Reisboeken

Een overzicht van de reisboeken en reisgidsen die in 2014 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Januari 2014

Arnold Karskens – Reisgids voor de frontlijn
Met voorwoord en tips van Floortje Dessing

Reisgids voor de frontlijnWat doe je als op een vakantieterras plots de kogels om je oren vliegen? Als je ’s morgens wakker wordt en buiten je hotel een oorlog woedt? Of als een terrorist op de deur van je hotelkamer klopt? Geweld kan de moderne reiziger overal treffen. Op een trektocht door Azië of een safari in Afrika, maar ook tijdens een vakantie aan de Middellandse Zee.

In dit overlevingshandboek geeft oorlogsverslaggever Arnold Karskens talloze handige tips en lessen om uit benarde situaties in het buitenland te geraken. Van een goede voorbereiding, via het herkennen van wapens en het reizen door een conflictgebied, eerste hulp bij oorlogsgewonden, tot wat te doen bij een gijzeling of ontvoering. Niet alleen put Karskens uit zijn eigen ervaringen, ook tientallen ervaren collega-reizigers – onder wie Floortje Dessing – oorlogsverslaggevers, diplomaten en hulpverleners delen hun meest indrukwekkende overlevingsverhalen en geven adviezen over de gebieden die zij goed kennen. Reisgids voor de frontlijn is dan ook de beste levensverzekering als je niet even naar huis kunt bellen voor raad.

Arnold Karskens (1954) is Nederlands bekendste en meest ervaren oorlogsverslaggever. In 35 jaar bezocht hij tientallen oorlogs- en conflictgebieden. Floortje Dessing (1970) is de meest bereisde vrouw van Nederland. Ze is al ruim 20 jaar presentatrice van reisprogramma’s.

Verschijnt bij Keff & Dessing Publishing en Uitgeverij Prometheus, 400 bladzijden, prijs € 19,95.

Frederique Schut – Missie: Mongolië
1000 kilometer, 9 dagen, 24 paarden, en ik

Missie: MongoliëIn 2011 voltooide schrijfster Frederique Schut als eerste Nederlander de Mongol Derby, s werelds langste en zwaarste paardenrace. ,,Door deelname aan deze race,” schrijft de organisatie op haar website, ,,vergroot je in hoge mate de kans op fysieke ongelukken, die uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot de dood.” Dit weerhield Frederique Schut en haar partner er niet van zich aan te melden voor de Mongol Derby.

Drieëntwintig internationaal geselecteerde ruiters verschenen aan de start. Negen dagen later en duizend kilometer verder kwam Schut over de finishlijn, als een van de dertien overgebleven ruiters. Missie: Mongolië beschrijft Frederiques reis door een land dat haar volkomen vreemd is, onder zulke extreme omstandigheden dat alles onder druk komt te staan: haar ervaringen, haar gezondheid, haar relatie, haar moraal.

Frederique Schut (1985) studeerde psychologie, communicatie- en cognitieve neurowetenschap in Utrecht, Singapore en Amsterdam. Ze werkt als copywriter en vertaler, en is oprichter van de website en boeken-app NieuwZoet. In 2012 verscheen haar debuutroman Met Muijs.

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 176 bladzijden, prijs € 17,95.


Februari 2014

Iris Hannema – Miss yellow hair, hello!
Avonturen van een ontembare wereldreizigster

Miss yellow hair, hello!Miss yellow hair, hello! gaat over reizen. Écht reizen. Het zijn de rauwe, geestige en absurde avonturen van reisjournaliste en wereldreizigster Iris Hannema. Geen reisverhalen waarbij je verlekkerd kunt wegdromen naar exotische vakantiebestemmingen. Want ziek word je toch wel, kamperen doe je in Benin óp de auto, aan corrupte politie in Colombia ontkom je niet, de tijdelijke liefde bedrijf je in Iran midden in de woestijn en goden vereren met sambaballen is op Cuba heel gewoon. Als je niet van plan bent zelf op reis te gaan, geeft dit boek alle reden om thuis te blijven.

Iris HannemaIris Hannema (1985) is freelance (reis)journalist/fotograaf. Zij reisde naar meer dan 60 landen en voer o.a. vanaf Ecuador de Amazone af, doorkruiste het snikhete Midden-Oosten, ging nachtenlang treinend van Amsterdam naar Beijing, nam het volgepakte openbaar vervoer door Zuid-Amerika en ontdekte West-Afrika in een rammelende auto. Ze publiceerde in onder meer HP/De Tijd, Zin, Trouw, Margriet, nrc.next, Algemeen Dagblad en FD.Persoonlijk.

Verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers, 208 bladzijden, prijs € 14,99.

Michel Krielaars – Het brilletje van Tsjechov
Reizen door Rusland

Het brilletje van TsjechovVoor zijn reizen door Rusland kon Michel Krielaars zich geen betere gids wensen dan Anton Tsjechov. De grote Russische schrijver was een voortreffelijk beschouwer en wist de aard van zijn land en landgenoten te doorgronden. Met Tsjechovs blik reist Krielaars zijn held achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinboerg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok en ten slotte naar het sterfbed van de schrijver in het Zuid-Duitse Badenweiler.

Krielaars spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun best doen om hun land te veranderen. Het resulteert in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat in beweging probeert te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een mentaliteit die in veel opzichten dateert uit de middeleeuwen.

Michel Krielaars (1961) is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang Rusland-correspondent. Eerder verschenen zijn romans Meeuw, En het dansen gaat door en Afkomst, en de verhalenbundel Vanillevla met frambozen.

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 320 bladzijden, prijs € 19,95.


Maart 2014

Gerrit Jan Zwier – Pension Waldidylle
Het noorden van Duitsland herontdekt

Pension WaldidylleVoor de trendsetters onder de vakantiegangers is de schoonheid van de Duitse Waddeneilanden allang geen geheim meer, en zij kennen de aantrekkingskracht van de stranden aan de Oostzee, waar de geest van de ddr nog voelbaar is en je schuilt voor de zon in rieten strandkorven. Gerrit Jan Zwier zocht deze en andere plekken in Duitsland op, zwierf van de branding van Juist naar het barokke Bamberg, maakte een Harzreise met Heinrich Heine en volgde het spoor van de heksenverbrandingen. Een verrassende tocht door de onbekende streken van onze buren, een onverwachte route langs kuuroorden, gut bürgerliche Küche en een even glorieuze als belaste geschiedenis.

Gerrit Jan Zwier is antropoloog en geograaf, gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij is de auteur van onder meer Het noordelijk gevoel, De knoop van IJsland en Altijd Lapland.

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 192 bladzijden, prijs € 21,95.

Jan Donkers – Reisverhalen schrijven

Reisverhalen schrijvenReizen en schrijven lijken voor elkaar geschapen. Onderweg staan de zintuigen op scherp en komen de verhalen vanzelf. Maar zijn ze boeiend genoeg om een groot publiek aan te spreken? In Reisverhalen schrijven laat Jan Donkers zien welke inzichten en technieken je nodig hebt om een goed reisverhaal te schrijven. Hij vertelt hoe cruciaal de voorbereiding, de research en het aloude schrijfboekje zijn. Aan de hand van voorbeelden uit de wereldreisliteratuur toont hij aan wat het verschil is tussen een saaie en een boeiende reportage, en waar de reis echte verhalen oplevert.

Jan Donkers maakte onder meer naam met reisreportages voor de VPRO-radio. Daarnaast is hij schrijver van literaire verhalen en presentator van vele muziekprogramma’s.

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 192 bladzijden, prijs € 12,50.

Rik Zaal – Het beste van Nederland
Een eigenzinnige reisgids

Het beste van NederlandHet beste van Nederland is een boek dat zich verheugt over de opmerkelijke verscheidenheid van Nederland en dat in compacte hoofdstukken toont. De mooiste landschappen, musea, begraafplaatsen en stadjes van Nederland in een handzaam overzicht samen met onder andere de meest bijzondere oorlogsmonumenten en dorpen, unieke moderne architectuur, (niet-)religieuze gebouwen en de allerbeste plekken om te wandelen en te fietsen. Een handig overzicht in toplijstjes, geschreven in Zaals persoonlijke en eigengereide stijl. Met speciaal voor het boek gemaakte foto’s van de hand van Rogier Maaskant.

Rik Zaal schreef voor o.a. Het Parool, de Volkskrant en NRC Handelsblad, en maakte vele jaren lang radio- en televisieprogramma’s. Zijn standaardwerk Heel Nederland werd een bestseller. Ook schreef hij een gezaghebbend reisboek over Spanje en een roman, Verlorenzoon.com.

Verschijnt bij uitgeverij Lebowski Publishers, 288 bladzijden, prijs € 22,50.


April 2014

Karin Quint – Het Engeland van Jane Austen

Het Engeland van Jane AustenEr zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit van Jane Austen hebben gehoord – een van Engelands grootste auteurs, met klassiekers als Pride and Prejudice, Emma en Mansfield Park. Met de groei van haar populariteit is ook het toerisme rondom Jane Austen toegenomen. De cottage in Chawton, waar zij drie boeken schreef, staat natuurlijk boven aan de lijst van iedere Janeite (zoals Jane Austen-liefhebbers genoemd worden), net als haar graf in Winchester, de stad Bath en het romantische kustplaatsje Lyme Regis. Maar niet alleen de plaatsen die Jane Austen zelf bezocht trekken Austentoeristen, ook de locaties – landhuizen, dorpen, natuur – die gebruikt zijn voor de verfilmingen worden jaarlijks overspoeld door bezoekers.

Deze nieuwe reisgids is een handig hulpmiddel voor het samenstellen van je eigen Jane Austen-reis en leidt je naar de mooiste plekjes van Engeland. In de gids staan locaties die belangrijk waren voor Jane Austen, in haar boeken voorkomen of die gebruikt zijn in films en series. Meer informatie vind je op www.janeaustenreisgids.nl.

Verschijnt bij uitgeverij Dominicus, 300 bladzijden, prijs € 19,95.


Mei 2014

Guido Snel – Naar Istanbul
Stadsverhalengids

Naar IstanbulIn de zomer van 2012 vertrok Guido Snel met vrouw Nurnaz en zoon Batuhan voor een jaar naar Istanbul vanwege Nurnaz’ werk. Hij had alle tijd om zich als buitenstaander te wijden aan een zeer grondige verkenning. Deze begon bij zijn huis en de buurt waar hij woonde, en strekte zich langzaam uit tot aan de randen van de onmetelijke, in ras tempo groeiende stad met 17 miljoen inwoners. Op zijn omzwervingen vertelt Snel verhalen van de stad van vroeger en nu: over zwervers en miljonairs, schrijvers en kunstenaars, Istanbulminnaars en Istanbulhaters. Op zoek naar het ware gezicht van de mooiste stad ter wereld. Naar Istanbul is zowel stadsgids als literaire autobiografie.

Guido Snel (1972) is schrijver en docent Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij debuteerde met Op drift, in 2004 gevolgd door de roman De dichter en de dief. In 2008 verscheen zijn roman Mr. Lugosi’s Butler.

Verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers, 336 bladzijden, prijs € 24,95.


Juni 2014

Femke Creemers – Caravanity
Happy Campers Lifestyle

CaravanityCaravans zijn bezig aan een ware revival. Steeds meer mensen kopen een caravan om die vervolgens helemaal naar eigen smaak te restylen. Met het meest hippe en spectaculaire resultaat; niets om je voor te schamen! Glamping – glamourous kamperen – is een van de laatste vakantietrends, en de caravans die in Caravanity zijn verzameld, passen helemaal in deze hype. Daarnaast staat het boek boordevol met stylingtips, how-to’s en andere leuke ideeën om je caravan helemaal eigen te maken.

Femke Creemers richtte Caravanity.nl op, uit onvrede over de gebrekkige informatie over het restylen van caravans. Dat ze inspeelde op een duidelijke behoefte, blijkt uit het feit dat het blog inmiddels meer dan 10.000 betrokken bezoekers per maand heeft. ‘De caravan is mijn guilty pleasure. Absoluut not done, maar stiekem zo ontzettend leuk.’ – Femke Creemers

Verschijnt bij Kosmos Uitgevers, 128 bladzijden, prijs € 17,50.

Auke Hulst – Buitenwereld, buitenzee
De reis als verhaal, het verhaal als reis

Buitenwereld binnenzeeDe afgelopen jaren reisde Auke Hulst de halve wereld over en schreef naar aanleiding daarvan essays en verhalen, die in Buitenwereld, binnenzee zijn gebundeld. Hun raison d’être ontleende hij aan boeken, film, muziek en schilderkunst. Hulst neemt de lezer mee naar Harar in Ethiopië in het spoor van Arthur Rimbaud; langs Walden Pond, waar Henry Thoreau zijn legendarische werk schreef; tijdens een gedoemde treinreis naar Moermansk; en op een zoektocht naar zijn grote held Haruki Murakami.

Buitenwereld, binnenzee beweegt zich met inhoudelijke en stilistische bravoure op het snijvlak van kunst, filosofie en literatuur, en laat zien dat elke reis bovenal een innerlijke is.

Auke Hulst (1975) brak definitief door met zijn sterk autobiografische roman Kinderen van het Ruige Land, die genomineerd werd voor de BNG Literatuurprijs, en bekroond met de Cutting Edge Award en de prijs voor het Beste Groninger Boek. In 2007 schreef hij samen met tekenaar Raoul Deleo het literaire reisboek De eenzame snelweg. In het spoor van Jack Kerouac. In 2015 verschijnt zijn nieuwe roman Slaap zacht, Johnny Idaho.

Verschijnt bij Ambo Anthos Uitgevers, 152 bladzijden, prijs € 16,99.


September 2014

Maartje van Horen – Op wereldreis!
276 bespaartips van een ervaren backpacker

Op WereldreisDroom je van een wereldreis, maar weet je niet hoe je dat doet en van welk geld? Lees dan het boek ‘Op wereldreis! 276 bespaartips van ‘n ervaren backpacker’. Vormgever Maartje van Horen maakte drie keer een wereldreis. De langste reis duurde maar liefst 19 maanden. Daarnaast maakte ze diverse verre reizen, altijd met een backpack op haar rug. Steeds waren het budgetreizen. Met haar vriend bezocht ze 28 landen.

Omdat mensen geregeld aan haar vragen hoe ze haar reizen maakt en bekostigt, besloot Maartje haar adviezen over sparen, organiseren en voorbereiding in een boek te bundelen. Dit kleurrijk vormgegeven exemplaar boordevol tips om te sparen is het resultaat. In het boek zijn alle uitgaven per land vermeld. Ook vind je er persoonlijke hoogtepunten per land.

Advies bij de voorbereiding en slimme trucs om onderweg te besparen, zodat je langer kunt blijven. Over couchsurfen, afdingen, reisspullen, huisverhuur en bijzondere paspoortstempels. En wat te doen als je weer thuis komt? Lees het boek ‘Op wereldreis! 276 bespaartips van ‘n ervaren backpacker’ zodat je ook op reis kan. Want het leven is toch meer dan keurslijf en regelmaat? (Be)spaar geld en ga op avontuur!

Verschijnt via maartsdesign.nl/reisboek, 76 bladzijden, prijs € 29,95.


Oktober 2014

Hellen Kooijman & Guido van Eijck – Het Oostblokboek
Een reis langs de sporen van het communistisch verleden

OostblokboekCommunistisch Oost-Europa herleeft! Het is alweer 25 jaar geleden dat de Muur viel, wat het einde betekende van een groot aantal communistische regimes. In Het Oostblokboek gaan zo’n 20 journalisten, correspondenten en historici op zoek naar wat er over is van het communistische verleden in onder meer Rusland, Oekraïne, ex-Joegoslavië, de voormalige DDR en Albanië.

Aan de hand van gebouwen en objecten – imposante standbeelden van arbeiders en boeren, trotse tv-torens, Oostduitse Plattenbau, bunkers, typische Oostblokhotels en stalinistische wolkenkrabbers – vertellen zij het verhaal van de jaren achter het IJzeren Gordijn. Daarnaast wordt elk land in een korte schets gekarakteriseerd.

Het Oostblokboek is zowel een leesboek als een rijk geïllustreerde reisgids. Het boek voert de lezer langs de vele artefacten van het voorbije communisme in Oost-Europa en toont eveneens de soms lastige maar immer fascinerende omgang met deze erfenis. Naast het boek is er een nieuwe website, www.oostblokboek.nl, gemaakt. Deze website is een aanvulling op het boek. Hier vind je praktische informatie en korte verhalen die het boek net niet haalden.

Hellen Kooijman (1968) studeerde Oost-Europese Studies en Culturele Studies. Ze is Bulgarijekenner en freelance journalist en schrijft voor Nederlandstalige kranten en tijdschriften. In 2006 verscheen haar boek In Bulgarije. Een vertwijfelde natie op weg naar Europa.

Guido van Eijck (1987) schrijft als freelance journalist voor onder meer de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Hij studeerde Moderne Geschiedenis in Utrecht en Los Angeles. Daarna werkte hij enige tijd in Kosovo.

Verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, 208 bladzijden, prijs € 19,95.


Paul van Hooff – Man in het zadel
60.000 kilometer vrijheid

Man in het zadelAlles achterlaten en vertrekken — het rauwe avontuur tegemoet, vrij van regels, stress en relatieproblemen. Voor velen slechts een droom, maar journalist Paul van Hooff (1964) doet het. Zijn plan: met zijn trouwe metgezel ‘Guus’, een Moto Guzzi V7 uit 1975, wil hij van de noordelijkste plaats van Alaska toeren naar het zuidelijkste punt van Argentinië. Onderweg slaapt hij in zijn tentje langs de weg of in spotgoedkope pensionnetjes. Hij zoekt naar goud, heeft een liaison dangereuse met een guerrillastrijdster en volgt het spoor van Che Guevarra. Van Hooff lives his dream – in een verhaal dat leest als een road novel.

Maar gedurende zijn motorreis over de Amerikaanse continenten begint zijn verleden hem langzaam in te halen. Wat betekent vrijheid eigenlijk in deze tijd? Hoe vrij en ongebonden is hij werkelijk? Is zijn avontuur niet gewoon een vlucht? Op het einde van zijn reis wacht hem een verrassing die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Journalist Paul van Hooff (1964) schreef onder andere voor de KRO, Haagse Post, Nieuwe Revu, Alert en de GPD-bladen, voordat hij zich toelegde op de specialismen motor- en omroepjournalistiek. Over zijn reis door de Amerikaanse continenten maakte hij reportages voor Motor Magazine, MotoPort Magazine, Humo, Revu, Rails, Onze Wereld en het AD. Van Hooff woont in Bolivia, samen met zijn vriendin Roxana, zijn stiefdochter Adriana, en zijn tweeling Santiago en Sebastian.

Verschijnt bij Uitgeverij Brandt, 352 bladzijden, prijs € 20,00.


Fik Meijer – Muren van alle tijden
Overpeinzingen van een reisleider

Muren van alle tijdenFik Meijer is een van de bekendste Nederlandse oud-historici. Aan zijn meeslepende boeken over gladiatoren, wagenrennen en de opkomst en het verval van het Romeinse Rijk (en nog veel meer) hebben tal van lezers plezier beleefd. Minder bekend is dat hij ook reisleider is.

Fik Meijer geeft geregeld tekst en uitleg in Rome, Istanbul, Athene en Sicilië en waar al niet in de landen rond de Middellandse Zee. Wat hij daar zegt en wat hem overkomt, is nu ook te lezen voor thuisblijvers. Niet alleen de schoonheid van de mediterrane wereld komt aan bod, ook de eigenzinnige toeristen, de lastige vragen, de hotelkamers – en zijn eigen blunders. Fik Meijer heeft het op zijn unieke manier opgeschreven in een openhartige verhalenbundel over wonderlijke reizen en reisgenoten. Ga met hem mee en geniet.

Verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum, 160 bladzijden, prijs € 15,00.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam