X

Saoedi-Arabië

Tips voor een vakantie in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië: een introductie

Een vakantie in Saoedi-Arabië beleef je op de geboortegrond van de Arabische cultuur. Het is een prachtig land dat veel meer behelst dan een eindeloze en gortdroge woestijn. In Saoedi-Arabië vind je ook oogverblindende oases, dramatische bergtoppen, stranden en rivieren. Daarnaast heeft het koninkrijk een ongelooflijke hoeveelheid cultureel erfgoed, met alleen al meer dan 11.000 archeologische vindplaatsen.

Je maakt er bijna letterlijk een reis door het verleden, van de prehistorie een miljoen jaar geleden tot het ontstaan van de islam en de paleizen van Arabische sjeiks. Als geboorteplaats van de heilige profeet Mohammed is Saoedi-Arabië de thuisbasis van de twee heiligste plaatsen in de islamitische wereld: de Grote Moskee in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina. Deze plekken trekken elk jaar miljoenen mensen, vooral tijdens de hadj, al zijn deze bijzondere plaatsen helaas verboden voor niet-moslims. Bij vele andere historische bezienswaardigheden ben je wel welkom tijdens je vakantie, zoals in de noordelijke stad Al ‘Ula. Met 800 opeengepakte lemen en stenen huizen van meer dan tweeduizend jaar oud is deze verloren stad minstens zo magnifiek als Petra in Jordanië. In kosmopolitische steden als Riyad en Jeddah kun je uitstekend dineren of winkelen in moderne winkelcentra en traditionele souks.

Zelfs voor surfen, zeilen, zwemmen en andere watersporten kun je terecht in Saoedi-Arabië, dat zichzelf prijst om de gastvrijheid van zijn inwoners. Al is het koninkrijk in de praktijk wat minder vriendelijk. Vrouwen zijn er tweederangs burgers (ze mogen er bijvoorbeeld niet autorijden), vrijheid van meningsuiting is taboe en de strenge visumregels maakt het voor individuele reizigers uit het westen vrijwel onmogelijk het land binnen te komen. Saoedi-Arabië doet er alles aan om zijn Arabische tradities en gewoonten te beschermen. Pas als het rijke en conservatieve land van oliesjeiks en kamelenraces de teugels viert van zijn strikte visumbeleid en zich meer openstelt, kun je ook als niet-expat makkelijk vakantie te vieren op deze wonderschone plek.

Saoedi-Arabië in een notendop

– Oppervlakte: 2.149.690 vierkante kilometer (52 keer Nederland)
– Inwoneraantal: 28.160.273 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 13 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Koninkrijk;
– Hoofdstad: Riyad (Riaad);
– Talen: Arabisch;
– Munteenheid: Saoedische riyal (SAR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 54.100 (2016).

Informatie over visum Saoedi-Arabië

Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Saoedi-Arabië. Toeristen worden (vooralsnog) niet toegelaten tot het land. Vooral zakenreizigers en moslimpelgrims maken kans op een visum. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming.

De procedure voor de aanvraag van een visum is ingewikkeld en tijdrovend. Je kunt geen toeristenvisum aanvragen, dus om het land binnen te komen moet je een business visum proberen te regelen.  Je moet in ieder geval in het bezit zijn van een uitnodigingsbrief van een organisatie in Saoedi-Arabië. Verder is een garantiebrief van je werkgever vereist. Een visum kun je aanvragen via de website van het Saoedische Ministerie van Buitenlandse Zaken: visa.mofa.gov.sa. Meer informatie over de visumvereisten en visumprocedure kun je krijgen bij de Ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag.

Joodse burgers krijgen geen visum voor het land. Ook wordt een visum geweigerd als je een visum van Israël in je paspoort hebt staan. Vrouwelijke reizigers moeten samen reizen met een man of bij aankomst in Saoedi-Arabië worden opgewacht door een mannelijke gastheer.

Overnachten in Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië kun je overnachten in hotels, hostels en appartementen. Grote steden als Riyad, Jeddah en Dammam hebben een ruime keuze aan accommodatie, al vind je hier vooral de duurdere 4- en 5-sterrenhotels die zich richten op zakenreizigers. Lees hier meer over overnachten in Saoedi-Arabië

Vervoer in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is het grootste land in het Midden-Oosten en heeft daarom veel binnenlands vliegverkeer. Door de grote afstanden is het praktisch en vrij normaal om het vliegtuig te pakken van de ene naar de andere stad. Lees hier meer over vervoer in Saoedi-Arabië

Communicatie in Saoedi-Arabië

Internationaal toegangsnummer: +966.
Alarmnummer ambulance: 997.
Alarmnummer politie: 999.
Alarmnummer brandweer: 998.
Alarmnummer verkeersongevallen: 993.

Tijdsverschil met Saoedi-Arabië

Tijdens onze wintertijd is het in Saoedi-Arabië 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Saoedi-Arabië 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Saoedi-Arabië

De elektriciteit in Saoedi-Arabië is 127 of 220 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Het land gebruikt zowel Britse stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers, als Europese stopcontacten die geschikt zijn voor ronde 2-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 juli 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Saoedi-Arabië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/afaizal.


Twitter Facebook Google+ Pinterest