Shoestring - Singlereizen

Vrouw alleen op reis

Vrouw alleen op reisLaat je niet afschrikken als je als vrouw alleen op reis wilt. In veruit de meeste landen kun je gewoon vrij rondreizen zonder de hele tijd te worden lastiggevallen door opdringerige mannen. Er zijn natuurlijk uitzonderingsgevallen, maar die zijn er overal en dat heeft niets met het reizen te maken. Ook in Nederland en België kun je te maken krijgen met onaangename ervaringen met mannen.

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen en vooral: laat je niet gek maken. Als je sterk in je schoenen blijft staan en als je je een tikkeltje arrogant gedraagt tegenover vervelende mannen die je onderweg ontmoet (of erop neerkijkt, zoals je wilt), heb je weinig kans op problemen en kun je genieten van je reis. En vergeet ook niet dat níet alle mannen slecht zijn.

De meeste nare ervaringen van vrouwen met mannen, zo vertellen veel alleenreizende vrouwen, zijn tamelijk onschuldig. Alleenreizende vrouwen worden vooral verbaal lastiggevallen. Grove handtastelijkheden of lichamelijk geweld komen gelukkig niet vaak voor. Terwijl je op straat loopt, fluisteren mannen in je oren dat ze beschikbaar zijn en met je willen neuken. Of ze schreeuwen of fluiten naar je dat je een lekker ding bent terwijl je in het park in je Lonely Planet zit te bladeren. Of ze willen je meenemen naar een special relaxing place als je na een lange vermoeiende treinreis op het station aankomt.

Negeren

Het belangrijkste advies is negeren, negeren en nog eens negeren. Geef geen krimp of loop/kijk de andere kant op en de meeste druipen daarna snel af, op zoek naar een volgend, meer gewillig slachtoffer. Begin vooral geen gesprek met ze, tenzij je voor de verandering wel zin hebt in een one night stand. Beginnen ze door te drammen en kom je niet één-twee-drie van ze af, probeer ze dan met een humoristische opmerking van je af te poeieren of zeg dat je echtgenoot op je wacht.

Helpt dat ook niet, leer dan de lokale vertaling van ‘flikker op’ uit je hoofd en schreeuw dat zo hard mogelijk in het gezicht van je belager, het liefst in de buurt van zoveel mogelijk omstanders die dat ook horen. (In het Engels is dat ‘Bugger off!’). De lokale bevolking staat meestal aan jouw kant, omdat in veel culturen vrouwen een zekere bescherming genieten en lastige praktijken van mannen in het openbaar niet worden getolereerd. Gebruik echter geen obscene gebaren – dat is in de meeste niet-westerse landen not done. Het is handig om een fluitje binnen handbereik te hebben voor noodsituaties.

Voorzorgsmaatregelen

VrouwentoiletAllereerst: voorkomen is beter dan genezen. Je kunt er zelf al in grote mate voor zorgen dat mannen je niet teveel lastigvallen. Kleed je niet te sexy en te uitdagend zodat je zo min mogelijk commentaren uitlokt. Ga zoveel mogelijk gekleed als de vrouwen in het land waarin je reist (wat natuurlijk niet betekent dat je een neusbeentje moet dragen omdat de vrouwen van de lokale stam dat ook doen).

Vooral in islamitische landen is het ongepast om in minirokje, shorts of mouwloze T-shirts rond te banjeren. Bedek je armen en je benen als vrouwen in moslimlanden het ook doen. In sommige landen, zoals Iran, wordt van westerse vrouwen verwacht dat ze een hoofddoek dragen. Draag een (opzichtige) trouwring, ook al ben je alleenstaand, om daarmee een signaal te geven dat je bezet bent.

Lees goed in reisgidsen of op internet welke plekken je als vrouw beter kunt vermijden. In het algemeen is het veiliger op een plek waar ook andere vrouwen zijn. Probeer plaatsen te vermijden waar enkel mannen zijn. Het is sowieso niet verstandig ‘s avonds in een onbekende stad in een donker en verlaten steegje te lopen, maar dat geldt eigenlijk voor andere reizigers. Mocht je door onveilig gebied moeten, ga dan samen met een andere vrouw of man.

Single vrouwen: de ultieme tips om alleen te reizen!

Je hebt de afgelopen maanden onvermoeibaar doorgewerkt, tot je erachter komt dat je er even tussenuit moet. Misschien even een stedentripje tussendoor. Alleen: je bent alleen op dit moment. Maar niet getreurd: hier vind je de ultieme tips om als single vrouw alleen te reizen!

N.B. Deze informatie is samengesteld met hulp van tips en adviezen van vrouwen die regelmatig alleen hebben gereisd. Voor het laatst bijgewerkt op 14 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vrouw alleen op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam