Bijzonder stukje Italië: het Gardameer

Italië is een ontzaglijk mooi land met veel populaire toeristische bestemmingen, zoals de renaissancesteden van Toscane, het antieke Rome, het rommelige Napels en het zonnige Sicilië. Maar veel dichterbij, in het noorden van het land, is minstens zoveel te beleven en te zien tijdens een vakantie in Italië.

Vooral de grote meren als het Gardameer en het Lago Maggiore zijn van een adembenemende schoonheid. Het Lago Maggiore geldt als een van de eerste toeristische bestemmingen ter wereld. In de 19e eeuw kwamen er rijke Engelsen op af en hun voorbeeld werd later gevolgd door adellijke Italiaanse families die er gigantische pallazzi lieten bouwen. Nog steeds is het een pleisterplaats van de internationale jetset: onder andere George Clooney heeft er een huis gekocht.

Citrusbomen en Romeinse ruïnes

Gardameer, ItaliëVeel goedkoper maar niet minder mooi is het Gardameer. Het meer wordt gevoed met vers water door de rivier Sarca en een paar kleinere stroompjes. Langs de oevers liggen tal van eeuwenoude dorpjes, kastelen en Romeinse ruïnes, geflankeerd door citrusbomen, olijfboomgaarden en wijnranken. Je kunt hier gerust een maand verblijven en iedere dag iets anders zien. Hotels zijn relatief duur, veel beter kun je op een camping aan de oever van het meer verblijven.

Omgeving van het Gardameer

Gardameer, ItaliëIn Malcesine staat een mooi intact gebleven middeleeuws kasteel. In Toscolano tref je de overblijfselen van een Romeinse villa aan en Limone is geliefd om de mooie citroenentuinen en de indrukwekkende parochiekerk San Benedetti. In dit laatste dorp kun je overigens terecht voor de oorspronkelijke Limoncello.

Bardolino, aan de oever van het meer, is bekend om de gelijknamige rode wijn en de 9e eeuwse San Zeno-kerk, een van de weinige Karolingische gebouwen in Italië. Het kleine stadje Lazise is een van de redenen om verliefd te worden op het Gardameer. De middeleeuwse stadsmuur heeft goed geconserveerde intacte torens en kantelen. Het kasteel van de Scaligeri stamt uit de 11e eeuw en de kerk van S. Nicolo met bijzondere fresco’s werd een eeuw later gebouwd.

Het fort en de verdedigingswallen van Peschiera del Garda mag je zeker niet overslaan. Het fort ligt op een eilandje in de monding van de Mincio-rivier. Het plaatsje Sirmione ligt op een smal schiereilandje dat aan de zuidelijke oever zo’n 4 kilometer het meer insteekt. De binnenstad wordt bereikt via een voetgangersbrug over een brede gracht. Bij de ingang van de stad ligt de middeleeuwse waterburcht van Scaligeri. De Romeinen kwamen hier graag vanwege de thermale baden. Deze zijn nog steeds te gebruiken: Sirmione staat bekend als een kuuroord. Uit de bronnen spuit zwavelhoudend water van 60 graden Celsius omhoog waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegedicht.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een bijzonder stukje Italië: het Gardameer, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam