaterra-cuba.com

Casa particulares in Cuba

Het leukst voor backpackers is om te overnachten in casa particulares, bij Cubanen thuis. Het is een beetje vergelijkbaar met een bed & breakfast, maar dan een stuk intiemer. De gastheer of gastvrouw ontvangt je in zijn of haar eigen huis, is naast het ontbijt ook bereid om het avondeten voor je te maken en je eet met hem of haar samen. Het is de perfecte manier om Cubanen en hun leefwijze en cultuur te leren kennen en het is bovendien een goedkope manier van overnachten. In casa particulares kun je meestal wel met een paar woorden Engels terecht, maar het is handig als je ook een beetje Spaans spreekt.

De casa particulares hebben maar enkele kamers die er meestal netjes uitzien, soms met antiek meubilair. Er zijn ook enkele plekken die de status van bed & breakfast al eigenlijk zijn ontstegen en meer op een boutique hotel lijken, met acht of meer kamers. Een overnachting in een casa particular kost in het hoogseizoen (van december tot maart en van juli tot augustus) ongeveer $25 tot 35 CUC per nacht. In het laagseizoen liggen de prijzen wat lager. Als je ergens langer wilt blijven, kun je onderhandelen over een lagere prijs. Legale casa particulares zijn te herkennen aan een blauwe driehoek op een witte achtergrond bij de voordeur. Bij het inchecken moet je je paspoort tonen en een handtekening zetten in een officieel registratieboek.

Het is raadzaam te reserveren als je in een casa particular wilt overnachten. Je kunt het beste bellen, maar sommigen hebben ook een e-mail adres en een website. Ben je bezig met een rondreis in Cuba, dan ben je na de eerste casa particular eigenlijk gegarandeerd van een slaapplek in de volgende. De huiseigenaren hebben een uitgebreid netwerk van adressen en bevriende contacten in andere steden en dorpen waar ze je naartoe verwijzen. Ze krijgen daar wel een kleine vergoeding voor, maar je bent verzekerd van een reservering. De casa particulares zijn ook meestal prima in orde, tijdens onze reis in Cuba stuitten we zelden op een teleurstelling.

In je reisgids staan vaak adressen van casa particulares, en tijdens het rondreizen in Cuba krijg je onderweg visitekaartjes van verhuurders in je handen gedrukt. Ook hoor je tips van andere backpackers. Bij aankomst op een busstation staan eigenaren van casa particulares de rugzakreizigers op te wachten met foto’s van hun huis. Daar zitten ook klantenlokkers, zogeheten jineteros of intermediarios, tussen. Zij krijgen daarvoor een commissie (meestal zo’n $5 CUC per nacht), die bovenop je rekening komt. Als je zegt dat je al een reservering hebt, zullen zij beweren dat de betreffende casa particular al vol is of niet meer bestaat (wat dus niet waar is). Negeer deze klantenlokkers en vertel niet waar je verblijft. Als je eenmaal in het netwerk zit van met elkaar bevriende huiseigenaren, zullen ze je waarschijnlijk opwachten op het busstation met een briefje met je naam er op.

Op internet zijn ook overzichten te vinden van casa particulares, al zijn die niet altijd up to date. Handige websites zijn onder meer Cuba Junky (www.cubajunky.com) en Cubacasas (www.cubacasas.net).

Voor het laatst bijgewerkt op 18 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Cuba, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Peter; depositphotos.com/kmiragaya/demerzel21.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam