Booking Kroatië

Tips voor een vakantie in Kroatië

Tito’s vakantieland

Wanneer men het over toerisme in Kroatië heeft, kan men niet om een klein stukje geschiedenis heen. Joegoslavië, waartoe Kroatië jarenlang behoorde, lag officieel aan de verkeerde kant van het IJzeren Gordijn, dus daar waar westerse toeristen eigenlijk niets te zoeken hadden. Tot de grote leider Tito de Sovjet-bemoeienis beu was. Hij opende de grenzen en met succes: drommen toeristen vlokten samen aan de Adriatische kust van Kroatië en genoten daar in de jaren ’70 en ’80 van zon, zee en vooral van een goedkope vakantie. Tot in de jaren ’90 de bommen vielen en het vakantieparadijs veranderde in een oorlogsgebied waar geen toerist meer te bekennen was.

Een herontdekking van het vakantieparadijs

Kroatië was echter niet voor niets een geliefde bestemming onder zonaanbidders. Voordat het geweld uitbrak, concurreerde het land al flink met de befaamde Spaanse costa’s. Maar ondanks de littekens die soms nog te zien zijn, heeft de Joegoslavische burgeroorlog de schatten die het land herbergt vrijwel intact gelaten. Na de oorlog werd het puin dan ook snel geruimd, de UNESCO-parel Dubrovnik gerestaureerd en meer en meer toeristen herontdekken dit land dat is gezegend met een van de fraaiste kustlijnen van Europa. Voor de kust doemen talloze eilandjes op, het water is er helderblauw en Venetiaanse zeevaarders en Romeinse bestuurders lieten er volop hun sporen na. Langs deze kustlijn zijn dan ook de vele campings gevestigd waar je heerlijk kunt genieten.

De meest populaire gebieden van Kroatië

Kroatië beschikt over een lange kustlijn en het is dan ook niet gek dat de grote trekpleisters zich hier bevinden. Het noordelijke schiereiland Istrië bijvoorbeeld trekt veel reizigers met zijn prachtige stranden, indrukwekkende natuurparken en historische rijkdom. Met steden als Rovinj en natuurparken als de Brioni-eilanden, waaronder Tito’s privé-eiland, is hier aan toeristische highlights geen gebrek. Maar ook het zuidelijke Dalmatië, met Romeins erfgoed in Split, eilanden als Brač en Hvar voor de kust en de muren van Dubrovnik, zit in de lift en behoort ongetwijfeld tot een van de mooiste regio’s van Europa.

Onontdekt Kroatië

Ook het binnenland en de hoofdstad van Kroatië, Zagreb, zijn een bezoek zeker waard. In Zagreb vind je vele bezienswaardigheden en het nachtleven is er, zoals het op de Balkan hoort, trendy en bruisend. In het binnenland daarentegen vind je volop rust temidden van natuurschoon en vele glooiende wijngaarden. Dus ben je niet zo’n zeiler en houd je niet van stranden, ook dan is Kroatië zeker een reistip waard!

Voor het laatst bijgewerkt op 12 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over tips voor een vakantie in Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam