Tips voor een vakantie in Luik, België

Luik is zo’n stad waar je na aankomst meteen naar adem snakt van verwondering. Tenminste, als je voor een vakantie in Luik met de trein arriveert. Eerst zie je vanuit je treincoupé wat grijze flats en fabrieken, totdat je een witte architectonische parel ziet opdoemen.

De Belgische stad is sinds 2009 de thuisbasis van een grandioos futuristisch treinstation waar het een genot is om te mogen uitstappen. Het is er schoon en het ziet er nog altijd fonkelnieuw uit, dus sta zeker even stil om de witte visgratige dakconstructie op je in te laten werken.

Dat zou iedereen even moeten doen die Luik aandoet tijdens zijn vakantie. Het lijkt alsof je bent uitgestapt in een Star Trek-achtig ruimtevaartuig, waarbij alleen de forenzen je doen beseffen dat je op aardse gronden staat. Met dank aan de beroemde Catalaanse architect Santiago Calatrava, die op het idee kwam om station Liège-Guillemins te voorzien van een gewelfde overkapping van glas en metaal.

Wil je deze geweldige stad in Wallonië met de fiets ontdekken?
Boek hier een fietstour met gids langs de hoogtepunten van Luik!

Treinstation Luik

Luik ligt bij veel mensen niet voor de hand voor een stedentrip. Bij een vakantie in België denken Nederlanders al snel aan middeleeuwse steden als Brussel of Brugge, kanoën in de Ardennen, kamperen aan de Vlaamse kust of winkelen in Antwerpen. Luik is de grootste stad van Wallonië, maar komt niet meteen op de lippen te liggen als iemand suggesties vraagt voor een kort tripje tussendoor.

Het stadsbestuur realiseert zich dat ook: Luik heeft een moeilijke eeuw achter de rug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het centrum zwaar getroffen door bombardementen en daarna zorgde de industriële achteruitgang van de mijnbouwsector voor een lastige periode. Maar met frisse moed, nieuw elan en nieuwe projecten wil Luik zich heruitvinden als een aantrekkelijke metropool. Zoals met het nieuwste paradepaardje, Museum La Boverie. Het kunstmuseum opende in 2016 de deuren en zeker als cultuurliefhebber mag je het niet overslaan. De grootste kunstenaars hangen er zij aan zij, van Picasso tot Chagall.

La Boverie in Luik

Dat Luik nog niet op de toeristische radar staat, merk je als je van het station naar het oude centrum loopy. Tijdens deze half uur durende wandeling voel je je een bezienswaardigheid, die ene toerist die het in zijn hoofd heeft gehaald om hier uit de trein te stappen. Oude mannen spreken je aan en murmelen wat in onverstaanbaar Frans. Je passeert leegstaande winkelruimtes en ziet nog geen hippe koffietentjes die in elke Europese stad als paddenstoelen uit de grond schieten. Klagen over drukte van Airbnb-toeristen zullen ze in Luik niet snel doen.

Eenmaal in het centrum moet je je blik weer bijstellen! Het levendige Place Saint-Lambert is een plein zoals een grote stad waardig is, met een druk vervoersknooppunt en veel terrasjes met Luikenaren, winkels, restaurants en een imposant paleis waar nu het provinciebestuur zetelt. In de binnenstad zie je mooie voorbeelden van 17e en 18e eeuwse Maaslandse architectuur, terwijl het operagebouw juist opvalt door zijn gedurfde rode metalen ‘takkenconstructie’ op het dak.

Provinciehuis Luik

Ook op het Place de la Cathédrale komen de inwoners van Luik bij elkaar, om met een Belgisch biertje ervaringen uit te wisselen tegen de achtergrond van de 19e eeuwse kathedraal met zijn zwartgrijze bakstenen. Als je de hoek omloopt, zie je de ingang van de Schatkamer (Trésor de Liège). Je ziet er voorwerpen van goud, zilver en ivoor, manuscripten, schilderijen, beeldhouwwerken en textiel. En passant krijg je wat mee van de geschiedenis van Luik, dat tot de bemoeienis van de Nederlanders rond 1790 een prinsdom was. De beheerder van de Schatkamer wil bezoekers maar al te graag een rondleiding geven. In het Frans, dat wel.

Kathedraal Luik

De Schatkamer is slechts één van de dertig musea en bezienswaardigheden die Luik rijk is. Teveel eigenlijk om allemaal te bezoeken tijdens een vakantie in de stad, merk je al snel. Als je moet kiezen, stap dan binnen bij het Grand Curtius Museum. Op een oppervlakte van liefst 10.000 vierkante meter is van alles uit het verleden van Luik samengebracht, van wapens en glas tot porselein en munten. Het hoogtepunt zijn enkele chique salonzalen, en opeens blijk je dan ook in het voormalige woonhuis van Napoleon te staan. De Franse heerser verbleef twee keer in Luik, in een herenhuis dat nu deel uitmaakt van het museum.

Curtius Museum in Luik

Charmant is het Museum van het Waalse Leven, waar bezoekers kennismaken met de alledaagse gang van zaken van de Luikenaren de afgelopen 200 jaar. In een voormalig klooster zie je waar ze mee werkten, wat ze aten en dronken, wat voor feesten ze vierden en waar ze mee speelden. Van oude machines tot LEGO en van een Senseo-apparaat tot Waalse frites en een fles Spa Blauw: alles komt voorbij. Net zoals in de andere musea ben je hier misschien de enige bezoeker, toch een rare gewaarwording.

Museum Vie Wallonie in Luik

De enige zul je zeker niet zijn in La Boverie. De nieuwe kunsttempel rekent op vele bezoekers, en terecht. Via een gloednieuwe loopbrug ben je vanaf het station zo bij de nieuwste aanwinst van Luik, gelegen in een park in het uiterste zuiden van een schiereiland dat midden in de Maas ligt. Het is de ideale eerste stop tijdens een vakantie aan Luik, om daarna langs de rivier naar het noorden te trekken, naar het hart van de stad. Soms is het héérlijk om een van de weinige toeristen te zijn.

Bezienswaardigheden in Luik

Luik kent een rijke geschiedenis en heeft enkele mooie voorbeelden van 17e en 18e eeuwse Maaslandse architectuur. Je vindt er boeiende musea, het grootste paleis van België en de grootste markt van Europa. Lees hier meer over alle bezienswaardigheden in Luik

Praktische informatie voor een vakantie in Luik

Reizen naar Luik

Vanuit Nederland kun je Luik gemakkelijk met de trein bereiken. Bij vertrek vanuit Amsterdam ben je dan ruim 3 uur onderweg. De stad ligt slechts 30 kilometer zuidelijker dan Maastricht. Vanaf Maastricht rijdt er elk halfuur een stoptrein van de Belgische spoorwegen naar Liège-Guillemins, het belangrijkste treinstation van Luik. Dit is een rit van een halfuur. ► Boek hier een treinticket naar Luik bij NS International

Met de auto is een korte vakantie in Luik ook goed te doen. De afstand van Amsterdam naar Luik bedraagt ongeveer 240 kilometer. Via de snelweg A2 (langs Eindhoven en Maastricht) doe je daar iets meer dan 2½ uur over.

In het centrum kun je alles te voet afleggen, maar het treinstation en museum La Boverie liggen wat verder weg. Reken op een halfuur lopen van het centrum naar het station of het museum.

Restaurant LuikEten en drinken

Luik staat natuurlijk bekend om de Luikse wafel, die je onder meer kunt kopen bij bakkerijen en patisserieën. De Luikse wafel staat ook bekend als suikerwafel of Gaufre de Liège en is volgens de overlevering in de 18e eeuw bedacht door de kok van de prins van Luik. Bestrooien met poedersuiker hoeft niet per se, want de wafel is al zoet genoeg. Het is een niet te missen lekkernij tijdens je vakantie!

Een uitstekend restaurant is Enoteca in het centrum, aan de Rue de la Casquette 5. Het is een mediterraan restaurant waar je kunt kiezen uit een 2-, 4- of 5-gangen menu tegen schappelijke prijzen met voortreffelijke bijpassende wijnen. Vriendelijke bediening. Reserveren is aanbevolen.

Accommodatie

Luik heeft ruim twintig hotels en bed & breakfasts. Een goede plek voor je vakantie is het Pentahotel nabij het centrum, een degelijk 4-sterrenhotel met veel kamers, comfortabele bedden en een (ietwat donker) restaurant. ► Reserveer hier een hotel in Luik, tegen de laagste prijzen

Toeristenkantoor

Voor meer informatie en tips over een vakantie in Luik vind je terecht op de website van het lokale VVV-kantoor: www.visitezliege.be. Hier kun je ook de Luik City Pass aanschaffen, die 48 uur lang gratis toegang geeft tot veertien musea.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Luik, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam