De voor- en nadelen van vakanties met de auto

Vakantie autoEr zijn mensen die liefst nooit met de auto op vakantie willen gaan en er zijn mensen die bereid zijn om duizenden kilometers te rijden om hun vakantiebestemming te bereiken. Beide groepen hebben ongetwijfeld een aantal goede argumenten waarom ze juist wel of niet met de auto op reis willen vertrekken. Laten we eens enkele voor- en nadelen van een autovakantie op een rijtje zetten.

De voordelen van een autovakantie

Je bent flexibel

Dat wilt zeggen: je kunt ook nadat je de vakantiebestemming hebt bereikt nog overal naartoe met je eigen wagen. Je hoeft jezelf niet te verdiepen in het plaatselijke openbaar vervoer en je wordt niet geconfronteerd met peperdure taxiritjes.

Je kunt meer spullen meenemen

Niet enkel op weg naar je vakantiebestemming (kleding, speelgoed voor de kinderen, boeken, producten die je ter plaatse niet zult kunnen vinden…) maar ook op de terugweg. Wie graag koffers vol souvenirs meeneemt voor de familie en vrienden zal dit zeker geen te onderschatten voordeel vinden.

Betrouwbaarheid

Dit is een moeilijke. Bij reizen per vliegtuig, bus of trein heb je zelf niet alles in de hand. Je weet nooit of er geen staking zal uitbreken en of je vlucht/rit geen vertraging zal oplopen. Aan de andere kant weet je met je auto wel wanneer je zal vertrekken en kun je dus in principe ook perfect voorspellen wanneer je gaat aankomen.

In principe dus, want als je pech krijgt onderweg verandert een autovakantie al snel in een nachtmerrie. (Voer daarom voor vertrek altijd een grondige check-up uit aan je wagen. Controleer zeker de banden, het oliepeil en de koelvloeistof voor je een lange rit gaat maken.)

De nadelen van een autovakantie

Auto op de snelwegKostprijs

Als je alleen of met tweeën op vakantie gaat is het vaak goedkoper om het vliegtuig naar een verre bestemming te nemen dan daar zelf met de auto naartoe te rijden. Wie met een aantal kinderen of vrienden/familie in één wagen reist is meestal nog goedkoper uit dan met het vliegtuig.

Stress

Je hebt meer stress omdat je alles zelf moet regelen en plannen. Bovendien kun je – als je geluk hebt – in de trein, bus of het vliegtuig even ontspannen, terwijl de chauffeur bij een autovakantie meestal de eerste dag na aankomst vooral even moet uitrusten.

Langere reistijd

Je bent zeker over lange afstanden veel meer tijd kwijt met de auto dan met het vliegtuig of met een sneltrein. Hoewel je bij het vliegtuig natuurlijk ook rekening moet houden met lange inchecktijden en met de tijd die het kost voor het transport van en naar de luchthaven.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de voordelen of nadelen van vakanties met de auto, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/Maridav; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam