X

Geen geld uit de geldautomaat

Geen geld uit de geldautomaat in het buitenland

Tegenwoordig vind je bijna overal ter wereld wel een geldautomaat waar je geld kunt pinnen. Maar het kan zomaar eens gebeuren dat er geen geld uit de geldautomaat komt. Je hebt braaf je pincode ingetoetst, je krijgt de melding op het scherm dat het geld wordt geteld, je hoort de automaat ratelen en vervolgens blijft het vakje leeg waar de bankbiljetten in horen te liggen. Op het scherm zie je dat de mededeling dat de transactie is voltooid, maar het geld heb je niet gekregen. Daar sta je dan met lege handen, in pak ‘m beet Engeland, India of Chili.

Het is mij eens overkomen op de luchthaven van London City Airport. Ik probeerde bij twee pinautomaten te pinnen, maar geld kwam er niet uit. Ik kreeg wel netjes een bonnetje met het bedrag dat ik ontvangen zou moeten hebben. Het geld (200 Britse pond) bleek naderhand van mijn rekening te zijn afgeschreven.

Wat doe je als je in het buitenland geen geld krijgt uit de geldautomaat? Hier hebben we enkele tips op een rij gezet als je op reis onverhoopt te maken krijgt met weigerende geldautomaten.

Dubieuze geldautomaten

Geld stinkt niet, maar een geldautomaat wel. Mijd ten allen tijde een automaat die er raar uitziet. Zie je op een scherm een tekst die je niet begrijpt, loop dan naar de volgende. Zie je een vaag banklogo dat je niet bekend voorkomt, kies dan een andere geldautomaat. Is het scherm onleesbaar, is er aan de automaat geknutseld, is het toetsenbord beschadigd, laat ‘m dan links liggen.

Bewaar het bonnetje!

Bewaar altijd het bonnetje, of er nou wel of geen geld uit de automaat komt. Het is hét bewijs dat er een transactie is geweest, ook al kun je die later nergens terugvinden. Op de bon staat de datum, het tijdstip, de plaats, de naam van de bank en het bedrag dat je hebt opgenomen of hebt willen opnemen. In sommige landen is de inkt van de bonnetjes nogal dun; maak er dan ook een foto van voordat de zon alle tekst heeft verbleekt.

Geen geld, wat nu?

Komt er geen geld uit de automaat en zie je ook géén foutmelding? Zoek dan het nummer van de geldautomaat (of ATM – Automated Teller Machine) en maak daar met je smartphone een foto van. Daar staat ook vaak de naam van de exploitant en een telefoonnummer van de klantenservice. Als je geen geld krijgt wil dit niet per definitie zeggen dat het geld ook van je rekening is afgeschreven, maar je hebt de gegevens nodig voor het geval dat. Raak niet in paniek en laat je niet opjagen door wachtenden achter je. Als je eenmaal weggaat bij de automaat, is de kans klein dat je er nog terugkomt.

Check je bankrekening

Ben je op een rustige plek (in je hotelkamer, in een koffietentje met wifi, of waar dan ook), controleer dan je bankrekening. Is het bedrag van je rekening afgeschreven, dan moet je actie ondernemen. Je moet contact opnemen met je eigen bank, die je de bankpas heeft verstrekt, dus niet met de bank die de geldautomaat exploiteert. Bel met de klantenservice en stuur vervolgens een e-mail met bewijsmateriaal: een foto met het nummer van de geldautomaat, een foto van het bonnetje en een bewijs dat het bedrag van je rekening is afgeschreven. Geef alle details, zoals het tijdstip en de exacte plek van de geldautomaat.

Overigens kan het nog een week duren voordat het geld dat niet uit de geldautomaat kwam, daadwerkelijk van je rekening is afgeschreven. Transacties bij automaten in het buitenland zijn de eerste dagen nog ‘gereserveerd’.

Wacht het onderzoek af

Jouw bank gaat vervolgens een onderzoek beginnen, dat afhankelijk van de locatie tot zes maanden in beslag kan nemen. Als het probleem zich afspeelde bij een geldautomaat in bijvoorbeeld een afgelegen dorp in Patagonië, neemt het onderzoek meer tijd in beslag dan als het probleem zich in Brussel voordeed. Ook is jouw bank afhankelijk van de medewerking van de bank in het buitenland. In sommige landen werken ze nou eenmaal niet zo snel en efficiënt. De bank stort het bedrag terug op je rekening totdat de uitkomst van het onderzoek bekend is.

Blijkt de geldautomaat in kwestie echt defect te zijn geweest, dan mag je het geld houden. In mijn geval had ik geluk: de paar honderd Britse pond die ik niet kreeg op London City Airport, hoefde ik niet als verlies te nemen.

Wijst het onderzoek uit dat er wél geld uit de automaat kwam, dan wordt het bedrag alsnog afgeschreven. Mocht je toch geen geld hebben gekregen, dan heb je pech….

Beperk de geldopname

Tot slot: beperk de geldopname. Neem niet in één keer een al te groot bedrag op, zo ben ik door schade en schande wijs geworden. Mochten er onoplosbare problemen opduiken bij de geldautomaat, dan ben je in ieder geval niet al teveel geld kwijt.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 maart 2015.

Twitter Facebook Google+ Pinterest