Britse invloeden in de wereld

High Tea in EngelandNet als de Nederlanders, Spanjaarden, Fransen en de Portugezen, hebben ook de Britten over de hele wereld vele koloniën gesticht. Op deze plekken zijn nu nog de sporen hiervan zichtbaar en soms drukken deze invloeden zelfs een belangrijke stempel op bepaalde culturele aspecten. Tot de bekendste Britse koloniën behoren Australië, Nieuw Zeeland, Hongkong, Brits-Indië, waaronder India en Pakistan, Irak en Egypte.

Rond het jaar 1914 had Groot-Brittannië zelfs het grootste aantal koloniën ter wereld in haar bezit. We nemen een duik in het verleden en laten je zien op welke manier in veel landen de invloeden van de Britten nog sterk aanwezig zijn.

Australië en Nieuw Zeeland

De Britten spelen een belangrijke rol in de Australische geschiedenis. Rugby en cricket, beide Britse sporten van origine, zijn enorm populair in beide landen. Het Engels is er ook niet voor niets de main language en de scholen zijn daarnaast ook sterk beïnvloed door het ouderwetse Britse onderwijssysteem. Veel artiesten, zakenlieden en andere ambitieuzen zien Londen nog steeds als de plek waar je het kunt gaan maken. De Engelse High Tea is down under ook erg populair en het land is, net als Engeland, een constitutionele monarchie.

Irak

Bingo, een typisch Brits spel dat tegenwoordig weer haar rentree heeft gemaakt, is nergens ter wereld zo groot als in Bagdad. In de hoofdstad van Irak vind je talloze bingoclubs waar je al voor een paar euro een bingotafel huurt. Door de onrusten is het land de laatste jaren niet erg toegankelijk, maar als liefhebber van bingo kun je ook online je hart ophalen. Ook paardenraces, een sport die in Engeland haar oorsprong heeft liggen, zijn erg populair in Irak.

India

Gateway of India, MumbaiDe Britse kolonisatie heeft, naast de onderdrukking, ook voordelen voor India opgeleverd. Zo is het land er economisch flink op vooruit gegaan, onder andere vanwege het door de Britten aangelegde netwerk van treinsporen, een post- en communicatienetwerk, irrigatiesystemen, uitbreiding van het onderwijs, gezondheidszorg en georganiseerde industrie.

Ook cricket, een typisch Britse sport, wordt tegenwoordig nog op grote schaal gespeeld in India en het land heeft zelfs een nationaal cricket team dat wereldwijd hoge ogen gooit. Ook in de architectuur in een aantal grote Indiase steden zie je de invloeden van de Britten nog terug. De twee officiële landstalen zijn Hindi en Engels, en maar liefst 80 procent van de bevolking spreekt dan ook Engels.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Britse invloeden in de wereld, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/littleny; depositphotos.com/arevhamb.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam