X

Waterfilters

Waterfilters voor op reis

Het gebruik van een waterfilter is de beste methode om aan gezond drinkwater te komen. Waterfilters zijn in staat om de meeste bacteriën en protozoa (kleine beestjes die ziektes met zich meedragen) in het water uit te schakelen. Toch is er nooit een 100 procent garantie dat het water volstrekt veilig is. Bij sommige waterfilters bestaat de mogelijkheid dat er toch nog ziekteverwekkers, zoals virussen, in het water zijn achtergebleven. Virussen ontspringen de dans omdat ze veel kleiner zijn dan bacteriën en protozoa.

Bij de meeste filters moet je het water eerst behandelen met een chemisch middel voordat je het kunt pompen en veilig kunt opdrinken. Het chemische middel, bijvoorbeeld een paar druppels bleekwater, doodt de virussen. Ook hier blijft er dus een chemisch smaakje aan het water hangen. Maar in het algemeen zijn de filters vrij betrouwbaar. Nadeel is het gewicht en de grootte, hoewel er de laatste jaren steeds meer lichtgewicht-varianten op de markt komen. Een ander nadeel is dat filters verstopt kunnen raken – vooral bij het gebruik van troebel water. In Nederland zijn bij buitensportwinkels en via webwinkels de volgende filters verkrijgbaar.

Travel Mate
De AQUA Logic Travel Mate is een lichtgewicht drinkwaterfilter voor op reis, tijdens expedities, voor bergsporters en voor hulpverleners in bijvoorbeeld rampsituaties. Het waterfilter werkt zonder toevoeging van chemicaliën en weegt slechts 300 gram. Zichtbaar vuil en micro-organismen blijven achter met een reductie van 99,99 procent.

Katadyn
Deze Zwitserse fabrikant brengt verschillende soorten degelijke waterfilters op de markt, sterk variërend in prijs, gewicht en watercapaciteit. De duurste, Katadyn Pocket, kan maar liefst 50.000 liter verwerken en is tevens erg compact en licht. Wel duur, maar omgerekend naar de prijs per liter weer goedkoop. De Katadyn Bottle schakelt ook virussen uit, door de combinatie met een jodiumhars dat de virussen te lijf gaat. Importeur is Robijns in Aalsmeer.

MSR (Mountain Safety Research)
Dit Amerikaanse bedrijf heeft twee varianten op de markt gebracht, de MSR Mini Works en de MSR Water Works II. De duurdere variant is zwaarder en kan meer liters water verwerken. Beiden hebben een keramisch filter, waardoor de kans op verstopping een stuk kleiner is.

SteriPen
Dit is geen waterfilter, maar een apparaatje dat je in een glas of fles water moet stoppen. Door middel van Uv-straling wordt het DNA van micro-organismen vernietigd. Als je de SteriPen 90 seconden in 1 liter water houdt, zou het water schoon genoeg moeten zijn om het te drinken. Met de snelle en lichte zuiveraar kun je zo’n 2.500 liter water zuiveren.

LifeStraw
Met dit lichtgewicht en compacte apparaat kun je direct via het mondstuk veilig water drinken uit beekjes, rivieren en meren. Het is ook geschikt voor reizigers naar verre landen die het lokale kraanwater niet vertrouwen. De LifeStraw geldt als één van de meest geavanceerde persoonlijke waterfilters ter wereld. filtercapaciteit is minimaal 1000 liter. In 2015 kwam de LifeStraw Mission op de markt, die 99,999 procent van alle virussen zou doden.

First Need
Ook deze waterpomp schakelt virussen uit voor 99,99 procent. De watercapaciteit blijft beperkt tot 400 liter, daarna moet het dure filterelement worden vervangen. Zelfs Nederlands kraanwater ziet er opeens een stuk glashelderder uit als je dit filter hebt gebruikt.

Tropenzorg Filtrix
Filter dat is ingebouwd in een rietje. Door het lichte gewicht makkelijk mee te nemen en het is goedkoop. Voor grote hoeveelheden water is dit niet geschikt, je moet behoorlijk hard zuigen om het water gefilterd binnen te krijgen.

SOL Hydration Reservoir
Een reflecterende zak die je vult met water uit een meer, beekje, rivier of sloot en vervolgens urenlang in de zon moet hangen. De reflecterende zak gebruikt de UV-straling van de zon om in het water door te dringen en micro-organismen te doden.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2015.

Twitter Facebook Google+ Pinterest