Afleveringen tweede seizoen Reizen Waes

Reizen Waes tweede seizoenHieronder staat een beschrijving van alle afleveringen van het tweede seizoen van het reisprogramma Reizen Waes, dat de VPRO in het voorjaar van 2015 uitzendt op de Nederlandse televisie. Uitzending is vanaf vrijdag 3 april om 20.25 uur op NPO 3.

Aflevering 1: Albanië (3 april)

Albanië heeft nog altijd geen beste reputatie. Een land met maffia, louche portiers en dubieuze autohandelaars. Tom maakt er een roadtrip van op z’n Albanees, in een tweedehands Mercedes, het plaatselijke statussymbool. Albanië is een land met vriendelijke mensen en merkwaardige gebruiken. Maar er is ook een duistere kant aan de Albanese samenleving. Zo bezoekt Tom een van de grootste illegale weedplantages van Europa en ontmoet hij een familie die leeft in bloedvete, een wraaksysteem dat in sommige delen van Albanië nog altijd bestaat. Slachtoffers en hun familie kunnen niet naar buiten, niet werken, niet naar school…

Aflevering 2: Alaska (10 april)

Tom trekt naar Alaska, de grootste staat van Amerika. En die reis heeft alles te maken met een boek dat hem ooit omver heeft geblazen: Into the Wild. Een waargebeurd verhaal over de 24-jarige Chris McCandless die alles en iedereen achter zich laat en naar Alaska trekt. Vier maanden lang probeert hij daar in de wildernis te overleven, in een door mijnwerkers achtergelaten bus. Maar het loopt verkeerd en Chris wordt dood teruggevonden door jagers. Tom reist in zijn voetsporen naar Alaska en gaat op zoek naar de Magic Bus, zoals Chris hem noemde…

Aflevering 3: Alaska deel 2 (17 april)

Helemaal alleen overleven in de wildernis van Alaska, net zoals Chris McCandless dat heeft gedaan, zou dat iets voor mij zijn? Tom vraagt het zich af. En na zijn bezoek aan de Magic Bus waarin McCandless overleed, besluit Tom het er op te wagen. “Als je iets wil in het leven, ga er dan gewoon voor. Twijfel niet en doe het gewoon.”, schreef Chris namelijk in zijn dagboek. Tom trekt dus helemaal alleen, zonder cameraman, geluidsman en regisseur de wildernis in, voor zijn eigen Into the wild. Hij laat zich met een watervliegtuigje droppen in het Gates of the Arctic National Park, een gigantisch natuurgebied in het noorden van Alaska waar niemand woont behalve elanden, wolven en beren. Gewapend met een kajak en enkele kleine camera’s waarmee hij zich zelf filmt, trekt Tom van Circle Lake naar Takahula Lake. Het wordt een confrontatie met zichzelf, de overweldigende natuur van Alaska en de beren.

Aflevering 4: Paraguay (24 april)

Paraguay is het minst bezochte land van Zuid-Amerika. Het wordt omringd door landen als Brazilië, Argentinië en Bolivia die jaarlijks miljoenen toeristen trekken, maar naar Paraguay gaat zo goed als niemand. En dan wordt zo’n land natuurlijk heel aantrekkelijk voor een avonturier als Tom. Want ook voor hem is Paraguay totaal onbekend. Tijdens een achtdaagse trip verkent hij het land en al die tijd komt hij geen enkele toerist tegen. Wel sympathieke Vlamingen die wafels bakken en heel vriendelijke leden van de Moonsekte. Er zouden ook oude nazi’s wonen, Tom gaat op zoek. Paraguay is geen top vakantiebestemming, wel interessant.

Aflevering 5: Noord-Korea (1 mei)

Na drie jaar proberen is het eindelijk gelukt: Tom mag met zijn cameraploeg binnen in het meest gesloten land ter wereld: het totalitaire Noord-Korea. En zoals verwacht wordt het geen gemakkelijke trip. Hij legt een door de overheid uitgestippelde route af met twee Noord-Koreaanse gidsen die niet van zijn zijde wijken. Tom wil de Noord-Koreanen echt leren kennen maar tot hen doordringen blijkt een moeilijke taak, hij krijgt alleen te zien wat Noord-Korea vindt dat hij moet zien. Hij ging er naar toe met honderd vragen en kwam terug met duizend andere.

Aflevering 6: Zuid-Korea (8 mei)

Na zijn reis door Noord-Korea vraagt Tom zich af wat er met de andere helft van het land is gebeurd. Noord en Zuid-Korea waren ooit één land en één volk, maar na WOII werd het land gesplitst. De Russen kregen het noorden, de Amerikanen het zuiden. Noord-Korea werd een extreme totalitaire dictatuur maar ook in kapitalistische Zuid-Korea lijkt de slinger volledig doorgeslagen. Tom komt er terecht in een enorm prestatiegerichte maatschappij. En dat zie je nergens beter dan in de Gangnam wijk, het Beverly Hills van Seoul. Het wemelt er van de dure winkels en trendy geklede mensen. Ook de werkdruk is nergens zo hoog als in Zuid-Korea met als gevolg: alcoholisme, depressies en zelfmoord. In Noord-Korea wil je niet wonen, maar ook in Zuid-Korea loopt het niet allemaal even goed.

Aflevering 7: Noord-Mexico (15 mei)

In het noorden van Mexico is al jaren een gevaarlijke drugsoorlog aan de gang. Tom maakt een roadtrip door noordelijk Mexico tot aan de zwaar bewaakte grens met de Verenigde Staten. Of het er veilig is, is moeilijk te zeggen, maar overal voel je een onderhuidse spanning en merk je dat de schrik er goed in zit. Sowieso is de maatschappij is er doordrongen van geweld. Lucha Libre, het ‘Mexicaanse catch’ is er enorm populair en de plaatselijke Mariachibands zingen niet over verloren liefde, maar over geslaagde drugsdeals en vermoorde vijanden.

Aflevering 8: Spitsbergen (22 mei)

Tom had nog nooit het noorderlicht gezien, ondanks dat hij al drie keer in Lapland is geweest. Het weer zat telkens niet mee, je hebt tenslotte een heldere hemel nodig. Dus vertrekt hij richting het Noorse Spitsbergen. Het is er winter, 24 uur per dag donker en ijskoud: -27° graden, gevoelstemperatuur -42°. Niet meteen de ideale vakantiebestemming. Maar wel de beste plek en de beste tijd van het jaar om het noorderlicht te zien. Op zoek naar de aurora borealis, verkent hij (meestal per sneeuwscooter) de meest noordelijke bewoonde plek op aarde. Het blijkt een smeltkroes te zijn van verschillende culturen van over de hele wereld. Tom probeert te achterhalen wat mensen bezielt om in deze barre uithoek van de wereld te gaan wonen.

Bron van de gegevens: VPRO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam