De smartphone is het nieuwe Zwitserse zakmes voor de reiziger!

Beste smartphone voor op reisDe afgelopen jaren heeft de smartphone zich ontwikkeld tot een zeer veelzijdig hulpmiddel, niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op reis. Een goede smartphone is een soort Zwitsers zakmes dat in tal van situaties van pas komt: het is niet alleen een apparaat waarmee je allerhande telefoonnummers kunt opslaan en bellen, maar het is ook een apparaat dat tijdens de reis van of naar de eindbestemming entertainment biedt, een apparaat waarmee je tijdens de vakantie op de hoogte kan blijven van het nieuws en andere zaken en een apparaat dat kan worden gebruikt als reisgids, kompas, woordenboek of vertaalmachine. Daarnaast beschikken smartphones tegenwoordig ook over goede camera’s die nauwelijks meer onderdoen voor compact camera’s.

Waar je voordat je op reis gaat wel rekening mee moet houden, is dat het woordje ‘goede’ in het bovenstaande stuk tekst vrij belangrijk is. Aangezien de ontwikkelingen in smartphoneland razendsnel gaan, zijn wat oudere telefoons soms ronduit traag, terwijl ook de batterijduur en fotokwaliteit te wensen over laat. Is dit echter ook iets waar je op dit moment nog rekening mee moet houden als je een smartphone koopt? Wij hebben de drie best verkochte telefoons van dit moment bekeken om te zien of deze geschikt zijn voor de gemiddelde reiziger.

iPhone 5siPhone 5S (16 GB)

De iPhone 5S is inmiddels alweer bijna 3 jaar oud, maar het blijft wereldwijd een van de populairste smartphones en de smartphone staat zelfs twee keer in de Nederlandse top 4 (de grijze en de witte versie). Erg vreemd is dat niet, de iPhone 5S is nog altijd meer dan snel genoeg voor dagelijks gebruik, de meeste spelletjes draaien zonder problemen en met een prijs van iets meer dan 300 euro is het in Apple-termen een relatief goedkoop toestel. De iPhone 5S is ook voor reizigers geen slechte keuze, het toestel is dankzij het 4-inch retina-scherm lekker compact en eenvoudig mee te nemen en de 8-megapixel camera schiet foto’s van goede kwaliteit. De telefoon is daarnaast dankzij het gebruik van iOS, het besturingssysteem van Apple, energiezuinig en bij gemiddeld gebruik gaat de batterij zo’n 2 dagen mee. De enigszins beperkte hoeveelheid opslaggeheugen (16 GB) kan wel een nadeel vormen voor de mensen die van plan zijn om op reis veel video’s op te nemen.

Samsung Galaxy 3JSamsung Galaxy J3 (8 GB)

De Samsung Galaxy J3 Black. Deze smartphone is ongeveer drie maanden geleden uitgebracht, maar het is in tegenstelling tot de twee eerdere toestellen geen (ex) vlaggenschip maar een betaalbaar toestel met een prijs van ongeveer 170 euro. Laat je echter niet door de lage prijs en het predicaat toestel misleiden, de Samsung Galaxy J3 is voor de minder veeleisende reiziger een goed alternatief. De telefoon heeft een hogere schermresolutie en is daarom beter geschikt voor het spelen van 3d-spelletjes dan de eerder genoemde. De 8-megapixel camera van het toestel presteert vooral bij daglicht redelijk goed, de kwaliteit is vergelijkbaar met die van beide iPhones. Verder kan het toestel bij gemiddeld gebruik eenvoudig een volledige dag worden gebruikt, waardoor de telefoon voor de meeste reizigers ook wat betreft batterijduur zal voldoen aan de eisen. De hoeveelheid opslaggeheugen is met 8 GB wel vrij beperkt, maar het opslaggeheugen kan met behulp van een microSD-kaart eenvoudig (en goedkoop) worden uitgebreid.

Samsung Galaxy S6Samsung Galaxy S6 (32 GB)

Het derde en laatste toestel is de Galaxy S6 is een wat recenter toestel dan de iPhone 5S en de smartphone van Samsung loopt daardoor op vrijwel alle punten wat voor op het toestel van Apple. Zo is de processor wat sneller, de schermresolutie wat hoger, zijn de camera en de batterijduur wat beter en heeft het toestel bovendien standaard 32 GB opslaggeheugen aan boord. Het toestel kost echter ook zo’n 150 euro meer en het is bovendien door het gebruik van een 5,1-inch scherm wat groter waardoor het niet altijd eenvoudig in de broekzak past. Daarnaast is het voor de reiziger jammer dat Samsung de Galaxy S6, in tegenstelling tot zowel de Galaxy S5 als de Galaxy S7, niet water- en stofbestendig heeft gemaakt. Dit zou goed van pas kunnen komen op het strand of in gebieden met zeer veel stof en/of neerslag.

Conclusie over de beste smartphone voor op reis

Fotograferen met een smartphoneNa de drie meest populaire telefoons van dit moment bekeken te hebben, valt op dat de telefoons heel behoorlijk presteren en waarschijnlijk allemaal zullen voldoen aan de eisen van de gemiddelde reiziger. En aangezien het om wat oudere vlaggenschepen en een budgettoestel gaat, mogen we er vanuit gaan dat het gros van de smartphones die op dit moment in de winkels liggen geschikt zijn voor gebruik op reis. Wie geen specifieke eisen heeft, kan dan ook zonder al te veel vooronderzoek al snel een geschikte smartphone aanschaffen.

Heb je meer eisen, dan is het verstandig om een aantal recensies en vergelijkingen tussen smartphones door te nemen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de nieuwste telefoons, die over de meeste functionaliteit beschikken en de beste prestaties leveren, doorgaans ook een fors prijskaartje hebben. Je zult dus zelf de afweging moeten maken of het verschil in functionaliteit en prestaties de prijs ook daadwerkelijk waard is. Echt noodzakelijk zal het verschil zelden zijn.

Tot slot willen we iedereen die op reis gaat een fijne reis wensen en raden we aan om voordat je vertrekt nog even snel onze tips voor mooiere vakantiefoto’s door te nemen, zodat je ook echt weet hoe je die camera op je smartphone optimaal kunt gebruiken!

Voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste smartphone voor op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam