X

Entree betalen voor een bezoek aan Venetië

Amsterdam, 6 januari 2019 – Venetië heeft het gehad met het massatoerisme. De Italiaanse stad voert in de loop van dit jaar een maatregel in die ook al in de middeleeuwen in zwang was. Mogelijk moet je vanaf de zomer van 2019 entree betalen voor een bezoek aan Venetië.

Om het aantal toeristen in te dammen, is de regering van Italië akkoord gegaan met een maximale toegangsprijs van € 10. Volgens verschillende media wordt de entree waarschijnlijk vastgesteld op  € 5. Op drukke dagen tijdens het hoogseizoen kan de prijs stijgen naar € 10. Alleen dagjesmensen moeten entree betalen om een bezoek te brengen aan Venetië. Als je er meerdere dagen verblijft, wordt de stadskas al gespekt door de toeristenbelasting die dan via je hotel in rekening wordt gebracht.

Het is nog een beetje onduidelijk hoe toeristen de stadsheffing moeten gaan betalen. In eerste instantie lijken vooral passagiers van cruiseschepen de rekening gepresenteerd te krijgen. De entree is makkelijk te innen als de passagiers het schip verlaten in de haven van Venetië. Elk jaar meren honderden cruiseschepen aan in de stad, die meer dan 1 miljoen mensen de kanalen, pleinen en steegjes in spuwen. Zakenreizigers, forenzen en studenten hoeven de entree in ieder geval niet te betalen.

Venetië is een van de steden die het meeste heeft te lijden onder het massatoerisme (terwijl de stad ook al door het stijgende water wordt bedreigd). De prachtige waterrijke stad krijgt elke dag 80.000 toeristen op bezoek, terwijl Venetië maar 55.000 inwoners heeft.

Venetië is voor zover bekend de eerste grote stad ter wereld die entree gaat vragen aan toeristen. Er zijn al wel enkele kleinere Italiaanse eilanden die een toegangsprijs vragen aan bezoekers, waaronder Lampedusa en de Eolische Eilanden ten noorden van Sicilië. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre een entree van slechts € 5 tot € 10 genoeg is om toeristen af te schrikken. Ik denk dat de meeste mensen schouderophalend hun portemonnee trekken voor een bezoek aan het prachtige La Serenissima.

Foto's © depositphotos.com/sborisov; Pixabay.
Eric: Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!
Nog meer reistips
Twitter Facebook Google+ Pinterest