X

Tips bij kakkerlakken op reis

11 tips bij kakkerlakken op reis

Urrrrgh, een kakkerlak! Vooral in tropische landen is het even schrikken, als je net bent aangekomen en meteen zo’n bruin gevaarte door de badkamer ziet schieten. In warme en vochtige streken zijn ze altijd een (flink) maatje groter dan die kakkerlakken die je misschien wel eens in de keukenla van een vies studentenhuis bent tegengekomen. Maar ook in populaire vakantielanden als Griekenland moet je niet vreemd opkijken als je een flinke kakkerlak ziet langsrennen. Hier vind je 11 tips hoe om te gaan met kakkerlakken op reis.

#1 Wen eraan

Dat is ons eerste advies: probeer er aan te wennen. Je hebt er nu eenmaal voor gekozen om naar een exotisch land af te reizen, en kakkerlakken horen daar onvermijdelijk bij. In warme tropische landen gedijen de beesten nou eenmaal beter dan in Nederland, en ze zien er soms ook nog reusachtig uit!

Al zie je ze misschien niet in je hotelkamer: ze zijn er wel, op straat, in restaurants of bij het zwembad. Kakkerlakken voelen zich erg lekker op onhygiënische plekken waar ze het niet zo nauw nemen met het boenen van de vloer en het opruimen van etensresten. Bij een reis naar bijvoorbeeld India of Tanzania kom je eerder op dit soort plaatsen dan bij een vakantie in een westers land.

#2 Kies een luxe hotel

In het algemeen geldt: hoe goedkoper je hotel, hoe groter de kans dat je kakkerlakken tegenkomt. Je kunt de confrontatie met de insecten enigszins verminderen door voor een duurder hotel te kiezen. Daar wordt vaker en grondiger schoongemaakt en zijn er minder kieren en gaten. In goedkope guesthouses waar het wemelt van de kakkerlakken, kun je altijd de eigenaar vragen er een paar voor je te verwijderen. Hij zal ze waarschijnlijk met de hand oppakken en schouderophalend denken: waar maakt die toerist zich druk om? Zie je bij het inchecken etensresten in je kamer liggen en hangt er een vieze en weeïge geur, vraag dan zeker om een andere kamer. Aan de andere kant: in warme landen is het niet ongewoon om ook in een schone hotelkamer een kakkerlak op bezoek te krijgen.

#3 Hang een klamboe op

Een klamboe geldt vooral als doeltreffend middel om malariamuggen te weren, maar het kan ook helpen om kakkerlakken buiten je bed te houden. Door het muskietennet kruipen ze minder gemakkelijk je matras op, maar ook in psychologische zin kan het ophangen van een klamboe enorm helpen. Je slaapt er gewoon een stuk rustiger door.

#4 Plaats een kakkerlakkenval

Het plaatsen van een kakkerlakkenval is een vrij effectieve methode om van de insecten af te komen. Het is een lokdoos met een natuurlijk aas waar de kakkerlakken op af komen. Het ongedierte kan vast komen te zitten door een kleefstof, want op zich niet zo diervriendelijk is. Er zijn echter ook kakkerlakkenvallen met klapdeurtjes en eenrichtingsverkeer. Eenmaal binnen zitten ze opgesloten en kunnen ze niet meer ontsnappen. Wat je daarna met de kakkerlakken doet, is aan jou. Een lokdoos kun je makkelijk meenemen in je bagage.

#5 Draag teenslippers

Draag teenslippers, sandalen of ander schoeisel als je ‘s avonds op je hotelkamer aan het rondstruinen bent, ‘s avonds gaat wandelen of ‘s nachts naar de wc gaat. Kakkerlakken houden niet van licht, dus overdag bij felle zonneschijn heb je er niet zoveel last van. Bij het vallen van de avond worden ze echter actief en gaan ze op zoek naar voedsel.

Vooral 2 tot 3 uur na zonsondergang komen ze uit hun schuilplaatsen. Je zult het ongedierte dus vooral ‘s avonds en ‘s nachts tegenkomen, en dan is het een geruststellend idee dat je er niet op gaat staan of dat je ze niet langs je tenen voelt rennen. Kakkerlakken zijn niet giftig en kunnen niet steken of bijten, maar ze kunnen wel ziekteverwekkers bij zich dragen en het is ook niet echt een lekker gevoel.

#6 Zet de airconditioning aan

Hoe warmer en vochtiger, hoe aantrekkelijker de omgeving voor een kakkerlak. Daar kun je wat aan doen door de hotelkamer wat koeler te maken en de airconditioning of de ventilator aan te zetten. De kruipende beesten hebben een hekel aan koude ruimtes: een temperatuur onder de 20°C zou genoeg moeten zijn om ze tegen te houden (al kost dit natuurlijk wel weer veel energie). Ook houden kakkerlakken niet van tocht, dus als je geen airconditioning hebt kun je de ramen tegen elkaar openzetten.

#7 Neem mottenballen mee

Neem mottenballen mee en leg die op plaatsen waar kakkerlakken tevoorschijn komen, zoals bij de afvoerputjes. De beesten schijnen niet van de geur te houden van deze kleine witte balletjes die langzaam verdampen. Mottenballen kun je gewoon kopen bij de drogist. Je kunt ook het afvoerputje van een bad of douche dichthouden met een stop, zodat de kakkerlakken niet naar boven kunnen kruipen. Goedkope hotels en guesthouses in Afrika, Azië en Latijns-Amerika hebben zelden een stop in de badkamer, dus nog een extra tip: neem er eentje mee!

#8 Check je bagage

Controleer je rugzak of koffer als je een tijdje hebt gebivakkeerd op een plek waar veel kakkerlakken leven. Het ongedierte zoekt het liefst warme, donkere en vochtige plaatsen op, en een rugzak (waar je bezwete kleren in liggen) is er daar een van. Zeker voordat je in het vliegtuig stapt, is het raadzaam je rugzak leeg te halen en even leeg te schudden. Er zijn verhalen bekend van kakkerlakken die zelfs een vlucht overleven, en je wilt zo’n tropisch exemplaar niet in je Nederlandse huiskamer hebben rondrennen. Tip van een reiziger: als je terugkomt van een reis naar de tropen, pak je koffer dan altijd BUITEN uit. Dan ben je er altijd zeker van dat er geen verstekeling in je huis ontsnapt.

Gefrituurde kakkerlakken in Cambodja

#9 Gebruik een spray

Het heeft niet onze voorkeur, want het is vaak chemische troep, maar het kan handig zijn als je lange tijd op één plek met veel kakkerlakken verblijft. Koop een spuitbus en spray in de donkere hoeken en gaten van je hotelkamer, dan hou je er in ieder geval een paar tegen. Laat de spuitbus achter voor de volgende gast. Kakkerlakken doodtrappen kan ook, maar controleer dan je schoenzolen en ruim de boel goed op, zodat er geen eitjes achterblijven.

Tegenwoordig zijn er trouwens ook sprays verkrijgbaar die biologisch afbreekbaar zijn. Deze zijn duurder dan een gewone spuitbus, maar wel beter voor het milieu.

#10 Plaats een glazen pot

Een meer milieuvriendelijke methode om kakkerlakken te bestrijden op reis, is het gebruik van een glazen pot met een gladde binnenwand. Vul deze pot met water en koffiedrap of bier. Kakkerlakken voelen zich hierdoor aangetrokken, vallen in de pot en verdrinken. Door de gladde binnenwand kunnen ze er niet meer uit. Aan de buitenkant kun je plakband op de pot plakken waardoor ze erin kunnen klimmen, of zet er een plankje of een stuk karton tegenaan zodat de beesten bij de opening kunnen komen. Je kunt de pot ook tegen de muur zetten. Deze schijnbaar beproefde methode staat bekend als de Vegas Roach Trap en wordt vooral in derde wereldlanden gebruikt. Op reis is een glazen pot altijd wel ergens te ritselen.

#11 Eet de kakkerlakken op

Het is bijna niet voor te stellen, maar in landen als China, Cambodja en Laos gelden kakkerlakken ook als een delicatesse. Je kunt ze kopen op de markt. In gefrituurde vorm, dan dat weer wel. De insecten zitten vol voedingsstoffen als eiwitten, proteïne en koolhydraten. Misschien moet je het een keer proberen, om van de angst van kakkerlakken af te komen…

Lees hieronder verder voor nog meer handige tips voor op reis:

Muggenspray

Ook muggenspray mag absoluut niet ontbreken in je bagage. Je kunt muggenspray kopen met het middel DEET, maar er bestaan ook sprays die gemaakt zijn op een natuurlijke basis. Lees hier alles over muggenspray, DEET, de verkrijgbare merken en homeopathische middelen

Tips voor het weren van muggen op reis

Het is één van de meest vervelende bijkomstigheden op reis: het gezoem en het steken van muggen. Ze dragen parasieten en virussen met zich mee die je een bedreigende en dodelijke ziekte kunnen bezorgen. Met hun irritante gezoem houden muggen je uit je slaap en ze zorgen voor een vervelende jeuk. Lees hier de beste tips voor het weren van muggen op reis

Gezondheid op reis

Qua gezondheid is het belangrijk goede voorbereidingen te treffen voordat je op reis gaat. Ook tijdens de reis kun je er veel aan doen om ziektes te vermijden. Hier vind je tips over zaken als vaccinaties, malaria, gele koorts, kwallenbeten, maag- en darmklachten, teken, reisziekte, water en waterfilters. Lees hier alles over gezondheid op reis

Eerste hulp op reis

Een verbanddoos op reis meenemen is geen onnodige luxe. Je vinger openhalen aan die ruwe ongepolijste deur van een krakkemikkige bus of uitglijden over de net geboende badkamervloer van dat gezellige guesthouse kan zomaar gebeuren. Het is dan handig wat pleisters bij de hand te hebben. Lees hier meer over eerste hulp op reis en verbanddozen en EHBO-tasjes

Voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kakkerlakken op reis, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Twitter Facebook Google+ Pinterest