X

Vervoer in Israël

Vervoer in Israël

Autorijden in Israël

Autorijden in Israël is redelijk te doen, zeker in vergelijking met de chaotische verkeerssituatie in veel andere landen in het Midden-Oosten. Israël heeft een modern, goed ontwikkeld en goed onderhouden wegennet waarmee je in alle steden en dorpen kunt komen. Gaten in de weg worden meestal snel gerepareerd.

Buitenlanders moeten een geldig rijbewijs bezitten om te mogen autorijden in Israël. Je hoeft niet per se een internationaal rijbewijs op zak te hebben, een rijbewijs uit je eigen land is ook goed. Als je langer dan een jaar in Israël verblijft, ben je verplicht een Israëlisch rijbewijs aan te vragen. Voor het autorijden in Israël moet je minstens 16 jaar en negen maanden oud zijn. Voor het huren van een auto is meestal een minimumleeftijd van 21 jaar vereist.


Nederlanders en Vlamingen moeten er rekening mee houden dat Israëlische automobilisten in het algemeen wat minder geduld hebben dan we in ons eigen land gewend zijn. Israëliers zijn minder beducht voor riskante inhaalmanoeuvres, vooral op rechte wegen in de woestijn. Als ze toeteren, zijn ze meestal geïrriteerd over de snelheid of het gedrag van andere automobilisten.

Tijdens de sjabbat, de wekelijkse Joodse rustdag van vrijdag vlak na zonsondergang tot zaterdag vlak na zonsondergang, rijdt er vrijwel geen openbaar vervoer in Israël. De auto is dan de enige mogelijkheid om op pad te gaan. Als je een auto huurt, moet je deze vrijdag ophalen en kun je deze pas zondag weer inleveren.

Een van de drukste wegen in Israël is Highway 1 (Kvish Ahat in het Hebreeuws), die Tel Aviv met Jeruzalem verbindt. De weg loopt verder naar Jericho in de Jordaanvallei. De weg heeft een totale lengte van 94 kilometer en bestaat deels uit een autosnelweg. Normaal duurt de autorit van Tel Aviv naar Jeruzalem 40 minuten, maar tijdens de spits kan dit oplopen tot anderhalf uur. De spits op de Israëlische wegen is van zondag tot en met donderdag tussen 07.00 en 10.00 uur in de ochtend en van 15.30 tot 18.30 uur in de namiddag.

Verkeersregels in Israël

In Israël rijdt men aan de rechterkant van de weg. Veiligheidsgordels zijn altijd verplicht, zowel voor de bestuurder als voor de passagiers voorin en achterin. Kinderen jonger dan 14 jaar mogen niet voorin zitten. Voor baby’s en peuters (tot en met 4 jaar) is een kinderzitje verplicht.

Verkeer op rotondes heeft altijd voorrang. Van 1 november tot en met 31 maart zijn automobilisten verplicht 24 uur per dag met hun koplampen aan te rijden. Telefoneren tijdens het autorijden is alleen handsfree toegestaan en in de auto moet je een geel reflecterend vest bij je hebben. In het geval van autopech, als je auto langs de kant van de weg staat, moet je het vest dragen. Bij een rood stoplicht mag je niet rechtsaf slaan.

Maximumsnelheid in Israël

  • 50 kilometer per uur binnen de bebouwde kom
  • 80 kilometer per uur op wegen binnen de steden en op hoofdwegen tussen de steden zonder scheiding tussen de rijstroken
  • 90 kilometer per uur op hoofdwegen tussen steden met een scheiding tussen de rijstroken
  • 110 kilometer per uur op de tolwegen/snelwegen

Wegwijzers en verkeersborden

Overal vind je wegwijzers. Die zijn meestal in het Hebreeuws en het Engels, en in sommige gebieden ook in het Arabisch. De wegwijzers zijn in het groen, met witte letters. Alleen op de tolwegen zijn de borden blauw. Wegen van noord naar zuid hebben meestal een even nummer, terwijl wegen van oost naar west een oneven nummer hebben. De verkeersborden volgen de internationale regels.

Tolwegen in Israël

Israël kent één echte tolweg: Highway 6, die ook wel bekend staat als de Yitzhak Rabin Highway. De snelweg loopt van noord naar zuid, van de afslag En Tut tot de afslag Daniyell. De betaling van de tol gebeurt elektronisch. Auto’s hebben een kastje waarmee de identificatie plaatsvindt. Ook huurauto’s hebben zo’n kastje. Als je met een huurauto over de tolweg rijdt, komt de rekening terecht bij het autoverhuurbedrijf. Die brengt de tol vervolgens weer in rekening bij de klant. Vraag bij de autoverhuurder wat precies de regels zijn.

Taxi’s in Israël

Een taxi is een veelgebruikt en populair middel van vervoer in Israël. Taxi’s zijn overal in het land beschikbaar en de auto’s zijn modern, veilig en comfortabel. Taxichauffeurs zijn in het algemeen hulpvaardig en een taxirit is goedkoop vergeleken met de prijzen in Europa.

in Israël dienen volgens de wet allemaal voorzien te zijn van een meter (moneh). Voor lokale ritten is de taxichauffeur verplicht de meter aan te zetten, tenzij je vooraf met hem een vaste prijs afspreekt. Veel taxichauffeurs spreken met toeristen liever een vaste prijs af dan de meter aan te zetten. De tarieven voor ritten tussen steden zijn vastgelegd op een officiële prijslijst, die de taxichauffeur op verzoek moet tonen.

Boven op de normale meterprijs kan de taxichauffeur nog een toeslag van 25 procent vragen voor het rijden op zaterdag, op feestdagen of in de nacht (tussen 21.00 en 05.30 uur). Ook kan een toeslag worden gerekend als je telefonisch een taxi bestelt die direct voor komt rijden of voor bagage. Verder geldt een toeslag als je in een taxi stapt in Ben Gurion Airport, de luchthaven van Tel Aviv.

Legale taxi’s zijn wit van kleur en hebben een geel bordje met ‘Taxi’ op het dak. Op de zijkant staat het nummer van de taxivergunning. Passagiers hebben recht op een papieren bonnetje. Het geven van een fooi aan een taxichauffeur is in Israël niet gebruikelijk.

Voor een vakantie in Israël is het handig een taxi app op je smartphone te installeren. Er zijn inmiddels al enkele bedrijven die een app aanbieden voor de taximarkt in Israël, zoals Uber. De apps zijn in het Engels en je weet van tevoren de prijs die je moet betalen. Door de concurrentie hoef je geen toeslag te betalen als je direct via de app een taxi bestelt.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 februari 2016.

Foto © depositphotos.com/milika.

Twitter Facebook Google+ Pinterest